Sladká rozkoš nebo také peřinková buchta je lahodný pudinkový dezert, který potěší každého milovníka sladkostí. Tento jednoduchý recept kombinuje hedvábný pudink s nadýchanou šlehačkou, což vytváří jemnou a neodolatelnou chuťovou kompozici. Ideální na rychlé sladké osvěžení či jako dezert pro hosty. Dezert je skvělou volbou také pro rodiny s dětmi, protože je nejen snadný na přípravu, ale i velmi oblíbený. Jemný pudink a nadýchaná šlehačka se líbí jak malým, tak velkým, a díky jednoduchosti ho lze připravit kdykoli máte chuť na něco sladkého.

U nás doma je peřinková buchta oblíbená hlavně kvůli své nadýchané konzistenci, která připomíná peřiny. S tímto dezertem určitě nebudete od stolu odcházet s pocit balvanu v břiše, protože má velmi lehkou a nadýchanou strukturu. Skládá se z vrstev těsta, prokládaného krémovou náplní z tvarohu nebo pudinku a to na tomto dezertu milují naše děti úplně nejvíce.

Recept na peřinkovou buchtu s pudinkem a šlehačkou

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto na peřinkovou buchtu:

  • 5 vajec
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • sádlo a hrubá mouka na vysypání

Pudinková náplň:

  • 800 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 100 g cukru

Šlehačka:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • skořice

Postup přípravy

Obrázek receptu na sladkou rozkoš s pudinkem a šlehačkou.
Foto: Jaroslava Fišarová, Recept na peřinkovou buchtu

1. V míse si vyšleháme vejce, žloutky a cukr, dokud nevznikne pěna.

2. Poté přidáme olej s vodou a dobře prošleháme.

3. Nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva a opět vyšleháme.

4. Menší plech nebo formu si vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.

5. Do formy nalejeme polovinu těsta a do zbylé části těsta zapracujeme kakao.

6. Kakaové těsto nalejeme na světlé a poté z ingrediencí k tomu určených uvaříme pudink.

Obrázek receptu na pudinkovou peřinku se zakysanou smetanou.

Pudinková peřinka se zakysnou smetanou

7. Pudink nalejeme na těsto a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme cca 30 minut.

8. Po upečení necháme zcela vychladnout.

8. Mezitím si vyšleháme smetanu ke šlehání se ztužovačem a cukrem.

9. Šlehačku naneseme na vychladlý puding a nakonec posypeme skořicí.

Obrázek receptu na sladkou rozkoš s pudinkem a šlehačkou.
Foto: Jaroslava Fišarová, Recept na peřinkovou buchtu

Ovoce navíc

Pokud chcete dezert osvěžit a oživit barvami, přidejte dle libosti čerstvé ovoce. Skvělé budou jistě borůvky, maliny nebo například banány.

Zdroj: recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest