Ano, budete jej milovat pro jeho lahodnou chuť a zároveň snadnou přípravu. Toto určitě zvládne každý a při každé neoficiální příležitosti si na něj pomyslí a připraví jej. Hodí se jak k našemu kafíčkování a čajování, tak na rodinné oslavy narozenin, společné večeře a podobně. Čokoládová chuť kakaového korpusu s jemností a mírnou kyselostí smetany dává řezům to pravé ořechové – jemnost lehkost a neskutečně lahodnou chuť.
S jednoduchým postupem a běžnými ingrediencemi máte v okamžiku upečený skvělý a luxusně vypadající dezert, který pohladí chuťové pohárky všem členům vaši rodiny i případným hostům. Zakysaná smetana je v poslední době častou ingrediencí různých dezertů a koláčů, nejen pro svoji jemně nakyslou chuť, ale i pro svoji vyhovující konzistenci. Celkově v kuchyni má všestranné využití, protože je nízkokalorická a není pouze chutnou přísadou ale také cenným doplňkem zdravého jídelníčku.
Recept na Řezy ze zakysanky a tmavého piškotu – dezert, který budete milovat
Ingredience na přípravu milovaného dezertu
Korpus
- 150 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 g cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml vody
- 200 ml rostlinného oleje
- 2 PL kakaa
- 3 vejce
Krém
- 2 zakysané smetany
- 2 smetany ke šlehání
- 100 g cukru moučky
Zdobení
- 1 hořká čokoláda (nastrouhaná)
Postup přípravy řezů
1. Ve větší misce si smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem krystal a kakaem.
2. K suchým surovinám přidáme vodu, olej a žloutky a vymícháme hladké těsto.
3. V jiné misce si vyšleháme tuhý sníh z e 3 bílků, který opatrně a jemně vmícháme do žloutkové směsi.
4. Těsto vylijeme na plech vystlaný pečící papírem a zarovnáme.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.
6. Zatím si připravíme krém vyšleháním zakysanek, smetan a moučkového cukru. Šleháme v šlehači, dokud krém není hladký a hustý.
Rychlá dvoubarevná pudinková buchta se zakysanou smetanou
7. Na vychladnutý korpus rovnoměrně naneseme vyšlehaný krém a zarovnáme.
8. Vrch dezertu posypeme nastrouhanou čokoládou a necháme chladit v lednici nejlépe do druhého dne.
Jakou zakysanku kupovat
Radši vybírejte zakysanou smetanu bez zbytečných přidaných látek, ideálně s živými mléčnými kulturami a s obsahem tuku dle vašich preferencí (nejčastěji 10-18%).