V některých domácnostech se stále peče, i když z pultů cukráren vymizel. Kdoví proč, jestli ho nahradili modernější zákusky nebo je tam jiný důvod. Kdysi jsem jezdila na Severní Moravu, odkud pocházel můj manžel a tchýně ho pekla běžně, tak si jej dobře pamatuji.

Jedná se o dortový dezert z piškotových korpusů, který se upeče, rozkrojí a mezi korpusy se vkládá krém a piškoty. Říkalo se mu také vinný řez a připravoval se i v provedení s oříškovým krémem a šlehačkou. Taky má, jako všechny koláče a dorty spoustu variací, ale Ostravan je prostě typ vrstveného dezertu se spojením korpusu, krému a dalších komponentů jako piškoty, šlehačka, ořechy nebo alkoholové aroma.

Recept na Ostravana

Ingredience potřebné na přípravu zapomenutého Ostravana, který se ale doma peče dodnes

Korpus

  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru krupice
  • 6 llcic polohrubé mouky

Krém

  • 1/4 l mléka
  • 3 žloutky
  • vanilkový cukr
  • 30 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 130 g moučkovho cukru
  • vanilkový cukr
  • kulaté piškoty
  • Rum, káva na namáčení piškotů

Poleva

  • nastrouhaná čokoláda nebo čokoládová poleva

Postup přípravy vinných řezů – Ostravana

1. Na velkém plechu upečeme piškotový plát. Necháme vychladnou t rozkrojíme jej podélně na dvě poloviny.

2. Z mléka, mouky, žloutků a vanilkového cukru uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout.

Recept na vinný řez Ostravan
Foto: cooky.cz, Dezert Ostravan

3. V misce vyšleháme změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem a postupně do něj všleháme vychladlou kaši.

4. Polovinu krému na neseme na jednu polovinu korpusu, hustě poklademe piškoty namáčené v kávě s rumem a naneseme druhou polovinu krému.

5. Dezert přikryjeme druhou polovinou korpusu. uložíme do chladu, ideálně do druhého dne.

Recept na vinný řez Ostravan
Foto: cooky.cz, Dezert Ostravan

Vrch dezertu můžeme polít čokoládovou polevou, nebo posypat nastrouhanou čokoládou, hodí se i zdobení šlehačkou.

Medové řezy, známé mako farní nebo farské

Medové řezy zvané „farní“: Černé vánoční řezy známé pod různými jmény s ořechovým krémem a hořkou čokoládou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest