5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Vánoční Vaječňák nebo-li Vaječný likér je tradiční dobrota, která neodmyslitelně patří k Vánocům a dalším oslavám. Jeho lahodná, smetanová chuť, lehce okořeněná alkoholem a sladkostí, připomíná pohodu a čas strávený s rodinou. Není nad to si připravit vlastní domácí vaječný likér. Je to snadné a výsledek stojí za to. Domácí likér bývá mnohem jemnější a krémovější než ten z obchodu, a navíc si můžete přizpůsobit množství alkoholu podle své chuti.

Připravte si ten svůj podle tohoto receptu a těšte se na první ochutnávku svého vlastnoručně vyrobeného vaječného likéru! Tato sladká dobrota se stane hitem každé oslavy a Vánočních svátků – navodí tu pravou sváteční atmosféru. Když je domácí, chutná o to lépe!

Domácí Vaječňák – Vaječný likér nejen na Vánoce

Recept na domácí vaječný likér

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Příprava domácího vaječňáku není složitá a můžete si ho dochutit podle vlastních preferencí a chutí.

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • Láhve vhodné na plnění likérem

Suroviny

  • 5 ks žloutků
  • 250 ml smetany ke šlehání min. 33%
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 250 ml rumu (dle chuti)
  • 200 g moučkového cukru

Postup 

  • Nejdříve si s míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem do nadýchané světlé směsi. Cukr se musí dokonale rozpustit.
    Obrázek receptu na domácí vaječný likér.

    Zdroj: H Channel, Vyšleháme vejce s cukrem.

  • Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyjmeme semínka, která přidáme do žloutkové směsi.
  • V menším čistém hrnci smícháme mléko se smetanou a zahříváme, ale nevaříme.
  • Jakmile smetana s mlékem lehce pobublávají, můžeme přidat vydlabaný vanilkový lusk, aby uvolnil do mléka zbylou chuť.
  • Do ohřátého mléka za stálého míchání přiléváme žloutkovou směs tak, aby nevznikly hrudky.
  • Mícháme do zhoustnutí a odstraníme vanilkový lusk. Stále se směs nesmí vařit!
  • Jakmile je směs hustá jako pudink, hrnec odstavíme a necháme lehce zchladnout.
  • Postupně vmícháváme rum dle svých preferencí. Nezapomeňte, že rum také prodlužuje trvanlivost likéru.
  • Hotový likér necháme zcela zchladnout a nalejeme ho do čistých lahví. Ty následně uložíme do lednice nejlépe na noc.
    Obrázek receptu na domácí vaječný likér.

    Zdroj: H Channel, Nalejeme do lahví.

Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Nápoje, Speciální příležitosti
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: vaječný likér, vánoční recept

Tipy na závěr

Likér vydrží v lednici několik týdnů, díky alkoholu se nemusíte bát jeho rychlého zkažení.

Můžete experimentovat s různými druhy alkoholu, například brandy nebo whisky, pro jinou chuťovou variaci.

Pro slavnostní podávání můžete skleničky před naléváním namočit do čokolády nebo karamelu a obalit je v cukru.

Nepřehlédněte: A když už budete mít vlastní vaječný likér, co si takhle připravit domácí likérového špičky? Prohlédněte si recept na likérové špičky.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest