Tak toto je parádní, spíše pánská hostina, a ne obyčejný lehký oběd. Když se koleno peče dlouho a pomalu a maso se pak rozpadá na jazyku, kůže se mění v křupavou krustu a pivo i česnek jej promění v karamelový balzám. A k tomu zelí protkané slaninou a cibulí, výsledkem je opravdová slast, žádná dieta. Když toužíte právě po něčem takovém, tento recept bude k tomu jako stvořený.
Na venkově se koleno peklo, když přijela návštěva, nebo když končili žně. Dlouhá doba jeho přípravy znamenala čas na povídání, přípravu zelí a popíjení piva. Vůně zelí a slaniny se táhla až k sousedům a jídlo mluvilo samo za sebe. Příprava kolene není rychlá, ale za tu trpělivost vám dá víc, než čekáte.
Recept na pečené koleno s pivem a zelím
Ingredience potřebné na přípravu této klasiky na trůnu – pečeného kolene
Vaření vepřového kolene
- 1 vepřové koleno
- 3 bobkové listy
- hřebíčky dle chuti
- 2 cibule
- 2 mrkve
- čerstvý kopr dle chuti
- čerstvá petrželka dle chutí
- směs pepřového koření – kuličky – dle chutí
- 500 ml světlého piva
- voda – dle potřeby
- 1 lžička soli
Základ
- 150 g slaniny
- rostlinný olej na smažení
- 1 cibule
- 2 stroužky česnewku
- 500 g kysaného zelí
- černý mletý pepř – dle chuti
- 200 ml světlého piva
- 1 lžíce celozrnné hořčice
Směs na potření
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rostlinného oeje
- 1 lžíce hořčice
Postup přípravy kolene a zelí
1. Do velkého hrnce dáme vepřové koleno, všechny ingredience určené pro vaření kolene, zalijeme pivem a vodou.
2. Hrnec postavíme na sporák, přivedeme k varu a přikryjeme pokličkou. Koleno vaříme 2 hodiny na mírném ohni.
3. Zatím si na pánvi osmažíme z obou stran slaninu nakrájenou na malé plátky a přendáme jí na talíř.

Lahodné vepřové koleno pečené v troubě
4. Na stejnou pánev nasypeme nakrájenou cibuli s česnekem a smažíme na mírném ohně i dozlatova. Přidáme vyždímané kysané zelí, chvíli restujeme a přidáme osmaženou slaninu. Dochutíme mletým černým pepřem, podlijeme pivem a přidáme celozrnnou hořčici. Celé to promícháme a provaříme.
5. V misce smícháme ingredience pro směs na potření kolena.
6. Koleno vyndáme z vody, uděláme nožem zářezy v kůži a položíme ho na plech na připravené zelí. Ze všech stran koleno potřeme připravenou směsí.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů cca 25 minut.
Servírování
Koleno podáváme na dřevěném prkýnku nebo na hlubokém talíři s kopcem zelí a bramborovým knedlíkem, nebo domácím chlebem, který se namáčí do výpeku, s hořčicí a křenem, a nezapomeňte na pivo! Když šlo maso do jídla, mělo by jít i ke stolu!

Pečené marinované koleno: Křupavá kůrka a vůně hospodské klasiky

Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem
pozn.: částečně upraveno AI