Hrnkové buchty mají své zvláštní kouzlo – jsou jednoduché a nenáročné. Recepty „odměřované hrnkem“ se pro mnohé staly naprostou klasikou. Ta radost z toho, že nic nemusíte vážit, protože všechny přísady jednoduše odměříte hrníčkem. Je to prosté, jasné a rychlé. Tohle je proto skvělá volba pro každého, kdo chce mlsat, ale nechce trávit v kuchyni hodiny.

Díky sterilovaným mandarinkám získává náš dnešní moučník jedinečnou, šťavnatou chuť, kterou si vychutnáte například ke kávě. Jde o poctivou domácí sladkost, kterou zvládne opravdu každý, a příprava zabere jen chviličku, tak pojďme na to.

Recept na mandarinkovou buchtu

Délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro buchtu s mandarinkami

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • kompotované mandarinky
  • sádlo a hrubá mouka na vymazání

Postup přípravy mandarinkového dezertu

2. Těsto nalijeme do plechu vymazaného sádlem a hrubou moukou a plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme 20 minut.

3. Po vychladnutí vyskládáme na korpus mandarinky a v míse si doředíme šťávu z kompotu s vodou.

4. Část této šťávy nalijeme do hrnce a ve zbytku rozmícháme vanilkový pudink.

Obrázek receptu na Hrnkovou makovou buchtu bez váhy a mixéru

Hrnková maková buchta bez váhy a mixéru

5. Všechny suroviny smícháme v míse vypracujeme hladké tekuté těsto.

6. Nalijeme také do hrnce a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

7. Nalijeme na mandarinky a necháme ztuhnout.

Obrázek receptu na hrnkovou buchtu s kompotovanými mandarinkami.
Foto: freepik.com, Recept na hrnkovou buchtu s kompotovanými mandarinkami.

Co jsou vlastně kompotované mandarinky?

Komponování ovoce znamená jeho jemné povaření nebo marinování v sirupu, někdy i s kořením, aby získalo ještě výraznější chuť. Mandarinky připravené tímto způsobem získají bohatší chuť, jsou měkčí, šťavnatější a krásně se propojí s texturou buchty. A když si s tím trochu pohrajete, můžete do sirupu přidat vanilku, skořici nebo kapku citrusového likéru, čímž celý recept povznesete na úplně novou úroveň.

Obrázek receptu na žravé řezy s krémem, mandarinkami a želé.

Mandarinkové žravé řezy s krémem a voňavým želé

Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest