Čokoládové lanýže s arašídovým máslem jsou neodolatelným dezertem, který kombinuje jemnou čokoládovou chuť s nádechem skořice. Tento dezert je jako stvořený pro chladné zimní večery nebo jako dárek pro naše blízké. Skvěle se hodí k podávání jako elegantní dezert nebo jako lahodný domácí dárek. Jsou jednoduché na přípravu a zaručeně potěší každého milovníka čokolády.

Recept na Rychlý dezert ke kávě: Čokoládové lanýže s arašídovým máslem

Ingredience na přípravu

  • 250 g kvalitní hořké čokolády (min. 50%)
  • 50 g mléčné čokolády (min. 30%)
  • 200 g smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 90 g arašídového másla
  • 3 kousky celé skořice
  • 2 g soli
  • 150 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády na zdobení
  • 5 g zlaté metalické barvy na zdobení

Postup přípravy

1. Obě čokolády nalámeme na kousky. Smetanu a celou skořici přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a necháme asi 10 min. louhovat. Opět přivedeme k varu, a poté jí přes cedník nalijeme na nalámanou čokoládu.

Připravíme si hmotu na lanýže.
Zdroj obrázku: wikimediacommons, Připravíme si hmotu na lanýže.

2. Vyndáme kousky celé skořice, čokoládu necháme zcela rozpustit a poté metličkou vyšleháme do hladka.

3. Přidáme sůl a arašídové máslo a opět vymícháme do hladké hmoty.

4. Hmotu přikryjeme potravinovou folií a odložíme do lednice na 4-6 hodin odležet.

5. Ze ztuhlé hmoty lžičkou nabíráme kousky a rychle je v dlaních zpracujeme v kuličky. Odkládáme na tácek s papírem na pečení. Hotové koule znovu odložíme do lednice a necháme dobře zatuhnout.

Rukama uhněteme z hmoty kuličky.
Zdroj obrázku: wikimediacommons, Rukama uhněteme z hmoty kuličky.

6. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a kuličky v ní celé namočíme, odkládáme na tácek s papírem a opět necháme v lednici zatuhnout.

Lanýže namočímč v čokoládě
Zdroj obrázku: wikimediacommons, Lanýže namočíme v čokoládě.
Zvolíme čokoládu dle chuti.
Zdroj obrázku: wikimediacommons, Zvolíme čokoládu dle chuti.

7. Zatuhlé kuličky obalíme v jemné metalické barvě a skladujeme v chladu v uzavřené nádobě.

Ztuhlé lanýže obalíme dle fantazie.
Zdroj obrázku: wikimediacommons, Ztuhlé lanýže obalíme dle fantazie.

Tipy

Pro chuť lanýžů je důležitá kvalitní čokoláda, proto doporučujeme používat čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Pokud máme rádi v dezertu křupavost ořechů, můžeme do něj přidat arašidy, mandle, lískové oříšky nebo pistácie. Pro jemný kávový podtón můžete přidat špetku instantní kávy rozpuštěné ve smetaně.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest