Sladká rozkoš nebo také peřinková buchta je lahodný pudinkový dezert, který potěší každého milovníka sladkostí. Tento jednoduchý recept kombinuje hedvábný pudink s nadýchanou šlehačkou, což vytváří jemnou a neodolatelnou chuťovou kompozici. Ideální na rychlé sladké osvěžení či jako dezert pro hosty. Dezert je skvělou volbou také pro rodiny s dětmi, protože je nejen snadný na přípravu, ale i velmi oblíbený. Jemný pudink a nadýchaná šlehačka se líbí jak malým, tak velkým, a díky jednoduchosti ho lze připravit kdykoli máte chuť na něco sladkého.
U nás doma je peřinková buchta oblíbená hlavně kvůli své nadýchané konzistenci, která připomíná peřiny. S tímto dezertem určitě nebudete od stolu odcházet s pocit balvanu v břiše, protože má velmi lehkou a nadýchanou strukturu. Skládá se z vrstev těsta, prokládaného krémovou náplní z tvarohu nebo pudinku a to na tomto dezertu milují naše děti úplně nejvíce.
Recept na peřinkovou buchtu s pudinkem a šlehačkou
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto na peřinkovou buchtu:
- 5 vajec
- 180 g cukru
- 100 ml oleje
- 100 ml vlažné vody
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- sádlo a hrubá mouka na vysypání
Pudinková náplň:
- 800 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 100 g cukru
Šlehačka:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač
- 1 lžíce moučkového cukru
- skořice
Postup přípravy
1. V míse si vyšleháme vejce, žloutky a cukr, dokud nevznikne pěna.
2. Poté přidáme olej s vodou a dobře prošleháme.
3. Nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva a opět vyšleháme.
4. Menší plech nebo formu si vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
5. Do formy nalejeme polovinu těsta a do zbylé části těsta zapracujeme kakao.
6. Kakaové těsto nalejeme na světlé a poté z ingrediencí k tomu určených uvaříme pudink.
Pudinková peřinka se zakysnou smetanou
7. Pudink nalejeme na těsto a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme cca 30 minut.
8. Po upečení necháme zcela vychladnout.
8. Mezitím si vyšleháme smetanu ke šlehání se ztužovačem a cukrem.
9. Šlehačku naneseme na vychladlý puding a nakonec posypeme skořicí.
Ovoce navíc
Pokud chcete dezert osvěžit a oživit barvami, přidejte dle libosti čerstvé ovoce. Skvělé budou jistě borůvky, maliny nebo například banány.
Zdroj: recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI