Tento pudinkový dezert jsem pekla často, když byly děti malé, je opravdu velmi rychlý, jednoduchý a přitom tak chutný. Díky kombinaci vrstev vypadá jako dezert z cukrárny, není ovšem příliš sladký, osvěžujícím prvkem je v této pudinkové buchtě zakysaná smetana.
Kombinace pudinku a zakysané smetany vytváří lahodný kontrast mezi sladkou a lehce kyselou chutí, zatímco nadýchané těsto přidává dezertu na lehkosti. Pojďte si s námi upéct tento skvělý dezert a uvidíte, že během okamžiku zmizne ze stolu, tak moc je tato dvoubarevná buchta dobrá.
Recept na Jednoduchou buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou, na které si pochutnáte
Ingredience na přípravu buchty
- 5 vajec
- 230 g cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 dcl vlažné vody
- 1 dcl rostlinného oleje
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 280 g polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 litr mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 3 kelímky zakysané smetany
- Granko na posypání
Postup přípravy
1. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukry a vodou, přidáme olej a mouku s práškem do pečiva a rozmícháme. Opatrně přidáme sníh z bílků a jemně zamícháme.
2. Polovinu těsta vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem. Do zbylé poloviny těsta přidáme a rozmícháme kakao a nalijeme na světlé těsto.
3. Z mléka, pudinku a cukru uvaříme hustý pudink a ještě horký navrstvíme po lžících na syrové tmavé těsto.
4. Dezert pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 25 minut. Na upečený horký dezert rozetřeme 3 zakysané smetany a posypeme Grankem. Necháme vychladit v lednici nejlépe do druhého dne.
Tipy
Místo Granka můžeme na posypání použít hořké kakao, strouhanou čokoládu anebo drcené ořechy. Pro zdravější verzi lze použít nízkotučnou zakysanou smetanu a méně cukru.