Pěnový mřížkovník je delikátní nadýchaný dezert, který spojuje křehké máslové těsto s lehkým jahodovým pudinkem a kyselou smetanou. Tento recept je opravdovým skvostem a zaručeně dlouho upečený nevydrží – u nás doma to vypadalo, jako by se na něj sesypalo malé hejno kobylek. Osobně se mi líbí, jak se chutě dokonale doplňují a jahodový pudink je také poměrně neobvyklý v tomto spojení.
Když jsem pekla penový mřížkový zákusek, cítila jsem, jak se moje kuchyně proměnila v malou cukrárnu. Kombinace křehkého máslového těsta a smetanovo-pudingového krému s jahodovou příchutí mě naprosto okouzlila. Krém, vyrobený z kyselé smetany, přidal dezertu svěží a lehce nakyslý akcent, který se nezapomenutelně mísil s jemností sněhu z bílků. Výsledkem byl nadýchaný a vzdušný dezert s nádhernou růžovou barvou. Neodolala jsem a experimentovala s možností nahradit jahodový pudink jinou příchutí, což otevřelo dveře dalším chuťovým variacím.
Recept na nadýchaný pěnový dezert Mřížkovník
Potřebné vybavení
- Mísa
- Šlehač
Suroviny
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 5 g prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 200 g práškového cukru
- 250 g másla (nebo margarínu)
- 5 žloutků
Krém:
- 88 g jahodového pudingu
- 500 ml mléka
- 8 lžic cukru
- 450 g kysané smetany
- 15 g vanilkového cukru
- 5 bílků
Postup
- V míse smíchejte 500 g hladké mouky, 5 g prášku do pečiva, ½ lžičky soli a 200 g práškového cukru. Přidejte 250 g změklého másla a 5 žloutků.
- Hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Rozdělte na větší a menší část.
Příprava těsta na mřížkový koláč
- Vyložte plech pečícím papírem. Větší část těsta vyválejte a vložte do plechu, přičemž vytvořte okraj.
- V hrnci ohřejte 200 ml mléka a přidejte 88 g jahodového pudingu s 8 lžícemi cukru. Vařte za stálého míchání, dokud pudink nezhoustne.
Krém připravený pro mřížkový koláč
- Poté přidejte zbytek mléka (300 ml) a nechte vychladnout.
- Do vychladlého pudinku přidejte 450 g kysané smetany a 15 g vanilkového cukru. Ušlehejte 5 bílků a jemně je vmíchejte do pudinkové směsi.
- Nalijte pudinkový krém na připravené těsto. Z menší části těsta vytvořte mřížku a položte ji na vrch pudinku.
Originální mřížkový dort
- Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 35-40 minut, dokud není zlatavé.
- Po upečení nechte koláč vychladnout. Nejlépe se krájí až druhý den, kdy je lehce vlhký a chutě se prolnou.