Nutella, nugát, čokoláda a pistácie. Je pravdou, že toto cukroví je jedno z těch dražších na přípravu. To už je jasné z použitých surovin, ale stojí za to do něho investovat. Pokud chcete mít na vánočním stole něco jiného, než klasické linecké, tak tyhle nutellové kuličky s nugátem určitě zkuste. Jsou neodolatelně křehké, s tekutým nugátem uprostřed a skvěle se hodí jako malý luxusní dárek.

Kuličky se připravují z jednoduchého kakaového těsta s Nutellou, které je rychle hotové a dobře se s ním pracuje. Klíčem k dokonalosti je kvalitní hořká čokoláda a nesolené pistácie, které dodají výraznou barvu a chuť. Příprava sice vyžaduje pečlivost při tvarování, ale odměnou vám bude neobyčejné cukroví. Můj tip zní: Kvalita čokolády: Pro polevu použijte čokoládu s vysokým obsahem kakaa (alespoň 70 %), aby vyvážila sladkost nugátu a Nutelly.

Recept na nutellové kuličky s nugátem

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte přibližně 60 až 80 kusů kuliček v závislosti na jejich velikosti.

Celková délka přípravy:

  • Příprava těsta: 15 minut
  • Chlazení těsta: 30 minut
  • Tvarování a plnění: 30 minut
  • Pečení: 12 minut
  • Zdobení: 15 minut
  • Celkový čas (aktivní práce a chlazení): Přibližně 1 hodina a 30 minut

Ingredience k přípravě kuliček s nugátem

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g Nutelly
  • 100 g změklého másla
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva (prdopeč)
  • 1 ks vejce
  • vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky skořice

Náplň a zdobení:

  • Nugát (bonboniéra, asi 80 malých kousků)
  • 50 g hořké čokolády (kvalitní, vysokoprocentní)
  • 20 g sekaných pistácií (nesolené)
  • Navíc: ovoce sušené mrazem (na dozdobení)
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky

Postup při přípravě pečených kuliček z nutelly

1. Začněte přípravou těsta. Do velké mísy si dejte 200 g Nutelly a k ní prosejte 300 g hladké mouky s 1/2 lžičky prášku do pečiva (prdopeč). Prosetí zajistí, že se prášek do pečiva rovnoměrně rozptýlí v suchých ingrediencích.

2. Dále přidejte 100 g másla pokojové teploty, 1 vanilkový cukr1 vejce a 1/2 lžičky skořice. Všechny suroviny by měly být pokojové teploty, aby se dobře spojily.

Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky

3. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Míchejte jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí. Těsto by nemělo být lepivé a mělo by držet tvar.

4. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut vychladit v lednici. Chlazení pomůže těstu ztuhnout a snadněji se s ním bude pracovat.

Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky

5. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si plechy a vyložte je pečícím papírem.

6. Dále si připravte náplň. Nugát z bonboniéry nakrájejte na 80 malých kousků (velikost hrášku) – jeden kousek na jednu kuličku.

Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky

7. Nakrájený nugát odložte do lednice, aby zůstal pevný a neroztékal se při tvarování.

8. Vychlazené těsto vyjměte z lednice. Těsto rozdělte na 80 stejně velkých dílů. Pro přesnost můžete použít váhu, každý díl by měl vážit přibližně 6–7 g.

Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky

9. Do každého dílu těsta zabalte kousek nugátu. Těsto musí nugát dokonale obalit. Vytvořte hladkou kuličku.

10. Kuličky rozložte na připravený plech s pečicím papírem s malými rozestupy. Kuličky pečte 12 minut. Po upečení budou křehké. Upečené kuličky nechte zcela vychladnout na plechu.

Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky

11. Nakonec připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte 50 g hořké čokolády. Horkou čokoládou polijte kuličky (můžete je částečně namáčet nebo pokapat).

12. Ihned posypte 20 g nasekaných pistácií. Můžete přidat i kousky ovoce sušeného mrazem pro barevný efekt.

Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky

13. Nechte čokoládu ztuhnout při pokojové teplotě nebo v chladu a uložte kuličky do uzavřené krabice.

Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na Nutellové kuličky
Obrázek k receptu na žabí huby

Žabí huby: Křehké vánoční cukroví s vtipným názvem

Tipy redakce:

  • Nugátové srdce: Aby nugát nevytekl, ujistěte se, že je těsto všude stejně tenké a nugát je dokonale obalený.
  • Jednotná velikost: Pro dokonalý vzhled použijte malou váhu nebo lžičku, abyste měli stejně velké díly těsta (cca 6 až 7 gramů).
  • Pečení: Dbejte na přesnou dobu pečení 12 minut, abyste kuličky nevysušili.
  • Skladování: Skladujte kuličky v chladu ve vzduchotěsné nádobě.
  • Poleva bez tuku: Pokud chcete čokoládu hladší na namáčení, můžete do polevy přidat pár kapek kokosového oleje.
Obrázek k receptu na ořechové nafoukánky

Nafoukánci: Jednoduché vánoční cukroví, uvnitř duté a okraje máčené v hořké čokoládě

Foto a recept Dvě v troubě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest