Čokoládové lanýže s arašídovým máslem jsou neodolatelným dezertem, který kombinuje jemnou čokoládovou chuť s nádechem skořice. Tento dezert je jako stvořený pro chladné zimní večery nebo jako dárek pro naše blízké. Skvěle se hodí k podávání jako elegantní dezert nebo jako lahodný domácí dárek. Jsou jednoduché na přípravu a zaručeně potěší každého milovníka čokolády.
Recept na Rychlý dezert ke kávě: Čokoládové lanýže s arašídovým máslem
Ingredience na přípravu
- 250 g kvalitní hořké čokolády (min. 50%)
- 50 g mléčné čokolády (min. 30%)
- 200 g smetany ke šlehání (min. 33%)
- 90 g arašídového másla
- 3 kousky celé skořice
- 2 g soli
- 150 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády na zdobení
- 5 g zlaté metalické barvy na zdobení
Postup přípravy
1. Obě čokolády nalámeme na kousky. Smetanu a celou skořici přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a necháme asi 10 min. louhovat. Opět přivedeme k varu, a poté jí přes cedník nalijeme na nalámanou čokoládu.
2. Vyndáme kousky celé skořice, čokoládu necháme zcela rozpustit a poté metličkou vyšleháme do hladka.
3. Přidáme sůl a arašídové máslo a opět vymícháme do hladké hmoty.
4. Hmotu přikryjeme potravinovou folií a odložíme do lednice na 4-6 hodin odležet.
5. Ze ztuhlé hmoty lžičkou nabíráme kousky a rychle je v dlaních zpracujeme v kuličky. Odkládáme na tácek s papírem na pečení. Hotové koule znovu odložíme do lednice a necháme dobře zatuhnout.
6. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a kuličky v ní celé namočíme, odkládáme na tácek s papírem a opět necháme v lednici zatuhnout.
7. Zatuhlé kuličky obalíme v jemné metalické barvě a skladujeme v chladu v uzavřené nádobě.
Tipy
Pro chuť lanýžů je důležitá kvalitní čokoláda, proto doporučujeme používat čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Pokud máme rádi v dezertu křupavost ořechů, můžeme do něj přidat arašidy, mandle, lískové oříšky nebo pistácie. Pro jemný kávový podtón můžete přidat špetku instantní kávy rozpuštěné ve smetaně.