Řecký mléčný koláč zvaný “Galatopita” je tradiční dezert, který spojuje lahodnou krémovou náplň s jemnou krupicí. V jeho základu je semolinová krupice, která vytváří hladkou konzistenci, a vanilka, která celému dezertu dodává lahodnou chuť. Tento řecký mléčný koláč je jako stvořený pro rodinné oslavy a posezení s přáteli. Tento sladký pokrm je skutečným uměleckým dílem, které v sobě spojuje různé vrstvy chutí, textur a vůní. Následuje postup, který vás krok za krokem provede přípravou tohoto lahodného pokrmu.

Recept na řecký mléčný koláč v semolinové krupici

Délka pečení 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 l mléka
  • 100 g jemné krupice
  • 2 vejce
  • 120 g cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • kůra z citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 50 g másla

Navíc:

  • 1 žloutek
  • 1 lžička mléka

Postup přípravy

1. Do hlubší pánve nalejeme mléko a rozmícháme v něm cukr, jemnou krupici, případně nastrouháme trochu citronové kůry.

Zdroj obrázek: Greek Cuisine, Nastrouháme citronovou kůru.

2. Dále přilejeme citronovou šťávu a dobře promícháme.

3. V menší misce si vyšleháme 2 vejce s kukuřičným škrobem a tuto hmotu nalejeme do mléčné směsi v pánvi.

Zdroj obrázek: Greek Cuisine, Směsi smícháme v pánvi.

4. Promícháme, metličkou směsi spojíme a vaříme na mírném ohni za stálého míchání.

5. Jakmile nám směs zhoustne, tak pánev odstavíme a přidáme nakrájené máslo.

6. Mícháním máslo zapracujeme a následně přidáme lžičku vanilkového extraktu a dobře promícháme.

7. Kulatou formu si vymažeme olejem a vysypeme krupicí.

8. Těsto nalejeme do formy a uhladíme.

Zdroj obrázek: Greek Cuisine, Těsto nalejeme do formy.

9. V menší misce smícháme žloutek se lžičkou mléka a tímto potřeme povrch těsta ve formě.

Zdroj obrázek: Greek Cuisine, Potřeme vaječnou směsí.

10. Formu nyní vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 40 minut.

Pečeme 40 minut.
Zdroj obrázek: Greek Cuisine, Pečeme 40 minut.

11. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem a skořicí.

V Řecku je však na prvním místě Baklava

Typickým řeckým dezertem je baklava. Baklava je dezert, který se skládá z vrstev tenkého filo těsta plněného nasekanými ořechy (často vlašskými nebo pistáciemi), zalitého sladkým sirupem z cukru, medu a citronu. Tento dezert je křehký, sladký a velmi bohatý na chutě. Baklava má dlouhou historii a je populární nejen v Řecku, ale i v dalších středomořských a blízkovýchodních kuchyních.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest