Rebarbora – spisovně Reveň – je rostlina, kterási našla své místo v kuchyni hlavně v dezertech. I když se chová jako ovoce, je to vlastně zelenina. Obsahuje hodně vlákniny, vápníku, vitamínů a antioxidantů a její kyselost zabraňuje přeslazení koláčů.
Zeleno-růžové řapíky rebarbory se v dezertech mění na jemně nakyslou náplň, která skvěle kontrastuje s máslovou drobenkou a jemným těstem. Rebarborový koláč je rychlý a jednoduchý, kombinace chutí je dokonalá a když se peče provoní celý dům až k sousedům. Je to prostě koláč s duší jara a léta, protože i když venku ještě mrzne, přináší slunce na stůl.
Recept na rebarborový koláč
Ingredience potřebné na koláč s rebarborou a drobenkou plný jarní svěžesti
Těsto
- 250 ml mléka
- 150 g rozpuštěného másla
- 180 g polohrubé mouky
- 320 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 1 sušené droždí
- špetka soli
- citronová kůra (volitelné)
Tvarohová náplň
- 3 kostky tvarohu
- 3 vejce
- cukr a mléko dle chuti
- rebarbora + cukr
Drobenka
- 175 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 100 g cukru
Postup přípravy koláče
1. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky, ocukrujeme a necháme odpočívat.
2. Všechny ingredience na těsto dáme dopékány a necháme vypracovat a vykynout (možno i ručně zpracovat a nechat kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem).
3. Vykynuté těsto rozválíme na plech s pečícím papírem, na těsto namažeme náplň z tvarohu, vajec, cukru a mléka.
4. Na tvarohovou náplň pokládáme kousky rebarbory a posypeme drobenkou z mouky másla a cukru.
5. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 20 minut do zlatova.
Rada nebo upozornění na závěr mimo recept
Při mlsání dejte pozor na domácí mazlíčky! Někteří pejskové totiž rádi mlsají s námi. Rebarbora je údajně pro pejsky jedovatá!

Sladké pudingové tartaletky se svěží zapečenou rebarborou

Malinovo rebarborový domácí džem
pozn.: částečně upraveno AI