Salát připravený z červené řepy je nejen jedinečnou chuťovou kombinací, ale také neuvěřitelným zdrojem zdraví prospěšných látek. Samotná řepa, hlavní ingredience tohoto pokrmu, je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ale třeba také vlákninu, jak potvrzuje odborný web Healthline. Díky ní je tento salát tím pravým elixírem pro zdraví, zároveň však i pikantním doplňkem, který by neměl chybět na žádné grilovačce.
Červená řepa se řadí mezi méně obvyklé druhy zeleniny na našem talíři. Přesto bychom ji ale neměli z našeho jídelníčku vynechávat. Prospívá srdci a skvěle dodá energii. Zajímavostí je také to, že z červené řepy se ke konzumaci hodí nejen samotná bulva, ale i její listy. Nebojte se tedy tento originální salát z červené řepy doplnit také o zelenou barvu listů. Přidat je do salátu můžete syrové nebo orestované na kapce oleje se solí.
Ingredience potřebné na přípravu korejského salátu
- 500 gramů řepy
- 3–4 stroužky česneku
- 1/4 lžičky pálivé červené papriky (nebo feferonek)
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1-2 lžičky cukru
- 2 polévkové lžíce octa (9%)
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička soli
- 1 polévková lžíce sezamových semínek
- 60 mililitrů rostlinného oleje
Postup přípravy korejského salátu z červené řepy
- Řepu důkladně oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Do nastrouhané řepy přidejte lžičku soli. Řepu nechte odstát asi 30 minut, aby pustila šťávu.
- Po uplynutí této doby řepu vymačkejte, aby se z ní odstranila přebytečná šťáva.
- Do mísy s řepou přidejte cukr a ocet.
- V malé misce (nebo speciálním hmoždíři) smíchejte koriandr, papriku a pepř.
- Na pánvi zahřejte 60 ml rostlinného oleje.
- Jakmile se olej zahřeje, dejte na pánev stroužky prolisovaného česneku a koření (feferonku, koriandr, pepř).
- Krátce osmahněte, aby se uvolnila vůně koření.
- Horký olej s kořením nalijte na připravenou řepu a důkladně promíchejte.
- Nechte salát odpočívat v lednici alespoň 3–4 hodiny.
- Před samotným podáváním jej můžete dochutit sezamovými semínky. Díky nim bude salát nejen jemnější, ale i obohacený o příjemnou křupavou strukturu.
Pokud vás tento zajímavý kořeněný salát zaujal, doporučujeme vyzkoušet také recept na korejskou mrkev. V uvedeném receptu jednoduše řepu nahraďte mrkví. Ta díky kombinaci s česnekem a olejem získá neotřelou, jemně pikantní, ale zároveň stále nasládlou chuť. Pro intenzivnější chuťový zážitek můžete do marinády přidat také trochu sójové omáčky.

Cviklová polévka se zakysankou a jablky – neobvyklá, ale přesto tradiční
Zdroj: Autorský text, Healthline