Máte rádi bedly? Já je miluji, jako nakonec všechny houby a na všechny způsoby. Pečenáče z ryb? Ty zase vůbec nemusím a nevyhledávám, i když rybičky mám ráda. A teď kombinace pečenáč z bedel? Přiznám se, že bedle mám úplně nejradši usmažené jako minutku na másle s kmínem pepřem a solí a s kouskem dobrého chleba. Ale někdy jich nasbíráte tolik, třeba jako my vloni, že to nestíháte sníst a přemýšlíte, co s nimi. A právě tehdy by mohly přijít na řadu pečenáče z bedel.

Recept vznikl jako houbařský experiment, když v košíku přebývali bedly a nebyla už chuť na řízky či jiná jídla z nich. V 80. a 90. letech se recepty na nakládané houby objevovaly v kutilských časopisech. Dnes se vrací jako netradiční předkrm nebo v podobě pomazánek a salátů. Bedla je sama o sobě krásná a výborná houba, která má klobouk jako deštník a výbornou masitou chuť. V teplo octa, bylin, cibule a koření tato houba rozkvete a výsledkem je nečekaný zážitek.

Recept na přípravu lesní pochoutky na kyselo

Ingredience potřebné na přípravu Pečenáčů z bedel

  • Bedle
  • Vejce
  • Mouka
  • Strouhanka
  • Olej na smažení
  • Nové koření celé
  • Pepř černý celý
  • Bobkový list
  • Cibule

Nálev na zalití

  • 4 l vody
  • 1 l octu
  • 300 g cukru
  • 100 g soli
  • 3 Bobkové listy
  • 10 kuliček Nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžíce Hořčičného semínka
  • 50 tabletek Sacharinu

Postup přípravy pečenáčů z hub

1. Bedle opláchneme a osušíme, obalíme v trojobale – mouka- vejce- strouhanka. Osmažíme v rozpáleném oleji a necháme vychladnout.

Bedle obalíme v trojobalu, usmažíme a necháme vychladnout.
Foto: Ilona Mikulecká, Bedly obalíme v trojobalu, usmažíme a necháme vychladnout.

2. Do vysterilovaných suchých sklenic dáme na dno každé 3 kuličky Nového koření, 3 kuličky Černého pepře, 1 bobkový list a plátek cibule. Poté vrstvíme houby a cibuli a zalijeme teplým nálevem. Necháme trochu volného místa, protože strouhanka nasaje nálev a tím se zvětší jejich objem. Necháme odstát hodnu v nálevu a pak doplníme nálev do 1 cm od kraje sklenice. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 80 stupňů cca 30 minut.

Nálev připravíme uvařením všech ingrediencí určených pro nálev a po uvaření přidáme Sacharin.

Tipy

Na pečenáče z hub můžeme použít i jiné houby na příklad žampiony, hlívu, bedlovku.

Přidání pár kapek sojové omáčky zvýrazní chuť pečenáčů.

Ostřejší chuť získáme přidáním chilli papričky nebo kousku křenu.

Obrázek receptu na Nakládané houby v octovém nálevu - do omáček, na chlebíčky dokonalé

Nakládané houby v octovém nálevu – do omáček, na chlebíčky dokonalé

Obrázek receptu na bedlové škvarky na topince.

Bedlové škvarky na topince: Podzimní houbová pochoutka

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest