V některých domácnostech se stále peče, i když z pultů cukráren vymizel. Kdoví proč, jestli ho nahradili modernější zákusky nebo je tam jiný důvod. Kdysi jsem jezdila na Severní Moravu, odkud pocházel můj manžel a tchýně ho pekla běžně, tak si jej dobře pamatuji.
Jedná se o dortový dezert z piškotových korpusů, který se upeče, rozkrojí a mezi korpusy se vkládá krém a piškoty. Říkalo se mu také vinný řez a připravoval se i v provedení s oříškovým krémem a šlehačkou. Taky má, jako všechny koláče a dorty spoustu variací, ale Ostravan je prostě typ vrstveného dezertu se spojením korpusu, krému a dalších komponentů jako piškoty, šlehačka, ořechy nebo alkoholové aroma.
Recept na Ostravana
Ingredience potřebné na přípravu zapomenutého Ostravana, který se ale doma peče dodnes
Korpus
- 6 vajec
- 6 lžic cukru krupice
- 6 llcic polohrubé mouky
Krém
- 1/4 l mléka
- 3 žloutky
- vanilkový cukr
- 30 g hladké mouky
- 250 g másla
- 130 g moučkovho cukru
- vanilkový cukr
- kulaté piškoty
- Rum, káva na namáčení piškotů
Poleva
- nastrouhaná čokoláda nebo čokoládová poleva
Postup přípravy vinných řezů – Ostravana
1. Na velkém plechu upečeme piškotový plát. Necháme vychladnou t rozkrojíme jej podélně na dvě poloviny.
2. Z mléka, mouky, žloutků a vanilkového cukru uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout.
3. V misce vyšleháme změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem a postupně do něj všleháme vychladlou kaši.
4. Polovinu krému na neseme na jednu polovinu korpusu, hustě poklademe piškoty namáčené v kávě s rumem a naneseme druhou polovinu krému.
5. Dezert přikryjeme druhou polovinou korpusu. uložíme do chladu, ideálně do druhého dne.
Vrch dezertu můžeme polít čokoládovou polevou, nebo posypat nastrouhanou čokoládou, hodí se i zdobení šlehačkou.
