Léto je v plném proudu a s ním i chuť k odlehčení jídelníčku. Navíc zahrádky nabízí voňavé, barevné a čerstvé plodiny. Kdy jindy si tedy udělat vynikající salát? Základem mnoha z nich je hlávkové zelí. Obsahuje značné množství vlákniny, která prospívá trávení, a zároveň je bohaté na vitamin C. Ten zase pomáhá posilovat imunitní systém, což se bude hodit nejen v letních měsících. Kromě toho zelí obsahuje i vitamin K, který je důležitý pro zdraví našich kostí, a antioxidanty chránící buňky před volnými radikály. Zároveň je hlávkové zelí nízkokalorické, ale přesto syté, představuje tedy ideální volbu i pro dietní stravování.
Dejte bylinkám zelenou
V salátu, který jsme připravili, je samozřejmě několik dalších skvělých surovin. Například voňavý kopr. Ten dodává pikantní chuť, ale také cenné živiny. Je zdrojem vitaminu C, železa a vápníku, čímž podporuje imunitu, přispívá ke zdraví krevního oběhu a také prospívá kostem. Má i lehce antibakteriální účinky a může být nápomocen při různých trávicích obtížích (například nadýmání). Nepatříte-li mezi jeho příznivce, můžete jej nahradit zelenou petrželkou nebo koriandrem. Tyto bylinky také vynikají svěží chutí i zdravotními přínosy.
Ingredience:
- Hlávkové zelí – asi 300 g;
- Mrkev – 1 ks;
- Okurky (velikost „nakládaček“, ale čerstvé) – 2 ks;
- Čerstvý kopr (lze nahradit zelenou petrželkou nebo koriandrem) – snítka;
- Sůl – ½ čajové lžíčky;
- Cukr krystal – 1 čajová lžička;
- Jablečný ocet – 1 polévková lžíce;
- Voňavý olej (může být i bylinkový) – 1 polévková lžíce.
Postup:
- Zelí nakrájejte na proužky a vložte jej do velké mísy.
- Mrkev nastrouhejte najemno a přidejte ji k zelí.
- Okurky oloupejte, nakrájejte na malé kousky a vložte do mísy k zelí a mrkvi.
- Kopr nasekejte a též přidejte k zelenině.
- Salát osolte a ocukrujte.
- Vlijte jablečný ocet a olej.
- Vše dobře promíchejte, aby se chutě dobře propojily.
- Tip na servírování: Tento salát je skvělý samotný, výborně ale chutná i k masu, například grilovanému, nebo s variací sýrů.
- Obměny: Přidat můžete červenou cibuli nebo můžete zvolit například zálivku z hořčice, smetany a vařených žloutků, čímž salátu dodáte zase nový chuťový rozměr.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Jednoduchý a rychlý salát z celeru a šunky s majonézou a kukuřicí: Lehká večeře nebo skvělá příloha ke grilovanému masu
