Italské Tiramisu je jedním z nejslavnějších dezertů na světě, získalo si srdce milovníků kávy a jemných krémů. Tento dnešní recept si zachovává vše, co dělá Tiramisu ikonickým – vrstvy piškotů nasáklých silnou kávou, krém z mascarpone a jemný kakaový posyp – ale vynechává syrová vejce a alkohol. Výsledkem je bezpečnější a přitom chuťově věrná verze vhodná i pro děti nebo těhotné.
Původně pochází Tiramisu z Benátska a jeho název „tira mi sú“ znamená „vytáhni mě nahoru“. A přesně to tento dezert umí – díky kávě i sladkému krému dokáže zlepšit náladu a dodat energii. Základem jsou pravé savoiardi piškoty a kvalitní espresso. Když Tiramisu správně vychladíte a necháte rozležet, odmění vás nejen skvělou chutí, ale i sametovou strukturou. Vyzkoušejte a přeneste se na chvíli do slunné Itálie.
Recept na Pravé klasické Tiramisu – italskou legendu mezi dezerty
Ingredience na Tiramisu
- 2 vejce
- 250 g Mascarpone
- 50 g moučkového cukru
- 200 ml silného espressa
- 200 g cukrářských piškotů
- 2 lžíce kvalitního kakaa na posypání
- 1 šlehačkovou smetanu
Postup přípravy klasického Tiramisu bez alkoholu a syrových vajec
1. Vejce s cukrem zahříváme ve vodní lázni, přidáme Mascarpone a šleháme do spojení všech ingrediencí. Dokonale vychladíme.
2. Vyšleháme tuhou šlehačku a vmícháme do směsi.
3. Piškoty namáčíme do vychlazeného espressa a ukládáme na dno servírovací misky.
4. Na piškoty narovnáme polovinu smetanovo-mascarponové směsi, opět piškoty namočené v espressu a druhou část krému.
5. Uložíme do lednice a necháme zcela ztuhnout. Poté poprášíme kakaovým práškem.
Doporučení
Používejte pouze suché a křupavé piškoty, dejte velký pozor při namáčení, namáčejte pouze 1 vteřinu, protože by se vám piškoty mohly rozmočit na kaši. Tiramisu potřebuje opravdu dost času v lednici!
