5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Recept na zapékané palačinky, které jsou plněné směsí mletého masa a hub. Zapečené palačinky palačinky jsou lahodným a všestranným jídlem, které si můžete užít jako hlavní chod, dezert nebo dokonce i jako bohatou snídani. Tento recept kombinuje klasické měkké a vláčné palačinky s různými náplněmi a sýrovou či smetanovou vrstvou, která se krásně zapeče a zlatavě zhnědne.

Palačinky jsou velmi oblíbeným a lehkým pokrmem, který ale dokáže zasytit. Připravit si jej můžeme ve sladké verzi k snídani, ale také v té slané a připravit z nich lahodnou večeři. V kombinaci se zapékáním nám vznikne dokonale lahodný a sytý pokrm.

Zdroj obrázku: pexels, Palačinky na slaný způsob

Recept na zapečené palačinky, které jsou plným, ale velmi chutným pokrmem

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 40 minut
Čas vaření 20 minut
Doba odpočinku těsta 2 hodiny
Celkový čas 3 hodiny
Porcí 6 porcí
Palačinky na slaný způsob jsou velmi oblíbeným pokrmem, který dokáže zasytit

Potřebné vybavení

  • Pánev na palačinky
  • Zapékací mísa
  • Mísa

Suroviny

Ingredience potřebné na těsto na palačinky:

  • 200 gramů hladké mouky
  • 50 gramů celozrnné mouky
  • 4 vejce
  • 250 mililitrů mléka
  • 50 mililitrů olivového oleje
  • 1 panák světlého piva
  • lžička soli, cukru

Ingredience potřebné na přípravu náplně:

  • 300 gramů mletého hovězího masa
  • 500 gramů hub
  • 1 cibule
  • 2 pórky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • sůl a pepř
  • 1 panák portského vína
  • 100 gramů slaniny
  • olivový olej na smažení

Postup 

Příprava těsta:

  • Do mísy vložte vejce, mléko a pivo. Všechny ingredience důkladně prošlehejte dohladka, aby se spojily.
  • Postupně přisypávejte oba druhy mouky, přičemž důkladně míchejte, aby nedocházelo k tvorbě hrudek.
  • Pokud je těsto příliš husté, přilijte ještě trochu mléka. Těsto by mělo být dostatečně tekuté.
  • Přidejte špetku soli a trochu cukru pro zvýraznění chuti.
  • Nechte těsto odstát alespoň 2 hodiny, ideálně déle, aby dostatečně zhoustlo a bylo připraveno na pečení.

Příprava palačinkové náplně:

  • Oloupejte a jemně nakrájejte cibuli a česnek. Pórek omyjte a nakrájejte na malé kousky. Houby očistěte a rozčtvrtíme.
  • Na pánvi s trochou olivového oleje začněte restovat mleté maso.
  • Po chvíli přidejte cibuli, pórek a česnek a restujte dozlatova.
  • K masu přidejte houby a smažte dále.
  • Po chvíli přidejte rajčatový protlak, osolte, opepřete a přidejte špetku portského vína.
  • Nechte vše na mírném plameni dusit, až se směs stane suchou, což je důležité pro další kroky, aby palačinky nebyly příliš vlhké.

Příprava palačinek:

  • Na pánvi upečte čtyři tenké palačinky a udržujte je teplé.
  • Náplň rovnoměrně rozdělte na palačinky, srolujte je a umístěte vedle sebe do zapékací mísy.
  • Přidejte kousky natrhané slaniny a posypte strouhaným sýrem.
  • Výsledný pokrm zapékejte v troubě tak dlouho, dokud se sýr nerozteče.
  • Podávejte zapečené palačinky s čerstvým zeleným salátem.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

K jídlu se hodí studené pivo nebo suché víno pro dokonalý gastronomický zážitek.
Cena: do 160 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: palačinky, zapečené



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest