Koláč, který voní domovem a i když neohromí luxusní výzdobou, získá si vás svou chutí, která připomíná víkend u babičky nebo tiché nedělní odpoledne s kafem a knížkou. Je to buchta, která nepotřebuje důvod na oslavy, je to koláč pro život. Těsto v tomto receptu není příliš řídké, takže ovoce vám neklesne a zůstane hezky nahoře. Jinak lze použít prakticky jakékoliv ovoce a když není po ruce, skvěle poslouží i povidla nebo různé marmelády.
Její největší kouzlo spočívá v tom, že jí lze připravit z běžných surovin, které máme doma a přesto chutná, jako by jste si s ní dali hodiny práce. Tvaroh v kombinaci s broskvemi vytváří skvělý kontrast, pečením se tvaroh zpevní a zároveň zvláční celé těsto. Když jí po upečení necháte chvíli odležet, krásně se rozleží, ale ruku na srdce – málokdy vydrží do druhého dne.
Recept na vláčnou tvarohovou buchtu s broskvemi
Ingredience potřebné na přípravu jednoduché, měkké a šťavnaté buchty s broskvemi
- 4 vejce
- hrnek Moučkového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 tvaroh + 1 vejce + 2 vanilkové cukry
- na plátky nakrájené broskve (ideálně kompotované)
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy tvarohové buchty
1. Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mléko a nakonec vsypeme mouku s práškem do pečiva. Rozmícháme a vylijeme na menší plech nebo formu vymazaný a vysypaný moukou.
2. Na těsto pokládáme lžící kopečky tvarohu rozmíchaného s vejcem a vanilkou.
3. Mezi tvaroh poklademe plátky broskví a buchtu upečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 25 minut.
Buchtu necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.

Dvoubarevná rozlitá tvarohová buchta, podle hrníčkového receptu
