K tomuto tradičnímu způsobu přípravy koláče se do těsta přidává kyselé podmáslí. Patří mezi naše velmi oblíbené dezerty a během víkendu vždycky zmizí díky své originální chuti. Ta je natolik specifická, že většinou podmáslový koláč poznáte při prvním soustu. Pro tento koláč typická kyselost aktivuje kypřící látky, díky čemu je těsto nadýchané a lehké. Ovoce si přidejte dle své vlastní chuti a aktuální sezóny. My použijeme jahody a maliny, ale skvěle se hodí také například borůvky nebo meruňky. Čerstvé jsou samozřejmě vždycky lepší, ale použijte klidně mražené. Místo ovoce si můžete upéct také čokoládovou variantu s nalámanou čokoládou. Upečte si tuto lahůdku podle našeho receptu.

Recept na podmáslový koláč s ovocem

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 125 g polohrubé mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 150 ml kysaného podmáslí
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 100 ml mléka
  • 30 g vanilkového cukru
  • 70 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 žloutek
  • 350 g ovoce dle chuti
  • 15 g strouhaného kokosu
  • 20 g mandlových plátků

Drobenka:

  • 60 g hrubé mouky
  • 30 g másla
  • 30 g cukru

Postup přípravy

1. Kompletně všechny suroviny na koláč mimo drobenky, mandlí a ovoce smícháme ve velké míse a dáme si předehřát troubu na 180°C.

2. Vypracujeme polotekuté těsto a nalejeme ho na pečícím papírem vyložený plech o rozměru 30 x 20 cm.

3. Na těsto rozložíme ovoce a posypeme ho mandlemi.

4. V misce smícháme rozpuštěné máslo s moukou a cukrem, tím nám vznikne drobenka a tu nasypeme také na koláč.

5. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 – 30 minut, provedeme test párátkem nebo špejlí.

Podmáslový koláč s ovocem.
Zdroj obrázku: sladkapusa, Podmáslový koláč s ovocem.

Co je podmáslí?

Podmáslí je ve skutečnosti vedlejší produkt při výrobě másla. Zůstane po stloukání smetany na máslo a má lehce nakyslou chuť. Dnešním moderním postupem se podmáslí vyrábí fermentací mléka pomocí bakterií, díky čemu je konzistence hustší a chuť více kyselá.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest