5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pěnový mřížkovník je delikátní nadýchaný dezert, který spojuje křehké máslové těsto s lehkým jahodovým pudinkem a kyselou smetanou. Tento recept je opravdovým skvostem a zaručeně dlouho upečený nevydrží – u nás doma to vypadalo, jako by se na něj sesypalo malé hejno kobylek. Osobně se mi líbí, jak se chutě dokonale doplňují a jahodový pudink je také poměrně neobvyklý v tomto spojení.

Když jsem pekla penový mřížkový zákusek, cítila jsem, jak se moje kuchyně proměnila v malou cukrárnu. Kombinace křehkého máslového těsta a smetanovo-pudingového krému s jahodovou příchutí mě naprosto okouzlila. Krém, vyrobený z kyselé smetany, přidal dezertu svěží a lehce nakyslý akcent, který se nezapomenutelně mísil s jemností sněhu z bílků. Výsledkem byl nadýchaný a vzdušný dezert s nádhernou růžovou barvou. Neodolala jsem a experimentovala s možností nahradit jahodový pudink jinou příchutí, což otevřelo dveře dalším chuťovým variacím.

Dezert Mřížkovník s nadýchanou pěnou z jahodového pudinku a piškotového těsta

Recept na nadýchaný pěnový dezert Mřížkovník

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 1 hodina 10 minut
Porcí 12 porcí
Tento dezert spojuje křehké máslové těsto s jemným jahodovým pudinkem a kysanou smetanou, což z něj dělá dokonalou sladkost

Potřebné vybavení

  • Mísa
  • Šlehač

Suroviny

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 5 g prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g másla (nebo margarínu)
  • 5 žloutků

Krém:

  • 88 g jahodového pudingu
  • 500 ml mléka
  • 8 lžic cukru
  • 450 g kysané smetany
  • 15 g vanilkového cukru
  • 5 bílků

Postup 

  • V míse smíchejte 500 g hladké mouky, 5 g prášku do pečiva, ½ lžičky soli a 200 g práškového cukru. Přidejte 250 g změklého másla a 5 žloutků.
  • Hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Rozdělte na větší a menší část.
    Těsto

    Příprava těsta na mřížkový koláč

  • Vyložte plech pečícím papírem. Větší část těsta vyválejte a vložte do plechu, přičemž vytvořte okraj.
  • V hrnci ohřejte 200 ml mléka a přidejte 88 g jahodového pudingu s 8 lžícemi cukru. Vařte za stálého míchání, dokud pudink nezhoustne.
    Krém

    Krém připravený pro mřížkový koláč

  • Poté přidejte zbytek mléka (300 ml) a nechte vychladnout.
  • Do vychladlého pudinku přidejte 450 g kysané smetany a 15 g vanilkového cukru. Ušlehejte 5 bílků a jemně je vmíchejte do pudinkové směsi.
  • Nalijte pudinkový krém na připravené těsto. Z menší části těsta vytvořte mřížku a položte ji na vrch pudinku.
    Mřížkový dezert

    Originální mřížkový dort

  • Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 35-40 minut, dokud není zlatavé.
  • Po upečení nechte koláč vychladnout. Nejlépe se krájí až druhý den, kdy je lehce vlhký a chutě se prolnou.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: jahodový dort, mřížkovník, pudink, zákusek
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest