Když se řekne domácí rohlík, vybaví se mi vůně, která se line z trouby a okamžitě vytvoří atmosféru domova. Pečení vlastních rohlíků je neuvěřitelně uspokojivé. Jsou stokrát lepší než ty z obchodu – mají křupavou kůrku, ale uvnitř jsou krásně vláčné a nadýchané. Klíčové je správné kynutí a poměr droždímléka a másla. I když se jedná o kynuté těsto, je překvapivě rychlé na přípravu a odměna v podobě horkého rohlíku s máslem je prostě k nezaplacení.

Důležitou fází je příprava kvásku a následné propracování těsta. Aby rohlíky byly opravdu jemné a nevysušily se, přidávám do těsta máslo a vejce. Zlatavou barvu získají díky vyšlehanému vejci, kterým je potřeme těsně před pečením. Tvarování do ruliček je snadné, ale je potřeba, aby byly pevně srolované. Můj tip zníTěsto po prvním vykynutí důkladně propracujte na pomoučené ploše a následně rozdělte. Tím se uvolní plyny a těsto bude kompaktní, což je základ pro rovnoměrné vykynutí a nadýchanou strukturu rohlíků.

Recept na domácí máslové rohlíky

Tento recept je navržen pro 8 kusů velkých domácích rohlíků. Celková aktivní délka přípravy (míchání, hnětení a tvarování) je přibližně 25 minut. Nejdéle trvá kynutí, které probíhá ve dvou fázích – celkem 60 minut.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 25 minut
  • Kynutí (první): 45 minut
  • Kynutí (druhé): 15 minut
  • Pečení: zhruba 15 minut
  • Teplota pečení: 220 stupňů
  • Počet kusů: 8 kusů

Ingredience potřebné k přípravě domácích rohlíků

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 21 gramů čerstvého droždí
  • 1/4 litru (250 mililitrů) vlažného mléka
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 50 gramů rozpuštěného másla
  • 2 středně velká vejce (jedno do těsta, jedno na potření)

Postup při přípravě a pečení rohlíků

Příprava kvásku a těsta:

1. Do velké mísy nasypejte 500 gramů polohrubé mouky. Přidejte 2 lžičky soli a promíchejte.

2. Uprostřed mouky vytvořte prstem ďolík. Do něj rozdrobte 21 gramů droždíDroždí zalijte přibližně polovinouvlažného mléka (cca 125 mililitrů).

3. Přidejte 1 lžičku cukru a zasypte jednou lžící mouky z okraje ďolíku. Zalijte zbytkem mléka a nechte vzejít kvásek na teplém místě po dobu 10 až 15 minut.

4. Kvásek je hotový, když se na povrchu objeví bublinky.

Foto: Se souhlasem Gold Rival, recept na domácí rohlíky

5. Nyní přilijte 50 gramů rozpuštěného másla a jedno rozšlehané vejce.

6. Všechny ingredience v míse jemně promíchejte vařečkou nebo v robotu. Jakmile se těsto začne spojovat, prohněťte ho rukou na hladké, nelepivé těsto.

Kynutí:

7. Těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou ho důkladně propracujte. Vytvořte z něj kompaktní bochánek.

Obrázek k receptu na domácí rohlíky
Foto: Se souhlasem Gold Rival, recept na domácí rohlíky

8. Bochánek vložte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě po dobu 45 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Tvarování rohlíků a druhé kynutí:

9. Po vykynutí si znovu pomoučete pracovní plochu. Těsto vyklopte, krátce propracujte a rozdělte na osm stejných částí.

Obrázek k receptu na domácí rohlíky
Foto: Se souhlasem Gold Rival, recept na domácí rohlíky

10. Z každé části vytvořte malé bochánky. Každý bochánek rozválejte válečkem na kulatou placku.

11. Placky srolujte do tvaru rohlíku. Začněte u jednoho okraje a rolujte pevně, aby se uvnitř rohlíku nevytvořily velké vzduchové bubliny.

12. Konce můžete jemně zahnout. Srolované rohlíky umístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 15 minut dokynout na plechu.

Obrázek k receptu na domácí rohlíky
Foto: Se souhlasem Gold Rival, recept na domácí rohlíky

Pečení:

13. Troubu předehřejte na 220 stupňůRohlíky potřete zbylým rozšlehaným vejcem.

14. Dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 15 minut, nebo dokud nebudou mít krásnou zlatavou barvu.

15. Po upečení rohlíky ihned vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.

Obrázek k receptu na rohlíky

Nadýchané a křupavé domácí rohlíky s podmáslím a trochou majonézy: Vyzkoušejte upéct tuto novinku

Tipy redakce:

  • Zlatavá barva: Pro extra zlatavou barvu můžete k potírání použít pouze žloutek smíchaný s trochou mléka, nikoli celé vejce.
  • Měkkost: Pro extra měkké rohlíky umístěte do trouby misku s vodou, která vytvoří páru a udrží rohlíky vláčné.
  • Tuhé těsto: Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu teplého mléka a nechte ho déle kynout. Lehkost je pro nadýchané rohlíky klíčová.
  • Sůl a droždí: Sůl nesmí přijít do přímého kontaktu s droždím během tvorby kvásku, protože by mohla zpomalit kynutí.
Obrázek k receptu na špaldové rohlíky

Upečte si domácí špaldové rohlíky plné vlákniny a minerálních látek

Foto a recept Gold Rival

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest