Máte chuť na zdravou a netradiční, ovšem vynikající podobu oblíbených marshmallows? Do výroby těch našich pusinek můžete s trochou opatrnosti zapojit i děti! Budou to mít jako prázdninový zážitek, na jehož konci bude dobrota. Jablečné pyré navíc dodá nejen příjemně svěží chuť, lehce sladkou i navinulou, ale hlavně vitamin C a vlákninu. Agar-agar, rostlinná želírující látka z mořských řas, bohatě nahradí živočišnou želatinu a dodá bonbonům pevnost i nadýchanou strukturu.
Jablka a agar-agar: Parťáci pro chuť, texturu i zdraví
Dáte-li dohromady jablka a agar, přinese to vašemu výrobku nejen skvělou chuť, ale i praktické výhody. Agar je bohatým zdrojem vápníku, železa, hořčíku a vlákniny, dodává tedy energii a podporuje trávení. Jablečné pyré zase přináší jedinečné aroma. Domácí příprava přináší také výhodu v podobě kontroly množství cukru i kvality surovin. Naše marshmallows jsou zkrátka zdravější a chuťově vyváženější než běžně prodávané varianty.
Ingredience:
- Jablka – 1 kg;
- Voda – 180 ml;
- Agar-agar – 8 g;
- Cukr krystal – 250 g;
- Kyselina citronová – 2 g;
- Vanilkový cukr – 10 g;
- Vaječné bílky – 2 ks.
Postup:
- Jablka oloupejte a zbavte je jadřinců.
- Zapékací misku vymažte máslem.
- Jablka nakrájejte na měsíčky, vložte je do připravené zapékací misky a zalijte 100 ml vody.
- Zakryjte poklicí nebo alobalem.
- Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Upečená jablka dejte do hluboké nádoby a pomocí ponorného mixéru z nich vytvořte pyré.
- Z bílků vyšlehejte hustou pěnu, k níž postupně (po částech) přidejte 150 g cukru a kyselinu citronovou.

Meruňková buchta s pusinkovým nebem
- Dále šlehejte mixérem, až se vytvoří bělostné, stabilní špičky.
- Takto připravený sníh dejte do lednice.
- Do hrnce vložte 200 g jablečného pyré, nalijte do něj vodu, přidejte agar-agar, zbytek cukru i vanilkový cukr.
- Vše smíchejte a na středním stupni přiveďte k varu.
- Za stálého míchání metličkou vařte alespoň pár minut.
- Vychladlé pyré vmíchejte do bílkového sněhu a šlehejte mixérem, až bude hmota tvořit pevné špičky.
- Směs vložte do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou.

Piškotové řezy s krémem a oříškovou vrstvou. V cukrárně bývá dort nazýván Queen Marry
- Na plechu pokrytém pečicím papírem tvořte věnečky.
- Takto připravené marshmallows nechte při pokojové teplotě 2 hodiny ztuhnout.

Mini Pavlova s pařížskou šlehačkou a krémem z mascarpone – jedna pusinka ve dvou šatech
Zdroj: Autorský text, Souspark, Healthline