Tyhle řízky si nemůžete splést ani se zavřenýma očima. Jejich chuť je šibalsky skvělá, trochu škrábavá, ale ne příliš pálivá, jako by se čertík schovával uvnitř každého sousta. Jsou připravované z vepřového karé ale díky marinádě jsou krásně jemné a šťavnaté a mají chuťový říz. Není to žádná obyčejná smažená klasika, ale spíš takový trochu luxusní řízek jak pro všední den, ta pro víkendovou hostinu.

Řízky můžeme péct, smažit nebo grilovat a podávat s bramborami, chlebem nebo jen zeleninovým salátem. Hodí se jak na oslavu, tak třeba do rodinné kuchyně. Nechceme li smažit, můžeme je péct v troubě na pečícím papíru, nebo přidat do marinády lžíci jogurtu kvůli jejich extra křehkosti,

Recept na řízky z čertovy dílny, které jsou jemné a lehce pikantní

Ingredience potřebné na přípravu jemných, ale pikantních čertovsky dobrých řízků

  • 5 plátků vepřového karé
  • 11 lžiček bramborového škrobu solamyl
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička Kari koření
  • 4 vejce
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička pálivé papriky

Postup přípravy čertovských řízků

1. Plátky masa jemně naklepeme.

2. Smícháním vajec a bramborového škrobu a přidáním ostatních ingrediencí si vytvoříme marinádu.

Plátky masa marinujeme celý den.
Foto: Marie Bergrová, Plátky masa marinujeme celý den.

3. Maso namočíme do marinády, pořádně ho v ní obalíme, přikryjeme folií a necháme marinovat v lednici celý den.

4. Maso po vytažení z marinády osmahneme do zlatova na oleji z obou stran.

Smažíme v oleji z obou stran do zlatova.
Foto: Marie Bergová, Smažíme v oleji z obou stran do zlatova.

Tip na závěr

Když řízky připravíme v létě na grilu vznikne krásná karamelizovaná krusta, takže na zahradní párty jsou řízky dobrou volbou.

Obrázek k receptu: Řízeček jako dort: Nejlepší vepřový „Wiener Schnitzel“

Vepřový řízek, který je měkký jako dort: Klíčem je využití másla i sádla

Obrázek receptu na přírodní kuřecí řízky s pikantním nádechem.

Přírodní kuřecí řízky s pikantním nádechem pro milovníky ostřejších chutí

Foto a recept Marie Bergrová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest