Češi milují ryby a proto byl rybí salát prodávaný v lahůdkářství v dobách Československa velice populárním pokrmem. Podle normy z roku 1967 měl přesně definovaný poměr surovin a složení a tím zajištěnou jeho typickou kvalitu, chuť a bezpečnost. Důležité bylo také efektivní využití dostupných surovin, propagace konzumace ryb a cenová dostupnost.
Dnes je v obchodech k dispozici nepřeberné množství různých rybích salátů, každý chutná jinak a je obtížné najít ten pravý rybí tak, jak jej milovaly miliony Čechů a Slováků. Proto si zkusíme vyrobit ten svůj domácí právě podle uvedené normy, samozřejmě doporučujeme podávat s klasickým tukovým rohlíkem, čerstvým a křupavým!
Recept na Rybí salát podle normy z roku 1967 – socialistický retro salát z minulosti
Ingredience pro přípravu
- voda (dostatečné množství na ponoření mrkve a plátků tresky)
- 1 kávová lžička soli
- 100 ml octu
- 60 g mrkve
- 500 g filé z Tresky
- 60 g cibule
- 60 g kyselé nakládané okurky
- sůl a pepř na dochucení
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce octu
- 6 polévkových lžící majonézy
Postup přípravy
1. Osolenou vodu s octem přivedeme k varu, vložíme do ní třesčí maso a necháme vařit 15 minut.
2. Vedle v kastrolu si uvaříme ve vodě mrkev.
3. Rybí maso z vody vyndáme a necháme vychladnout. Mrkev také po uvaření do měkka necháme vychladnout.
4. Uvařenou tresku přendáme do misky a vidličkou rozdrobíme.
5. Mrkev, cibuli a kyselou okurku nakrájíme na drobno a vsypeme do misky k rybě.
6. Všechno spolu opatrně zamícháme, přidáme hořčici, cukr, ocet, dochutíme solí a pepřem a necháme několik hodin v lednici odpočívat.
7. Nakonec do salátu zamícháme dobrou majonézu a můžeme si pochutnávat.
Rada na závěr
Já osobně majonézu nekupuji, ale dělám si svoji domácí z vařených vajíček. Vajíčka uvařím na tvrdo, vychladím a oloupu, připravíme si olej, citronovou šťávu, sůl a pepř Ručním mixérem anebo v sekáčku uvařená vejce rozmixuji s ostatními ingrediencemi a máme hotovo. Vyzkoušejte také náš další recept na domácí majonézu.