Hrnkové buchty mají své zvláštní kouzlo – jsou jednoduché a nenáročné. Recepty „odměřované hrnkem“ se pro mnohé staly naprostou klasikou. Ta radost z toho, že nic nemusíte vážit, protože všechny přísady jednoduše odměříte hrníčkem. Je to prosté, jasné a rychlé. Tohle je proto skvělá volba pro každého, kdo chce mlsat, ale nechce trávit v kuchyni hodiny.
Díky sterilovaným mandarinkám získává náš dnešní moučník jedinečnou, šťavnatou chuť, kterou si vychutnáte například ke kávě. Jde o poctivou domácí sladkost, kterou zvládne opravdu každý, a příprava zabere jen chviličku, tak pojďme na to.
Recept na mandarinkovou buchtu
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro buchtu s mandarinkami
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kompotované mandarinky
- sádlo a hrubá mouka na vymazání
Postup přípravy mandarinkového dezertu
2. Těsto nalijeme do plechu vymazaného sádlem a hrubou moukou a plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme 20 minut.
3. Po vychladnutí vyskládáme na korpus mandarinky a v míse si doředíme šťávu z kompotu s vodou.
4. Část této šťávy nalijeme do hrnce a ve zbytku rozmícháme vanilkový pudink.

Hrnková maková buchta bez váhy a mixéru
5. Všechny suroviny smícháme v míse vypracujeme hladké tekuté těsto.
6. Nalijeme také do hrnce a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
7. Nalijeme na mandarinky a necháme ztuhnout.
Co jsou vlastně kompotované mandarinky?
Komponování ovoce znamená jeho jemné povaření nebo marinování v sirupu, někdy i s kořením, aby získalo ještě výraznější chuť. Mandarinky připravené tímto způsobem získají bohatší chuť, jsou měkčí, šťavnatější a krásně se propojí s texturou buchty. A když si s tím trochu pohrajete, můžete do sirupu přidat vanilku, skořici nebo kapku citrusového likéru, čímž celý recept povznesete na úplně novou úroveň.

Mandarinkové žravé řezy s krémem a voňavým želé
Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI