Toto je přesně ten dezert, který se možná naučíte péct jako první ve svém životě. Minimálně je to velmi pravděpodobné, pokud vaše maminka či babičky ráda peče a ví, co je opravdu chutné a přitom jednoduché. Název „peřina“ není náhodný, horní vrstva připomíná nadýchaný přikrývkový obláček, pod kterým se skrývá čokoládový poklad.

Je vhodné zmínit, že zakysaná smetana zde nehraje pouze chuťovou roli. Nakyslá strukturálně zajímavá „čepice“ na povrchu koláče celému koláči dodává zajímavý kontrapunkt.

Recept na pudinkovou peřinu se zakysankou

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Na těsto si připravte:

  • 6 vajec
  • 300 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 ml oleje
  • 150 ml vody
  • 1 prášek do pečiva

Pudink:

  • 1 l mléka
  • 2,5 čokoládového pudinku
  • 200 g cukru

Navrch:

  • 1 kg zakysané smetany
  • skořicový cukr

Postup přípravy dezertu se zakysankou

1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladkou hmotu a vylijeme ji na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem.

2. Uvaříme pudink a za horka nalijeme cik-cak na těsto.

3. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30 minut.

4. Upečený, ale ještě teplý koláč potřeme zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem.

Obrázek receptu na pudinkovou peřinu se zakysankou.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na pudinkovou peřinu se zakysanou smetanou na vrchu..

Závěr

V ideálním případě podáváme s čerstvým ovocem pro více osvěžující efekt. Ale je skvělý i samotný a když si k němu uvaříte šálek kvalitní arabiky, nemůžete nic zkazit!

Obrázek receptu na sladkou rozkoš s pudinkem a šlehačkou.

Sladká rozkoš v podobě peřinkové buchty – pudinkový dezert se šlehačkou

Obrázek receptu na pudinkovou peřinku se zakysanou smetanou.

Pudinková peřinka se zakysnou smetanou

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest