5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Nejedná se o úplně typický šáteček a proto ho s Vámi také sdílíme. Občas je docela zajímavé, připravit něco méně známého a obvyklého. Pochutnáte si na kříženci croissantu a muffinu s jemným pudinkem uvnitř.

Tento jednoduchý recept na na pudinkové šátečky Cruffiny, který kombinuje to nejlepší z croissantu a muffinu, vás zavede na kulinářskou cestu plnou lahodných chutí a vůní. Představte si křupavou kůrku croissantu a měkké, nadýchané těsto muffinu, které se dohromady promění v neodolatelnou pochoutku. Tento recept začíná přípravou těsta ze směsi mléka, vody, čerstvého droždí, cukru a vanilkové esence, která se postupně spojí s hladkou moukou a solí. Těsto následně obohatíme o máslo, které mu dodá jemnost a bohatou chuť. Pečlivé vrstvení těsta s máslem, následné válení a skládání, vytváří jemnou, listovou strukturu, která je typická pro croissanty. Po odpočinku v lednici se těsto rozválí, nakrájí na pruhy a svine do tvaru “Cruffinů”, které se následně pečou do zlatova. Po upečení se Cruffiny naplní lahodným pudinkem a posypou moučkovým cukrem, což dodá finálnímu pečivu sladkou tečku.

Cruffiny v muffinové formě připravené k pečení

Recept na Cruffiny – šátečky s vanilkovou náplní

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina
Odležení těst 12 hodiny
Celkový čas 13 hodiny
Porcí 12 kusů
Tento jednoduchý recept na na pudinkové šátečky Cruffiny, který kombinuje to nejlepší z croissantu a muffinu, vás zavede na kulinářskou cestu plnou lahodných chutí a vůní.

Suroviny

  • 150 ml mléka
  • 120 ml vody
  • 25 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru
  • vanilková esence
  • 500 g hladké mouky
  • půl lžičky soli
  • 250 g másla
  • 60 g másla na těsto
  • pudink na náplň
  • moučkový cukr

Postup 

  • Do mísy přidáme mléko, vodu, droždí, cukr a vanilkovou esenci a promícháme
  • V další míse s moukou nalijme předem připravenou směs a sůl a promíchejte. Když je vše dobře promíchané, začněte těsto hníst, dokud nevznikne vláčné těsto. Necháme odpočívat 20 minut
  • Po 20 minutách postupně přidáváme máslo a propracujeme těsto, dokud neabsorbuje veškeré máslo a nebude hladké. Necháme odpočívat 10 minut
  • Po 10 minutách těsto chvíli propracujeme, přendáme do mísy a zakryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout cca 1 hodinu
    Těsto na Cruffiny kyne

    Cruffiny: těsto necháme kynout a zakryjeme fólií

  • Mezitím si připravíme máslo. Vezmeme studené máslo, které si nakrájíme na 12 stejných plátků a položíme je na pečicí papír. Máslo vyskládáme do tvaru obdélníku o rozměru 18×25 cm – doporučujeme si tento obdélník na pečící papír načrtnout. Když máme máslo rozložené, zakryjeme ho dalším pečicím papírem a přeložíme postranní strany a máslo válečkem, aby pokrylo všechny plochy obdélníku a spojilo se v jeden plát másla.
    Cruffiny - máslo rozdělíme na plátky a rozválíme mezi pečícími papíry

    Cruffiny: Vezmeme studené máslo, které si nakrájíme na 12 stejných plátků a položíme je na pečicí papír. Máslo vyskládáme do tvaru obdélníku o rozměru 18×25 cm

  • Takto máslo přeneseme do lednice a necháme ho odpočívat ideálně přes noc (minimálně na 8-12 hodin).
  • Po 12 ti hodinách vyjmeme těsto a máslo z lednice.

    Cruffiny: Po 12 ti hodinách vyjmeme těsto a máslo z lednice

  • Nejprve si rozválíme těsto, pomocí válečku, do tvaru obdélníku na rozměr 25×36 cm. Nyní položíme připravené máslo na těsto a přeložíme okraje těsta tak, aby se máslo překrylo těstem.

    Cruffiny: Nejprve si rozválíme těsto, pomocí válečku, do tvaru obdélníku na rozměr 25×36 cm. Nyní položíme připravené máslo na těsto a přeložíme okraje těsta tak, aby se máslo překrylo těstem

  • Takto těsto rozválíme, aby výška těsta byla kolem max 1 cm. Poté zase přeložíme obdélník na třetinu, otočíme o 90 stupňů a znovu rozválíme.
    Nyní položíme připravené máslo na těsto a přeložíme okraje těsta tak, aby se máslo překrylo těstem

    Cruffiny: Nyní položíme připravené máslo na těsto a přeložíme okraje těsta tak, aby se máslo překrylo těstem

  • Zakryjeme těsto pečícím papírem a necháme odpočívat na 60 minut v lednici.
  • Po jedné hodině vyndáme těsto a rozválíme na rozměr 50×30 cm. Případné těsto odřízneme, abychom měli doopravdy pravidelný obdélník.
  • Nyní těsto rozřízneme vertikálně na polovinu a vytvoříme horizontální pruhy 3 cm široké a cca 20 cm dlouhé.

    Cruffiny: Nyní těsto rozřízneme vertikálně na polovinu a vytvoříme horizontální pruhy 3 cm široké a cca 20 cm dlouhé.

  • A začneme tvarovat cruffiny. Dva proužky dáme na sebe, s tím, že druhý bude ležet na spodním o cca 1 cm níže, a dohromady je srolujeme do ruličky. Takto vytvarovaný cruffin přendáme do předem vymazané muffinové formy.
    Cruffiny tvarujeme

    Cruffiny: A začneme tvarovat cruffiny. Dva proužky dáme na sebe, s tím, že druhý bude ležet na spodním o cca 1 cm níže, a dohromady je srolujeme do ruličky

  • Jakmile máme plnou muffinovou formu, necháme cruffiny kynout ve formě cca 60 minut.
    Vytvarovaný cruffin přendáme do předem vymazané muffinové formy

    Cruffiny: vytvarovaný cruffin přendáme do předem vymazané muffinové formy

  • Po jedné hodině dáme péct cruffiny do předehřáté trouby na 200 stupňů po dobu 5 minut. Poté to době snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme 30 minut.
  • Hotové cruffiny necháme z části vychladnout a plníme krémem a posypeme moučkovým cukrem.
    Cruffiny plníme krémem

    Cruffiny naplníme krémem do středu

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 150 Kč
Chod: Dezert, Moučníky, Sladké
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: Cruffin, krém, Kynuté těsto, máslo, Šátečky, Vanilková náplň, vanilkový krém


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest