Toto je přesně ten dezert, který se možná naučíte péct jako první ve svém životě. Minimálně je to velmi pravděpodobné, pokud vaše maminka či babičky ráda peče a ví, co je opravdu chutné a přitom jednoduché. Název „peřina“ není náhodný, horní vrstva připomíná nadýchaný přikrývkový obláček, pod kterým se skrývá čokoládový poklad.
Je vhodné zmínit, že zakysaná smetana zde nehraje pouze chuťovou roli. Nakyslá strukturálně zajímavá „čepice“ na povrchu koláče celému koláči dodává zajímavý kontrapunkt.
Recept na pudinkovou peřinu se zakysankou
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Na těsto si připravte:
- 6 vajec
- 300 g cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 150 ml oleje
- 150 ml vody
- 1 prášek do pečiva
Pudink:
- 1 l mléka
- 2,5 čokoládového pudinku
- 200 g cukru
Navrch:
- 1 kg zakysané smetany
- skořicový cukr
Postup přípravy dezertu se zakysankou
1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladkou hmotu a vylijeme ji na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem.
2. Uvaříme pudink a za horka nalijeme cik-cak na těsto.
3. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30 minut.
4. Upečený, ale ještě teplý koláč potřeme zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem.
Závěr
V ideálním případě podáváme s čerstvým ovocem pro více osvěžující efekt. Ale je skvělý i samotný a když si k němu uvaříte šálek kvalitní arabiky, nemůžete nic zkazit!

Sladká rozkoš v podobě peřinkové buchty – pudinkový dezert se šlehačkou

Pudinková peřinka se zakysnou smetanou
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI