Tato Papoušková buchta je díky svému vzhledu veselá, hravá a nepřehlédnutelná. Je ideální na dětské oslavy nebo když chcete oživit stůl pestrobarevným dezertem. Tajemství spočívá v rozdělení těsta na tři díly a obarvení pomocí různých pudinkových prášků. Výsledkem je vláčný, máslový korpus s jemnou rumovou vůní a krásnou šachovnicovou strukturou. Já jsem pro velký plech dělala buchtu rovnou ze dvou dávek.
Z vlastní zkušenosti vím, že u tohoto receptu je klíčová konzistence těsta. Můj tip zní: Těsto, které vznikne přidáním šlehačky, je poměrně husté, ale jeho konzistence je ideální pro střídavé nanášení. Pudinkové prášky (kakaový, vanilkový, jahodový) fungují jako skvělé a bezpečné přírodní barvivo a zároveň dodávají každé části jinou chuťovou nuanci. Při pečení se vzor krásně srovná, ale pro maximální barevný efekt pokládejte hromádky lžící střídavě. Rumové pokropení po upečení zajistí, že buchta bude dlouho vláčná a voňavá.
Recept na papouškovou buchtu
Aktivní čas na míchání a dělení těsta se pohybuje kolem 20 minut. Doba pečení je zhruba 30 až 35 minut při střední teplotě. Základní dávka je ideální na menší plech (cca 30×20 cm), ale pro velký plech se doporučuje dávku zdvojnásobit.
- Celková doba přípravy (aktivní čas): zhruba 20 minut
- Doba pečení v troubě: cca 30 až 35 minut
- Počet porcí: 8 až 10 porcí (základní dávka)
Ingredience k přípravě papouškové buchty
Těsto:
- 5 kusů vajec
- 1 kelímek smetany ke šlehání (šlehačky)
- 1 balení kypřicího prášku do pečiva
- 300 gramů moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 300 gramů polohrubé mouky
- 1 kostka másla (změklého, cca 250 g)
Na obarvení a ochucení:
- 1 balení vanilkového pudinku (prášku)
- 1 balení jahodového pudinku (prášku)
- 1 balení kakaového pudinku (prášku)
Na dokončení:
- Rum (podle chuti)
- Citronová poleva (na potření)
- Čokoláda (na pokapání)
Postup přípravy buchty barevné jak papoušek
Příprava těsta:
1. V míse vyšlehejte změklé máslo s vejci a moučkovým cukrem do nadýchané pěny.
2. Do vaječné hmoty postupně vmíchejte polohrubou mouku (předem prosátou s práškem do pečiva).

3. Následně přidejte šlehačku a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte do hladkého těsta.
Rozdělení a obarvení:
4. Těsto rozdělte na tři stejné díly.
5. Do každého dílu vmíchejte jeden balíček pudinku:
- Do prvního dílu: vanilkový pudink (žlutá barva)
- Do druhého dílu: jahodový pudink (růžová barva)
- Do třetího dílu: kakaový pudink (hnědá barva)
Nanášení a pečení:
6. Plech na pečení vymažte tukem a vysypte moukou (nebo vyložte pečicím papírem).
7. Pomocí lžíce klademe střídavě hromádky různobarevného těsta na plech. Dělejte hromádky tak, aby se dotýkaly.
8. Těsto vložte péci do středně vyhřáté trouby (ideálně 180 °C). Pečte přibližně 30–35 minut. Hotovou buchtu vyzkoušejte špejlí.
Dokončení:
9. Upečenou buchtu ještě teplou pokropte rumem (podle chuti).
10. Po zchladnutí polijte citronovou polevou a pokapejte čokoládou.
Obliž prst buchta: Krémový sen s čokoládou a nadýchanou sněhovou pěnou
Tipy redakce:
- Dvě dávky: Pokud pečete na velkém plechu (jako já), doporučujeme zdvojnásobit všechny suroviny.
- Konzistence pudinků: Pudinky přidávejte v prášku, nevařené. Prášek funguje jako barvivo a dává těstu hustotu.
- Barvy: Pudinkové příchutě můžete samozřejmě obměňovat, pokud chcete dosáhnout jiných barevných kombinací (např. pistáciový pro zelenou barvu).
- Místo rumu: Pokud nechcete buchtu s rumem, nahraďte jej ovocnou šťávou nebo silnou kávou pro pokropení – obojí dodá vláčnost.
- Čokoládová dekorace: Pro snadné pokapání rozpusťte čokoládu s lžičkou oleje – bude pak tekutější a lépe se s ní bude pracovat.
Dvoubarevné kuličkové řezy: Tmavé kakaové těsto s krémovými tvarohovými kuličkami