Palačiky známe všichni připravované na několik způsobů a připravují se od nepaměti. Jako děti jsme znali palačinky s marmeládou anebo palačinky s tvarohem. Časem se tento pokrm zdokonalil a zmodernizoval a v dnešní době existují palačinky slané i sladké, obří a klasické, dokonce palačinkové dorty a o náplních by se dalo diskutovat do nekonečna. Mně osobně se moc líbí tenoučké palačinky, které se dělají na velikánských pánvích na to určených a připravují je různá bistra nebo výrobci palačinek.

Ale i doma si můžeme připravit kvalitné a velice lahodné palačinky. Jestli klasické nebo ty zapékané, to je už pouze na nás. Teď si vlastně vzpomínám, jednou jsem pekla na narozeninovou oslavu do práce palačinkový dort, i když jsem měla trochu obavy, co z toho vznikne, dort byl vynikající a jeho chuť tehdy překvapila všechny moje kolegy. V dnešním receptu bych vám chtěla představit poměrně bohatě zdobené a chuťově vydatné palačinky, které obsahují vlastně všechno dohromady a je z toho krásný dezert. Budu se vám snažit přiblížit i recepty na ingredience, které se k palačinkám podávají.

Recept na dokonalý dezert z palačinek anebo luxusní snídaně

Ingredience potřebné na přípravu jednotlivých potravin

Palačinky

  • 250 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • půl žičky prášu do pečiva
  • 1 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu (v alobalu)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce šlehačkové smetany
  • 1 lžíce pomerančové kůry (nastrouhané)

Domácí dýňová marmeláda

  • 300 g dýně (hokkaidó nebo máslová)
  • šťáva z půl citrónu
  • 150 g cukru
  • půl lžičky skořice
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • 100 ml pomerančové šťávy

Pomerančový sirup

  • kůra z 5 omytých, nejlépe bio pomerančů
  • 300 g cukru krystal
  • kousek celé skořice
  • badyán
  • hřebíček
  • vymačkaná pomerančová šťáva i se vzniklou dužinou
  • 5 lžic vody
  • panák rumu

Na ozdobu

  • lyofilizované maliny (sušené mrazem)

Postup přípravy palačinek, tvarohové náplně, dýňové marmelády a pomerančového sirupu

Dýňová marmeláda

1. Dýni oloupeme, pokrájíme na malé kousky a vložíme do kastrolu.

2. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici, zázvor a pomerančovou šťávu.

3. Vaříme na mírném plameni cca 25 minut, dokud dýně není zcela měkká.

4. Dýní rozmixujeme do hladka a necháme vychladit.

Uvaříme si domácí dýňovou marmeládu.
Foto: cooky.cz, Uvaříme si domácí dýňovou marmeládu.

Pomerančový sirup

1. Tence oloupeme kůru z pomerančů, přidáme ostatní ingredience kromě rumu a pomalu na mírném ohni vaříme, dokud kůra nezesklovatí.

Obrázek receptu na lahodné palačinky s banány a čokoládou.

Palačinky s banánem a čokoládou: Snadný a lahodný recept

2. Směs přecedíme a řádně vymačkáme, přidáme panáka rumu a necháme vychladnout. Nalejeme do sklenice a uzavřeme. Používáme na palačinky, moučníky, do náplní, těst, na zmrzlinu a podobně.

Tvarohová náplň

  1. Tvaroh vyšleháme dohladka se smetanou, cukrem a pomerančovou kůrou.
Vyšleháme tvarohovou náplň.
Foto: cooky.cz, Vyšleháme tvarohovou náplň.

Palačinky

1. Do mísy dáme vejce cukr, sůl a vanilkový cukr a vyšleháme.

2. Nalijeme mléko a přidáme postupně mouku s práškem do pečiva.

3. Nakonec zamícháme olej nebo rozpuštěné máslo a promíchámel

4. Na pánev kápneme kapičku oleje a smažíme tenké palačinky z obou stran do zlatova.

Recept na palačinky na přepuštěném másle

Recept na klasické palačinky – těsto a postup

Dokončení a podávání

Na talíř položíme palačinku natřeme dýňovou marmeládou a přikryjeme další palačinkou. Potřeme tvarohovou náplní a pokapeme pomerančovým sirupem, Ozdobíme lyofilizovanými malinami.

Zapečené palačinky a s náplní - naslano

Slané palačinky: Zapečené palačinky jsou sytým, ale velmi chutným pokrmem

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest