Tyhle řízky si nemůžete splést ani se zavřenýma očima. Jejich chuť je šibalsky skvělá, trochu škrábavá, ale ne příliš pálivá, jako by se čertík schovával uvnitř každého sousta. Jsou připravované z vepřového karé ale díky marinádě jsou krásně jemné a šťavnaté a mají chuťový říz. Není to žádná obyčejná smažená klasika, ale spíš takový trochu luxusní řízek jak pro všední den, ta pro víkendovou hostinu.
Řízky můžeme péct, smažit nebo grilovat a podávat s bramborami, chlebem nebo jen zeleninovým salátem. Hodí se jak na oslavu, tak třeba do rodinné kuchyně. Nechceme li smažit, můžeme je péct v troubě na pečícím papíru, nebo přidat do marinády lžíci jogurtu kvůli jejich extra křehkosti,
Recept na řízky z čertovy dílny, které jsou jemné a lehce pikantní
Ingredience potřebné na přípravu jemných, ale pikantních čertovsky dobrých řízků
- 5 plátků vepřového karé
- 11 lžiček bramborového škrobu solamyl
- 1 lžička mletého kmínu
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička Kari koření
- 4 vejce
- 2 lžíce majoránky
- 1 lžička pálivé papriky
Postup přípravy čertovských řízků
1. Plátky masa jemně naklepeme.
2. Smícháním vajec a bramborového škrobu a přidáním ostatních ingrediencí si vytvoříme marinádu.
3. Maso namočíme do marinády, pořádně ho v ní obalíme, přikryjeme folií a necháme marinovat v lednici celý den.
4. Maso po vytažení z marinády osmahneme do zlatova na oleji z obou stran.
Tip na závěr
Když řízky připravíme v létě na grilu vznikne krásná karamelizovaná krusta, takže na zahradní párty jsou řízky dobrou volbou.

Vepřový řízek, který je měkký jako dort: Klíčem je využití másla i sádla

Přírodní kuřecí řízky s pikantním nádechem pro milovníky ostřejších chutí
Foto a recept Marie Bergrová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI