Nejedná se o úplně typický šáteček a proto ho s Vámi také sdílíme. Občas je docela zajímavé, připravit něco méně známého a obvyklého. Pochutnáte si na kříženci croissantu a muffinu s jemným pudinkem uvnitř.
Tento jednoduchý recept na na pudinkové šátečky Cruffiny, který kombinuje to nejlepší z croissantu a muffinu, vás zavede na kulinářskou cestu plnou lahodných chutí a vůní. Představte si křupavou kůrku croissantu a měkké, nadýchané těsto muffinu, které se dohromady promění v neodolatelnou pochoutku. Tento recept začíná přípravou těsta ze směsi mléka, vody, čerstvého droždí, cukru a vanilkové esence, která se postupně spojí s hladkou moukou a solí. Těsto následně obohatíme o máslo, které mu dodá jemnost a bohatou chuť. Pečlivé vrstvení těsta s máslem, následné válení a skládání, vytváří jemnou, listovou strukturu, která je typická pro croissanty. Po odpočinku v lednici se těsto rozválí, nakrájí na pruhy a svine do tvaru “Cruffinů”, které se následně pečou do zlatova. Po upečení se Cruffiny naplní lahodným pudinkem a posypou moučkovým cukrem, což dodá finálnímu pečivu sladkou tečku.
Recept na Cruffiny – šátečky s vanilkovou náplní
Suroviny
- 150 ml mléka
- 120 ml vody
- 25 g čerstvého droždí
- 50 g cukru
- vanilková esence
- 500 g hladké mouky
- půl lžičky soli
- 250 g másla
- 60 g másla na těsto
- pudink na náplň
- moučkový cukr
Postup
- Do mísy přidáme mléko, vodu, droždí, cukr a vanilkovou esenci a promícháme
- V další míse s moukou nalijme předem připravenou směs a sůl a promíchejte. Když je vše dobře promíchané, začněte těsto hníst, dokud nevznikne vláčné těsto. Necháme odpočívat 20 minut
- Po 20 minutách postupně přidáváme máslo a propracujeme těsto, dokud neabsorbuje veškeré máslo a nebude hladké. Necháme odpočívat 10 minut
- Po 10 minutách těsto chvíli propracujeme, přendáme do mísy a zakryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout cca 1 hodinu
Cruffiny: těsto necháme kynout a zakryjeme fólií
- Mezitím si připravíme máslo. Vezmeme studené máslo, které si nakrájíme na 12 stejných plátků a položíme je na pečicí papír. Máslo vyskládáme do tvaru obdélníku o rozměru 18×25 cm – doporučujeme si tento obdélník na pečící papír načrtnout. Když máme máslo rozložené, zakryjeme ho dalším pečicím papírem a přeložíme postranní strany a máslo válečkem, aby pokrylo všechny plochy obdélníku a spojilo se v jeden plát másla.
Cruffiny: Vezmeme studené máslo, které si nakrájíme na 12 stejných plátků a položíme je na pečicí papír. Máslo vyskládáme do tvaru obdélníku o rozměru 18×25 cm
- Takto máslo přeneseme do lednice a necháme ho odpočívat ideálně přes noc (minimálně na 8-12 hodin).
- Po 12 ti hodinách vyjmeme těsto a máslo z lednice.
Cruffiny: Po 12 ti hodinách vyjmeme těsto a máslo z lednice
- Nejprve si rozválíme těsto, pomocí válečku, do tvaru obdélníku na rozměr 25×36 cm. Nyní položíme připravené máslo na těsto a přeložíme okraje těsta tak, aby se máslo překrylo těstem.
Cruffiny: Nejprve si rozválíme těsto, pomocí válečku, do tvaru obdélníku na rozměr 25×36 cm. Nyní položíme připravené máslo na těsto a přeložíme okraje těsta tak, aby se máslo překrylo těstem
- Takto těsto rozválíme, aby výška těsta byla kolem max 1 cm. Poté zase přeložíme obdélník na třetinu, otočíme o 90 stupňů a znovu rozválíme.
Cruffiny: Nyní položíme připravené máslo na těsto a přeložíme okraje těsta tak, aby se máslo překrylo těstem
- Zakryjeme těsto pečícím papírem a necháme odpočívat na 60 minut v lednici.
- Po jedné hodině vyndáme těsto a rozválíme na rozměr 50×30 cm. Případné těsto odřízneme, abychom měli doopravdy pravidelný obdélník.
- Nyní těsto rozřízneme vertikálně na polovinu a vytvoříme horizontální pruhy 3 cm široké a cca 20 cm dlouhé.
Cruffiny: Nyní těsto rozřízneme vertikálně na polovinu a vytvoříme horizontální pruhy 3 cm široké a cca 20 cm dlouhé.
- A začneme tvarovat cruffiny. Dva proužky dáme na sebe, s tím, že druhý bude ležet na spodním o cca 1 cm níže, a dohromady je srolujeme do ruličky. Takto vytvarovaný cruffin přendáme do předem vymazané muffinové formy.
Cruffiny: A začneme tvarovat cruffiny. Dva proužky dáme na sebe, s tím, že druhý bude ležet na spodním o cca 1 cm níže, a dohromady je srolujeme do ruličky
- Jakmile máme plnou muffinovou formu, necháme cruffiny kynout ve formě cca 60 minut.
Cruffiny: vytvarovaný cruffin přendáme do předem vymazané muffinové formy
- Po jedné hodině dáme péct cruffiny do předehřáté trouby na 200 stupňů po dobu 5 minut. Poté to době snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme 30 minut.
- Hotové cruffiny necháme z části vychladnout a plníme krémem a posypeme moučkovým cukrem.
Cruffiny naplníme krémem do středu