Je spousta dortů a cukroví, kde se používají pouze žloutky a tak si bílky odkládáme postupně do skleničky v lednici. Ale ty taky nevydrží věčně, a než je vyhodíme, lze z něj udělat lehké a křupavé cukroví. Nejvíc se k tomu hodí ořechy, které dodají tomuto cukroví výraznou chuť a vůni, kterou si většina z nás spojuje s Vánoci a teplem domácí kuchyně.
Cukroví se v troubě spíš suší než peče. Každý plech voní po ořeších dřív než se dosuší a cukroví získá typickou křupavou krustu a měkké téměř karamelové nitro. Působí nenápadně, ale mizí mezi prvním, asi proto, že je tak lehké a když jej ochutnáme, saháme po něm znovu a znovu. Je to vlastně malá připomínka toho, že i z jednoduchých věcí může vzniknout něco opravdu výborného.
Recept na ořechové cukroví z bílků
Ingredience potřebné na přípravu bílkového cukroví s ořechy
- 4 bílky
- 250 g cukru krupice
- 200 g nasekaných ořechů
Postup přípravy cukroví

1. Bílky šleháme s cukrem nad párou do ztuhnutí.
2. Poté malou lžičkou nabíráme část sněhu a tvarujeme v nasypaných ořeších, například na rohlíčky, nebo dle fantazie. Pokládáme na plech s pečícím papírem.
3. Sušíme v troubě při teplotě cca 90 stupňů kolem 1 hodiny.
Rady
Že jsou kousky hotové, poznáte tak, že se odlepují od papíru, po otevření dvířek, je můžete ještě nechat dosušit při pootevřených dvířkách. Pokud cukroví tmavne, je teplo příliš vysoká. Sníh musí být pevný a lesklý, jinak se bude roztékat.
Velký kvíz na téma vánoční cukroví: Některé otázky ohledně přísad zodpoví jen zkušené cukrářky