Rebarbora – spisovně Reveň – je rostlina, kterási našla své místo v kuchyni hlavně v dezertech. I když se chová jako ovoce, je to vlastně zelenina. Obsahuje hodně vlákniny, vápníku, vitamínů a antioxidantů a její kyselost zabraňuje přeslazení koláčů.

Zeleno-růžové řapíky rebarbory se v dezertech mění na jemně nakyslou náplň, která skvěle kontrastuje s máslovou drobenkou a jemným těstem. Rebarborový koláč je rychlý a jednoduchý, kombinace chutí je dokonalá a když se peče provoní celý dům až k sousedům. Je to prostě koláč s duší jara a léta, protože i když venku ještě mrzne, přináší slunce na stůl.

Recept na rebarborový koláč

Ingredience potřebné na koláč s rebarborou a drobenkou plný jarní svěžesti

Těsto

  • 250 ml mléka
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 180 g polohrubé mouky
  • 320 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 1 sušené droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra (volitelné)

Tvarohová náplň

  • 3 kostky tvarohu
  • 3 vejce
  • cukr a mléko dle chuti
  • rebarbora + cukr

Drobenka

  • 175 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru

Postup přípravy koláče

1. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky, ocukrujeme a necháme odpočívat.

2. Všechny ingredience na těsto dáme dopékány a necháme vypracovat a vykynout (možno i ručně zpracovat a nechat kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem).

3. Vykynuté těsto rozválíme na plech s pečícím papírem, na těsto namažeme náplň z tvarohu, vajec, cukru a mléka.

4. Na tvarohovou náplň pokládáme kousky rebarbory a posypeme drobenkou z mouky másla a cukru.

Na rozválené těsto nandáme tvarohovou náplň a kousky rebarbory.
Foto: cooky.cz, Na rozválené těsto nandáme tvarohovou náplň a kousky rebarbory.
Rebarboru posypeme drobenkou.
Foto: cooky.cz, Rebarboru posypeme drobenkou.

5. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 20 minut do zlatova.

Koláč upečeme v troubě do zlatova.
Foto: cooky.cz, Koláč upečeme v troubě do zlatova.

Rada nebo upozornění na závěr mimo recept

Při mlsání dejte pozor na domácí mazlíčky! Někteří pejskové totiž rádi mlsají s námi. Rebarbora je údajně pro pejsky jedovatá!

Obrázek receptu na koláčky s rebarborou a pudingem.

Sladké pudingové tartaletky se svěží zapečenou rebarborou

Rebarboro malinový džem

Malinovo rebarborový domácí džem

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest