Tak toto je parádní, spíše pánská hostina, a ne obyčejný lehký oběd. Když se koleno peče dlouho a pomalu a maso se pak rozpadá na jazyku, kůže se mění v křupavou krustu a pivo i česnek jej promění v karamelový balzám. A k tomu zelí protkané slaninou a cibulí, výsledkem je opravdová slast, žádná dieta. Když toužíte právě po něčem takovém, tento recept bude k tomu jako stvořený.

Na venkově se koleno peklo, když přijela návštěva, nebo když končili žně. Dlouhá doba jeho přípravy znamenala čas na povídání, přípravu zelí a popíjení piva. Vůně zelí a slaniny se táhla až k sousedům a jídlo mluvilo samo za sebe. Příprava kolene není rychlá, ale za tu trpělivost vám dá víc, než čekáte.

Recept na pečené koleno s pivem a zelím

Ingredience potřebné na přípravu této klasiky na trůnu – pečeného kolene

Vaření vepřového kolene

  • 1 vepřové koleno
  • 3 bobkové listy
  • hřebíčky dle chuti
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • čerstvý kopr dle chuti
  • čerstvá petrželka dle chutí
  • směs pepřového koření – kuličky – dle chutí
  • 500 ml světlého piva
  • voda – dle potřeby
  • 1 lžička soli

Základ

  • 150 g slaniny
  • rostlinný olej na smažení
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česnewku
  • 500 g kysaného zelí
  • černý mletý pepř – dle chuti
  • 200 ml světlého piva
  • 1 lžíce celozrnné hořčice

Směs na potření

  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rostlinného oeje
  • 1 lžíce hořčice

Postup přípravy kolene a zelí

1. Do velkého hrnce dáme vepřové koleno, všechny ingredience určené pro vaření kolene, zalijeme pivem a vodou.

Vepřové koleno umyjeme a osušíme.
Foto: cooky.cz, Vepřové koleno umyjeme a osušíme.

2. Hrnec postavíme na sporák, přivedeme k varu a přikryjeme pokličkou. Koleno vaříme 2 hodiny na mírném ohni.

3. Zatím si na pánvi osmažíme z obou stran slaninu nakrájenou na malé plátky a přendáme jí na talíř.

Pečené koleno

Lahodné vepřové koleno pečené v troubě

4. Na stejnou pánev nasypeme nakrájenou cibuli s česnekem a smažíme na mírném ohně i dozlatova. Přidáme vyždímané kysané zelí, chvíli restujeme a přidáme osmaženou slaninu. Dochutíme mletým černým pepřem, podlijeme pivem a přidáme celozrnnou hořčici. Celé to promícháme a provaříme.

5. V misce smícháme ingredience pro směs na potření kolena.

6. Koleno vyndáme z vody, uděláme nožem zářezy v kůži a položíme ho na plech na připravené zelí. Ze všech stran koleno potřeme připravenou směsí.

7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů cca 25 minut.

Obrázek receptu na Pečené koleno s pivem a zelím - klasika na trůnu
Foto: cooky.cz, Recept na Pečené koleno s pivem a zelím – klasika na trůnu

Servírování

Koleno podáváme na dřevěném prkýnku nebo na hlubokém talíři s kopcem zelí a bramborovým knedlíkem, nebo domácím chlebem, který se namáčí do výpeku, s hořčicí a křenem, a nezapomeňte na pivo! Když šlo maso do jídla, mělo by jít i ke stolu!

Obrázek receptu na pečené koleno.

Pečené marinované koleno: Křupavá kůrka a vůně hospodské klasiky

Obrázek receptu na Koleno na chleba - poctivá masová pomazánka s pikantním křenem

Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest