Cuketová sezóna je v plném proudu a vy už nevíte, co s další úrodou? Vsaďte na tento recept na falešné cuketové langoše. Nejen, že zpracujete přebytečnou zeleninu, ale navíc si pochutnáte na oblíbené pochoutce. Recept je tak jednoduchý, že ho s přehledem zvládnou i začátečníci, ale na výsledku si pochutnají i profíci.
Příprava je velmi jednoduchá, a to i přes přítomnost sušeného droždí. Nemusíte se bát zdlouhavého a složitého kynutí, protože se těsto zpracuje hned. Jednoduše smícháte všechny ingredience a můžete se rovnou pustit do smažení. Langoše si navíc můžete přizpůsobit podle své chuti. Místo tradiční hladké mouky můžete použít například i polohrubou, která dodá těstu jinou strukturu. A pokud nechcete smažit na oleji, nabízí se možnost využití trouby nebo horkovzdušné fritézy. Počítejte ale s tím, že v takovém případě ztratíte typickou křupavost, kterou získáte právě smažením.
Recept na nekynuté cuketové langoše
Délka pečení v troubě je 15 až 20 minut, na pánvi zhruba 10 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 gramů cukety
- 400 gramů řeckého jogurtu
- 500 gramů hladké mouky
- 20 gramů sušeného droždí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 300 mililitrů polotučného mléka
- 1 lžička cukru
- sůl
- řepkový olej na smažení
Postup přípravy cuketových langošů
1. Nejprve si připravte cuketu. Nastrouhejte ji nahrubo a vložte do mísy.
2. Mírně osolte a nechte asi 10 minut odstát, aby pustila přebytečnou vodu.
3. Vodu poté důkladně slijte, případně cuketu ještě vymačkejte rukama nebo přes plátýnko. Čím více vody se zbavíte, tím nadýchanější a křupavější budou langoše.
5. V druhé míse smíchejte sušené droždí, vlažné mléko, hladkou mouku a cukr.
6. Přidejte vymačkanou cuketu, řecký jogurt, špetku soli a prášek do pečiva.
7. Všechny suroviny důkladně promíchejte a vypracujte z nich vláčné těsto.
8. Pokud se těsto lepí, přidejte ještě trochu mouky.
9. Těsto nemusíte nechat kynout. Hned ho rozdělte na pomoučeném válu na středně velké kuličky.
10. Z každé kuličky vytvarujte tenkou placku.
11. Připravené langoše opatrně vkládejte na pánev s rozpáleným olejem.
12. Smažte z obou stran dozlatova. Langoše se smaží asi 2 až 3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlaté a křupavé.
Tipy redakce
- Slaná i sladká varianta: Langoše si můžete ozdobit podle chuti a příležitosti. Vyzkoušejte klasiku s česnekem, kečupem a strouhaným sýrem. Nebojte se ale ani experimentovat a připravte si sladkou verzi s povidly nebo tvarohem. Skvěle se hodí také zakysaná smetana s čerstvými bylinkami.
- Použití oleje: Důležité je smažit langoše ve vyšší vrstvě oleje, aby se nepřilepily ke dnu pánve. Olej by měl být dostatečně rozpálený, aby se těsto nesmažilo příliš dlouho a zůstalo nadýchané.
- Příprava cukety: Pokud chcete ušetřit čas a dodat langošům více vlákniny, cuketu před strouháním neloupejte. Slupka dodá langošům i zajímavou barvu. Pokud máte hodně vodnatou cuketu, neváhejte ji vymačkat i přes utěrku, aby v těstě nebylo příliš vody a těsto nebylo lepkavé.

Langoš s česnekem, sýrem a kečupem: Zbarvený jako zlatý plamen a úžasně křupavý
