Co je dezert Pavlova, už všichni víme, ale co tak připravit malé dezertní pusinky Pavlova ve dvou šatech? Na stole to bude září a vynikat jako ten nejbarevnější a nejoriginálnější dort a my jej připravíme jednou ránou. Ano, při troše fantazie není problém připravit tyto malé pusinky ve více barvách a s rozdílným zdobením.
Víme, že Pavlova je křehký pusinkový dezert nazvaný po baletce Anně Pavlové, že jeho krusta je křupavá a vevnitř je jemně vláčný a že převládá bílou barvou. Tak co si jej trochu přibarvit a zpestřit a udělat malé překvapení třeba oslavencům anebo jen tak na slavnostní stůl? Když použijeme trochu potravinářského barviva, trochu pařížské šlehačky a barevné ovoce, najednou nám vznikne hitparáda barev a taky dokonalé souznění chutí. Tak pojďme kouzlit!
Recept na mini Pavlova s pařížskou šlehačkou a krémem z mascarpone
Ingredience potřebné na přípravu mini Pavlova – jedné pusinky ve dvou šatech
Pusinky
- 4 bílky
- 200 g krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- červené potravinářské barvivo (malinko, na docílení růžové barvy pusinek)
Krém
- Mascarpone
- smetana ke šlehání
- cukr moučka
- vanilkový lusk
Pařížská šlehačka
- 400 ml smetany ke šlehání (33%)
- 120 g hořké čokolády
- 10 g kakaa
- 1 g skořice
Zdobení
- čerstvé jahody a borůvky
Postup přípravy mini Pavlova
1. Bílky šleháme šlehačem na nejnižších otáčkách, postupně přidáváme cukr a vyšleháme do tuhého sněhu.
2 Opatrně vmícháme škrob a citrónovou šťávu a pěnu rozdělíme do dvou misek. Do jedné z misek přidáme trochu potravinářského barviva, aby jsme docílili růžovou barvu pusinek.
3. Zdobícím sáčkem stříkáme na plech vystlaný pečícím papírem nejprve bílé, pak růžové pusinky.
4. Dáme do vyhřáté trouby na 150 stupňů, kterou ihned snížíme na 90 stupňů a sušíme 1,5 hodiny.
5. V průběhu pečení si připravíme krém z Mascarpone a Pařížskou šlehačku, kterou jsme si den předem připravili ohřátím smetany s čokoládou a vychlazením. Teď jí už pouze vyšleháme.
6. Na upečené a vychladlé pusinky zdobícím sáčkem stříkáme připravené krémy. Na bílé pusinky pařížskou šlehačku a na ty růžové krém z Mascarpone.
7. Růžové pusinky zdobíme plátky jahod a bílé borůvkami.
Mini Pavlova podáváme na malých talířcích a když chcete zapůsobit, ozdobte každý kousek malinko jinak.

Dezert zrozený z tance: Recept na pusinkový dezert Pavlova s křupavou krustou a jemným srdcem

Mini Pavlova pusinky s lesními plody – ovocný dezert inspirovaný baletem
pozn.: částečně upraveno AI