Jsou křehké jako sníh, voní po oříšcích a vanilce a působí velice jemně a elegantně. Takové jsou suché tyčinky, které svojí jednoduchostí a čistotou poskytují krásný kontrast vedle cukroví s krémy a polevami a přitom jsou tak moc, moc jedlé, že když je ochutnáte, nemůžete přestat. Nejsou přeslazené, jsou křupavé a hrozné návykové. Jako děti jsme na ně tajně chodily a než začaly Vánoce, bylo téměř po tyčinkách.
Tyto tyčinky patří do kategorie takzvaného suchého vánočního cukroví a recepty na ně se objevují už ve starých kuchařkách z meziválečného období. Možná byly delší dobu zapomenuté, ale jsem ráda, že se znovu objevily, protože opravdu stojí za to. Název pařížský se tehdy často používal pro něco výjimečného, elegantního, světového, ale tyčinky vznikly u nás a staly se oblíbenou součástí vánoční tabule už za první republiky. Pojďte si je tedy s námi vyzkoušet, ale pozor na návykovost!!!
Recept na Pařížské tyčinky z ořechového těsta s bílkovou polevou
Ingredience potřebné na přípravu toho návykového suchého ořechového cukroví
- 260 g hladké mouky
- 140 g cukru
- 140 g másla
- 140 g ořechů
- 1 vejce
Poleva
- 1 bílek
- 100 g cukru
- citronová šťáva (volitelné)
Postup přípravy ořechových tyčinek
1. Smícháme všechny ingredience. na těsto, které rozválíme a nakrájíme kolečkem na tyčinky.
2. Vymícháme si bílek s cukrem, případně s pár kapkami citronové šťávy pro lesk a chuť.
3. Tyčinky pokládáme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkovou polevou, anebo zvolíme opačný postup a vyválené těsto potřeme polevou a teprve krájíme a přenášíme na plech. Krájíme radílkem na tyčinky o velikost 4×1 cm, radílko po každém řezu opláchneme a otřeme. Pomocí nože a vidličky tyčinky přeneseme na plech s pečícím papírem.

4. Pečeme v troubě na 110 stupňů cca půl hodiny, aby se poleva vysušila, ne zhnědla.

Hotové tyčinky by měly bát světle béžové, křehké a suché na povrchu, ale uvnitř jemné.
Doporučuji skladovat v uzavřené dóze, vydrží dlouho a časem zvláční.
Můžete spojit po dvě tyčinky k sobě marmeládou, ideálně rybízovou.
Ořechové tyčinky s bílkovou polevou