Češi milují ryby a proto byl rybí salát prodávaný v lahůdkářství v dobách Československa velice populárním pokrmem. Podle normy z roku 1967 měl přesně definovaný poměr surovin a složení a tím zajištěnou jeho typickou kvalitu, chuť a bezpečnost. Důležité bylo také efektivní využití dostupných surovin, propagace konzumace ryb a cenová dostupnost.

Dnes je v obchodech k dispozici nepřeberné množství různých rybích salátů, každý chutná jinak a je obtížné najít ten pravý rybí tak, jak jej milovaly miliony Čechů a Slováků. Proto si zkusíme vyrobit ten svůj domácí právě podle uvedené normy, samozřejmě doporučujeme podávat s klasickým tukovým rohlíkem, čerstvým a křupavým!

Recept na Rybí salát podle normy z roku 1967 – socialistický retro salát z minulosti

Ingredience pro přípravu

  • voda (dostatečné množství na ponoření mrkve a plátků tresky)
  • 1 kávová lžička soli
  • 100 ml octu
  • 60 g mrkve
  • 500 g filé z Tresky
  • 60 g cibule
  • 60 g kyselé nakládané okurky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce octu
  • 6 polévkových lžící majonézy

Postup přípravy

1. Osolenou vodu s octem přivedeme k varu, vložíme do ní třesčí maso a necháme vařit 15 minut.

Umyjeme si filety z tresky.
Umyjeme si filety z tresky.
Filety povaříme ve slané octové vodě a necháme vychladit a okapat.
Filety povaříme ve slané octové vodě a necháme vychladit a okapat.

2. Vedle v kastrolu si uvaříme ve vodě mrkev.

3. Rybí maso z vody vyndáme a necháme vychladnout. Mrkev také po uvaření do měkka necháme vychladnout.

4. Uvařenou tresku přendáme do misky a vidličkou rozdrobíme.

Uvařené filety rozmělníme vidličkou.
Uvařené filety rozmělníme vidličkou.

5. Mrkev, cibuli a kyselou okurku nakrájíme na drobno a vsypeme do misky k rybě.

Přidáme drobně nakrájenou zeleninu.

6. Všechno spolu opatrně zamícháme, přidáme hořčici, cukr, ocet, dochutíme solí a pepřem a necháme několik hodin v lednici odpočívat.

Salát dochutíme a odložíme do lednice.
Salát dochutíme a odložíme do lednice.

7. Nakonec do salátu zamícháme dobrou majonézu a můžeme si pochutnávat.

Nakonec přidáme do salátu majonézu.
Nakonec přidáme do salátu majonézu.

Rada na závěr

Já osobně majonézu nekupuji, ale dělám si svoji domácí z vařených vajíček. Vajíčka uvařím na tvrdo, vychladím a oloupu, připravíme si olej, citronovou šťávu, sůl a pepř Ručním mixérem anebo v sekáčku uvařená vejce rozmixuji s ostatními ingrediencemi a máme hotovo. Vyzkoušejte také náš další recept na domácí majonézu.

Lososový tatarák

Domácí lososový tatarák: výrazné chutě s jednoduchou přípravou

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest