Podzim je obdobím, kdy příroda maluje krajinu pestrými barvami, ale zároveň přináší chladnější počasí a taky kratší dny. V tomto čase naše tělo potřebuje více péče a podpory, aby se vyrovnalo s nástrahami chladné sezóny. A právě zde přicházejí na scénu potraviny, které mají sílu léčit a posilovat naše zdraví.
Jaké jsou ty nejlepší ingredience, které nám pomohou bojovat s podzimními neduhy a udržet si energii a vitalitu po celý den? To vše dozvíte v tomto článku, jaké potraviny vás zahřejí a posílí ve chvílích, kdy to nejvíce potřebujete.
Bezinka
Bezinka, známá také jako černý bez, je využívána v lidovém léčitelství. Její plody jsou bohaté na antioxidanty, vitamín C a flavonoidy. Bezinky pomáhají posilovat náš imunitní systém a jsou účinné při nachlazení a chřipce. Jejich protizánětlivé účinky napomáhají snižování horečky a také zmírňují bolest v krku. Bezinky se často konzumují ve formě sirupů, džemů nebo čajů.
- Čaj ze sušených bezinek – Na tento nápoj potřebujeme 30 gramů sušených bezinek, 500 ml vody a 50 gramů medu. Sušené bobule opláchneme, rozmačkáme nebo podrtíme a takto vaříme asi jednu hodinu. Po mírném ochladnutí scedíme a osladíme medem. Pamatujte, med nikdy nepřidáváme do úplně horkého nápoje!
- Bezinkový sirup – Existuje několik způsobů, jak připravit bezinkové sirupy. Cílem je, aby bezinky uvolnily svou šťávu. Můžeme je vařit nebo jen louhovat ve vodě s kořením a cukrem, a poté přecedit.
Rakytník
Rakytník je skutečná vitaminová bomba. Jeho bobule obsahují vysoké množství vitamínu C, ale i vitamíny A, E a K. Rakytník je známý proti stárnutí buněk, pro podporu imunitního systému a v boji proti různým bakteriím. Rakytník se využívá v podobě šťáv, olejů nebo sirupů.
- Rakytníková šťáva – Rakytníková odšťavněná šťáva je asi nejlepší. V této šťávě je vysoký obsah fytochemikálií a vitamínu C, což šťávu přirozeně konzervuje. Slupky po odšťavnění je dobré usušit a přidávat si do zimních čajů.
Šípek
Šípek je pravou bombou vitamínu C, a tak je skvělý pomocník v boji proti nachlazení a infekcím. Kromě toho obsahuje i vitamíny A, B, E a K. Šípek pomáhá při posilování imunity, zlepšuje trávení a působí proti zánětům. Jeho plody se používají na přípravu čajů, marmelád, výborně podpoří zdraví v chladných dnech.
- Nápoj z čerstvých šípků – Tento nápoj neprochází tepelnou úpravou, což z něj dělá zajímavou multivitaminovou bombu. Šípky rozmixujeme s vodou, necháme louhovat půl hodiny a scedíme.
- Čaj ze šípků – Čaj ze sušených šípků. Příprava je snadná, šípky přelijeme vroucí vodou. Silný šípkový čaj úžasně posiluje imunitu.
Cibule
Cibule je základní surovinou v kuchyni, která nabízí více než jen surovinu k vaření. Dále je bohatým zdrojem vitamínů C a B6, kyseliny listové a flavonoidů. Cibule má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá při nachlazení, podporuje trávení a má dobrý vliv na snížení hladiny cholesterolu. Její pravidelná konzumace může přispět k celkovému zdraví a prevenci onemocnění.
- Cibule při nachlazení – Čaj z cibule a majoránky je dokonalý recept na kašel a nachlazení. Potřebujeme dvě střední cibule, 0,5 litru vody, lžíci sušené majoránky, med a citrón. Cibuli vaříme, přidáme majoránku a po scezení dochutíme medem a citrónem. Uvidíte, že vás mile překvapí, že čaj je moc chutný a cibule v tomto podání není tak výrazná.
Aronie
Aronie, které se říká také černý jeřáb, je ceněna pro svůj vysoký obsah antioxidantů. Tyto bobule mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Aronie napomáhá regulovat krevní tlak, zlepšuje zdraví srdce a podporuje trávení. Tyto plody mohou být konzumovány čerstvé, sušené, jako součást džemů nebo šťáv. Chuť aronii je velmi trpká, proto se většinou výrobky přislazují.
- Likér z aronie – Aronii odšťavíme, šťávu smícháme s medem a slivovicí. Po uskladnění v chladném místě je likér připraven k podávání.
- Aroniové zavařeniny – Na výrobu marmelády budete potřebovat: 1 kilo aronií a půl kila sladkých jablek nebo švestek. Ovoce vložíme do hrnce, přidáme k surovinám badyán, několik hřebíčků a 1 celou skořici. Takto vše vaříme pod pokličkou a občasného míchání po dobu 30-45 minut. Poté směs přepasírujeme, to jí dodá jemnost. Na 800-1000 g přepasírované hmoty přidáme zhruba 300 g želírovacího cukru, směs několik minut povaříme a nalijeme do malých čistých skleniček. Nakonec zavaříme.
Vyzkoušejte v době nachlazení tyto recepty:
- Kimchi: Korejská kvašená pochoutka
- Domácí Bezová šumivá limonáda
- Domácí Vejmrda nebo také jablečný křen
- Křenové zelí