Dokonalá kombinace ořechů a perníkového koření dělá bábovku voňavou široko daleko a její kynuté těsto nemá obdoby, jak je vláčné a hebké. Toto je starý babičkovský recept, ale když se zamyslíme, bábovky povětšině děláme z piškotového a podobného těsta, z kynutého těsta většinou koláče a buchty. Tak proč nespojit oboje dohromady? Dokonce jsem slyšela o různých jiných variacích, které babičky dávaly do bábovkové formy.

Do bábovkové formy se toho vejde! Babičky udělaly tři druhy náplně tyto naplnily do kynutého těsta, srolovaly a různě naložily do bábovkové formy. Umíte si pat představit ten dezert, kde při každém zakousnutí máte jinou náplň? Já ano, i to někdy musím vyzkoušet. Dnes si uděláme ořechovo – perníkovou.

Recept na rolovanou kynutou bábovku s ořechy a perníkem

Ingredience na přípravu Rolované kynuté bábovky s ořechy a perníkem

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 20 g čerstvého droždí (7 g sušeného)
  • špetka soli

Náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce kakaa
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička rumu

Postup přípravy kynuté bábovky

1. Do vlažného mléka přidáme rozdrobené droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a necháme v teple vzejít kvásek.

2. Ke kvásku přidáme prosetou mouku, cukr, žloutky a rozpuštěné máslo a špetku soli. Vypracujeme těsto a necháme v teple přikryté kynout 60 minut.

3. Smícháme ořechy, cukr, kakao a perníkové koření, zalijeme horkým mlékem, přidáme med a rum a promícháme. Necháme mírně vychladit.

Obrázek receptu na Aromatické pohlazení podzimu zvané mandlová jablkobábovka

Jablečná bábovka s mandlemi a skořicí: voňavé pohlazení pro každé roční období

4. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném válu na obdélník o síle asi 5 mm.

5. Těsto potřeme ořechovou náplní a srolujeme do rolády.

6. Opatrně vložíme do vymazané bábovkové formy spojem dolu a necháme přikryté ještě 20 minut kynout.

Srolovanou bábovku opatrně vložíme do formy.
Foto: Ilona Mikulecká, Srolovanou bábovku opatrně vložíme do formy.

7. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 40 minut do zlatova.

8. Mirně vychladíme a vyklopíme z formy.

9. Posypeme Moučkovým cukrem nebo přelijeme čokoládovou polevou.

Tip pro vylepšení bábovky

Do náplně můžeme přidat za hrst nasekaných ořechů. Do těsta můžeme přidat nastrouhanou pomerančovou kůru. Do náplně můžeme přidat nasekanou hořkou čokoládu.

Bábovka na plech podle Jiřiny Bohdalové

Bábovka na plechu podle Jiřiny Bohdalové

Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest