Léto je v plném proudu a s ním i chuť k odlehčení jídelníčku. Navíc zahrádky nabízí voňavé, barevné a čerstvé plodiny. Kdy jindy si tedy udělat vynikající salát? Základem mnoha z nich je hlávkové zelí. Obsahuje značné množství vlákniny, která prospívá trávení, a zároveň je bohaté na vitamin C. Ten zase pomáhá posilovat imunitní systém, což se bude hodit nejen v letních měsících. Kromě toho zelí obsahuje i vitamin K, který je důležitý pro zdraví našich kostí, a antioxidanty chránící buňky před volnými radikály. Zároveň je hlávkové zelí nízkokalorické, ale přesto syté, představuje tedy ideální volbu i pro dietní stravování.

Dejte bylinkám zelenou

V salátu, který jsme připravili, je samozřejmě několik dalších skvělých surovin. Například voňavý kopr. Ten dodává pikantní chuť, ale také cenné živiny. Je zdrojem vitaminu C, železa a vápníku, čímž podporuje imunitu, přispívá ke zdraví krevního oběhu a také prospívá kostem. Má i lehce antibakteriální účinky a může být nápomocen při různých trávicích obtížích (například nadýmání). Nepatříte-li mezi jeho příznivce, můžete jej nahradit zelenou petrželkou nebo koriandrem. Tyto bylinky také vynikají svěží chutí i zdravotními přínosy.

Obrázek k receptu: Zdraví na talíři: Osvěžující a jednoduchý letní salát!
Foto: Рецепты Simple Food с Юлией Шевчук/YouTube, Recept na: Zdraví na talíři: Osvěžující a jednoduchý letní salát!

Ingredience:

  • Hlávkové zelí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ asi 300 g;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Okurky (velikost „nakládaček“, ale čerstvé) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Čerstvý kopr (lze nahradit zelenou petrželkou nebo koriandrem) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ snítka;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ čajové lžíčky;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička;
  • Jablečný ocet –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 polévková lžíce;
  • Voňavý olej (může být i bylinkový) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 polévková lžíce.

Postup:

  • Zelí nakrájejte na proužky a vložte jej do velké mísy.
  • Mrkev nastrouhejte najemno a přidejte ji k zelí.
  • Okurky oloupejte, nakrájejte na malé kousky a vložte do mísy k zelí a mrkvi.
  • Kopr nasekejte a též přidejte k zelenině.
  • Salát osolte a ocukrujte.
  • Vlijte jablečný ocet a olej.
  • Vše dobře promíchejte, aby se chutě dobře propojily.
  • Tip na servírování: Tento salát je skvělý samotný, výborně ale chutná i k masu, například grilovanému, nebo s variací sýrů.
  • Obměny: Přidat můžete červenou cibuli nebo můžete zvolit například zálivku z hořčice, smetany a vařených žloutků, čímž salátu dodáte zase nový chuťový rozměr.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Obrázek k receptu na jednoduchý salát s ananasem a kukuřicí

Jednoduchý a rychlý salát z celeru a šunky s majonézou a kukuřicí: Lehká večeře nebo skvělá příloha ke grilovanému masu

Obrázek k receptu: Znovuzrození neprávem zapomenuté pochoutky: Papežský salát

Výjimečně chutný papežský salát, který pobláznil celý internet: Je tak dobrý, že ho nikdy nebude dost

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest