Vánoční Vaječňák nebo-li Vaječný likér je tradiční dobrota, která neodmyslitelně patří k Vánocům a dalším oslavám. Jeho lahodná, smetanová chuť, lehce okořeněná alkoholem a sladkostí, připomíná pohodu a čas strávený s rodinou. Není nad to si připravit vlastní domácí vaječný likér. Je to snadné a výsledek stojí za to. Domácí likér bývá mnohem jemnější a krémovější než ten z obchodu, a navíc si můžete přizpůsobit množství alkoholu podle své chuti.
Připravte si ten svůj podle tohoto receptu a těšte se na první ochutnávku svého vlastnoručně vyrobeného vaječného likéru! Tato sladká dobrota se stane hitem každé oslavy a Vánočních svátků – navodí tu pravou sváteční atmosféru. Když je domácí, chutná o to lépe!
Recept na domácí vaječný likér
Potřebné vybavení
- Hrnec
- Láhve vhodné na plnění likérem
Suroviny
- 5 ks žloutků
- 250 ml smetany ke šlehání min. 33%
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 ks vanilkový lusk
- 250 ml rumu (dle chuti)
- 200 g moučkového cukru
Postup
- Nejdříve si s míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem do nadýchané světlé směsi. Cukr se musí dokonale rozpustit.
Zdroj: H Channel, Vyšleháme vejce s cukrem.
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyjmeme semínka, která přidáme do žloutkové směsi.
- V menším čistém hrnci smícháme mléko se smetanou a zahříváme, ale nevaříme.
- Jakmile smetana s mlékem lehce pobublávají, můžeme přidat vydlabaný vanilkový lusk, aby uvolnil do mléka zbylou chuť.
- Do ohřátého mléka za stálého míchání přiléváme žloutkovou směs tak, aby nevznikly hrudky.
- Mícháme do zhoustnutí a odstraníme vanilkový lusk. Stále se směs nesmí vařit!
- Jakmile je směs hustá jako pudink, hrnec odstavíme a necháme lehce zchladnout.
- Postupně vmícháváme rum dle svých preferencí. Nezapomeňte, že rum také prodlužuje trvanlivost likéru.
- Hotový likér necháme zcela zchladnout a nalejeme ho do čistých lahví. Ty následně uložíme do lednice nejlépe na noc.
Zdroj: H Channel, Nalejeme do lahví.
Tipy na závěr
Likér vydrží v lednici několik týdnů, díky alkoholu se nemusíte bát jeho rychlého zkažení.
Můžete experimentovat s různými druhy alkoholu, například brandy nebo whisky, pro jinou chuťovou variaci.
Pro slavnostní podávání můžete skleničky před naléváním namočit do čokolády nebo karamelu a obalit je v cukru.
Nepřehlédněte: A když už budete mít vlastní vaječný likér, co si takhle připravit domácí likérového špičky? Prohlédněte si recept na likérové špičky.