Salát připravený z červené řepy je nejen jedinečnou chuťovou kombinací, ale také neuvěřitelným zdrojem zdraví prospěšných látek. Samotná řepa, hlavní ingredience tohoto pokrmu, je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ale třeba také vlákninu, jak potvrzuje odborný web Healthline.  Díky ní je tento salát tím pravým elixírem pro zdraví, zároveň však i pikantním doplňkem, který by neměl chybět na žádné grilovačce.

Červená řepa se řadí mezi méně obvyklé druhy zeleniny na našem talíři. Přesto bychom ji ale neměli z našeho jídelníčku vynechávat. Prospívá srdci a skvěle dodá energii. Zajímavostí je také to, že z červené řepy se ke konzumaci hodí nejen samotná bulva, ale i její listy. Nebojte se tedy tento originální salát z červené řepy doplnit také o zelenou barvu listů. Přidat je do salátu můžete syrové nebo orestované na kapce oleje se solí.

Ingredience potřebné na přípravu korejského salátu

  • 500 gramů řepy
  • 3–4 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky pálivé červené papriky (nebo feferonek)
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1-2 lžičky cukru
  • 2 polévkové lžíce octa (9%)
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička soli
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek
  • 60 mililitrů rostlinného oleje  

Postup přípravy korejského salátu z červené řepy

  1. Řepu důkladně oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Do nastrouhané řepy přidejte lžičku soli. Řepu nechte odstát asi 30 minut, aby pustila šťávu.
  3. Po uplynutí této doby řepu vymačkejte, aby se z ní odstranila přebytečná šťáva.
  4. Do mísy s řepou přidejte cukr a ocet.
  5. V malé misce (nebo speciálním hmoždíři) smíchejte koriandr, papriku a pepř.
  6. Na pánvi zahřejte 60 ml rostlinného oleje.
  7. Jakmile se olej zahřeje, dejte na pánev stroužky prolisovaného česneku a koření (feferonku, koriandr, pepř).
  8. Krátce osmahněte, aby se uvolnila vůně koření.
  9. Horký olej s kořením nalijte na připravenou řepu a důkladně promíchejte.
  10. Nechte salát odpočívat v lednici alespoň 3–4 hodiny.
  11. Před samotným podáváním jej můžete dochutit sezamovými semínky. Díky nim bude salát nejen jemnější, ale i obohacený o příjemnou křupavou strukturu.

Pokud vás tento zajímavý kořeněný salát zaujal, doporučujeme vyzkoušet také recept na korejskou mrkev. V uvedeném receptu jednoduše řepu nahraďte mrkví. Ta díky kombinaci s česnekem a olejem získá neotřelou, jemně pikantní, ale zároveň stále nasládlou chuť. Pro intenzivnější chuťový zážitek můžete do marinády přidat také trochu sójové omáčky.

Obrázek receptu na Polévku z červené řepy a jablek, vynikající a zdravou

Cviklová polévka se zakysankou a jablky – neobvyklá, ale přesto tradiční

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest