Palačiky známe všichni připravované na několik způsobů a připravují se od nepaměti. Jako děti jsme znali palačinky s marmeládou anebo palačinky s tvarohem. Časem se tento pokrm zdokonalil a zmodernizoval a v dnešní době existují palačinky slané i sladké, obří a klasické, dokonce palačinkové dorty a o náplních by se dalo diskutovat do nekonečna. Mně osobně se moc líbí tenoučké palačinky, které se dělají na velikánských pánvích na to určených a připravují je různá bistra nebo výrobci palačinek.
Ale i doma si můžeme připravit kvalitné a velice lahodné palačinky. Jestli klasické nebo ty zapékané, to je už pouze na nás. Teď si vlastně vzpomínám, jednou jsem pekla na narozeninovou oslavu do práce palačinkový dort, i když jsem měla trochu obavy, co z toho vznikne, dort byl vynikající a jeho chuť tehdy překvapila všechny moje kolegy. V dnešním receptu bych vám chtěla představit poměrně bohatě zdobené a chuťově vydatné palačinky, které obsahují vlastně všechno dohromady a je z toho krásný dezert. Budu se vám snažit přiblížit i recepty na ingredience, které se k palačinkám podávají.
Recept na dokonalý dezert z palačinek anebo luxusní snídaně
Ingredience potřebné na přípravu jednotlivých potravin
Palačinky
- 250 ml mléka
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- půl žičky prášu do pečiva
- 1 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu (v alobalu)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce šlehačkové smetany
- 1 lžíce pomerančové kůry (nastrouhané)
Domácí dýňová marmeláda
- 300 g dýně (hokkaidó nebo máslová)
- šťáva z půl citrónu
- 150 g cukru
- půl lžičky skořice
- půl lžičky mletého zázvoru
- 100 ml pomerančové šťávy
Pomerančový sirup
- kůra z 5 omytých, nejlépe bio pomerančů
- 300 g cukru krystal
- kousek celé skořice
- badyán
- hřebíček
- vymačkaná pomerančová šťáva i se vzniklou dužinou
- 5 lžic vody
- panák rumu
Na ozdobu
- lyofilizované maliny (sušené mrazem)
Postup přípravy palačinek, tvarohové náplně, dýňové marmelády a pomerančového sirupu
Dýňová marmeláda
1. Dýni oloupeme, pokrájíme na malé kousky a vložíme do kastrolu.
2. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici, zázvor a pomerančovou šťávu.
3. Vaříme na mírném plameni cca 25 minut, dokud dýně není zcela měkká.
4. Dýní rozmixujeme do hladka a necháme vychladit.
Pomerančový sirup
1. Tence oloupeme kůru z pomerančů, přidáme ostatní ingredience kromě rumu a pomalu na mírném ohni vaříme, dokud kůra nezesklovatí.

Palačinky s banánem a čokoládou: Snadný a lahodný recept
2. Směs přecedíme a řádně vymačkáme, přidáme panáka rumu a necháme vychladnout. Nalejeme do sklenice a uzavřeme. Používáme na palačinky, moučníky, do náplní, těst, na zmrzlinu a podobně.
Tvarohová náplň
- Tvaroh vyšleháme dohladka se smetanou, cukrem a pomerančovou kůrou.
Palačinky
1. Do mísy dáme vejce cukr, sůl a vanilkový cukr a vyšleháme.
2. Nalijeme mléko a přidáme postupně mouku s práškem do pečiva.
3. Nakonec zamícháme olej nebo rozpuštěné máslo a promíchámel
4. Na pánev kápneme kapičku oleje a smažíme tenké palačinky z obou stran do zlatova.

Recept na klasické palačinky – těsto a postup
Dokončení a podávání
Na talíř položíme palačinku natřeme dýňovou marmeládou a přikryjeme další palačinkou. Potřeme tvarohovou náplní a pokapeme pomerančovým sirupem, Ozdobíme lyofilizovanými malinami.

Slané palačinky: Zapečené palačinky jsou sytým, ale velmi chutným pokrmem
pozn.: částečně upraveno AI