Plněná vajíčka jsou skvělým a chutným doplňkem na váš slavnostní stůl ať už k různým rodinným oslavám nebo například na Silvestra. Hořčice náplni dodává jemnou pikantnost a sýr s majonézou zase krémovou konzistenci a jemnou chuť. Celá příprava je až geniálně jednoduchá a rychlá. Takže pokud vám přijde, že vaší sváteční tabuli něco chybí, sáhněte po této atraktivní pochoutce.
Abyste na hosty zapůsobili, polovinu vajíček obarvíme na růžovo. Tohoto skvělého vizuálního efektu docílíme přírodní cestou a to za pomocí červené řepy. Na stole pak vajíčka vypadají opravdu roztomile a každý si tuto slavnostní delikatesu zapamatuje.
Recept na plněná vajíčka
Ingredience pro přípravu
- vejce
- hořčice
- tavený sýr
- majonéza
- sůl a pepř
- šťáva z červené řepy
Postup přípravy
1. Vejce uvaříme natvrdo a poté oloupeme a rozpůlíme.
2. Vydlabeme žloutky a ty smícháme v míse s hořčicí, taveným sýrem, majonézou.

Šumavská topinka – to nejlepší na topince: míchaná vajíčka, sýr, jarní cibulka
3. Osolíme a opepříme, dobře promícháme a směsí naplníme bílky.
4. Pokud chceme část (nebo všechny) bílky v růžovém odstínu, bílky na 1 hodinu namočíme do šťávy z červené řepy.
Červená řepa jako přírodní barvivo
Použití červené řepy k obarvení vajec není jen estetickým trikem, ale také chytrým způsobem, jak přidat pokrmu lehkou sladkost a další nutriční hodnoty. Červená řepa obsahuje betanin a je přírodním antioxidantem. Zároveň podporuje krevní oběh a díky obsahu vlákniny zlepšuje trávení. Aktuálně je červená řepa nejpoužívanějším přírodním červeným barvivem v potravinářském průmyslu. Tato změna je v posledních letech vítána, protože ještě donedávna převládalo červené barvivo v podobě karmínu (E120), což je barvivo připravené z hmyzu červce nopálového.

Plněná vajíčka: Originální inspirace k letošnímu Silvestru s jednoduchou přípravou

Zapečené bagetky v troubě se směsí ze salámu, sýru a vajíčka
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI