Sachrův dort je charakteristický svou jednoduchostí, ovšem s dokonalou kombinací chutí. Sachrův dort kdysi vytvořil mladý cukrář Franz Sacher, proto původní název Sachertorte. Jeho základ tvoří měkký čokoládový korpus, který je uprostřed, ale i často na horní straně, jemně potřený meruňkovým džemem. Celý dort je pak politý decentní vrstvou hladké čokoládové polevy. Ochutnání takové dortu je pak nejen kulinářským zážitkem, ale také malou cestou do historie.

Recept na Sacher dort s dokonalou polevou

Ingredience k přípravě

Kakaové těsto na sachr

  • 150 g hořké čokolády 50%
  • 6 velkých vajec
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g změklého másla + na vymazání formy
  • 150 g hladké mouky
  • 1 KL kypřícího prášku
  • 30 g holandského kakaa
  • 200 g meruňkové marmelády
  • šlehačková smetana (33%)

Poleva z čokolády

  • 200 g hořké čokolády 50%
  • 1/2 kelímku smetany 33%

Postup přípravy dortu

Připravte si doma skvělý Sachrův dort
Foto: Romana Rubášová, Recept na domácí Sacherův dort

1. V kastrůlku ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.

2. V míse ušleháme 2 vejce a 4 žloutky do pěny. Postupně vmícháme polovinu cukru a vanilkový cukr, změklé máslo a nakonec tekutou čokoládu – nesmí být horká.

2. Do jiné mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a kakao. Po částech vmícháme do čokoládové směsi. Ušleháme hladkou hmotu.

3. Z bílků a zbývajícího cukru ušleháme pevný sníh a zlehka ho vmícháme do těsta.

4. Troubu zahřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu o průměru 22 – 26 cm vymažeme máslem a nalijeme těsto a urovnáme. Pečeme asi 35-45 minut. Nutno vyzkoušet špejlí, aby byl upečený prostředek.

5. Necháme vychladnout a pak korpus překrojíme dlouhým nožem a spodní díl potřeme marmeládou. Přiklopíme druhým dílem korpusu a potřeme marmeládou povrch i boky.

Obrázek receptu na velký dvoubarevný dort s pařížským krémem a ovocem.

Velký dvoubarevný dort s ovocem a pařížským krémem, podle hrníčkového receptu

6. Čokoládu na polevu rozpustíme i se smetanou ve vodní lázni a umícháme do hladka. Polijeme dort postavený na mřížce a polevu rozetřeme na povrchu i po stranách. Necháme ztuhnout v lednici. a před podáváním vyndáme alespoň hodinu předem.

Rady na závěr

Podáváme se šlehačkou umístěnou na talířku vedle dortu.
(marmeládu použijte bez kousků ovoce, aby byl povrch dortu hladký)

Krátký exkurs do historie Sacherova dortu

Tento rakouský čokoládový dort vznikl v roce 1832. Byl vytvořen ve Vídni rakouským cukrářem Franzem Sacherem na objednávku pro knížete Metternicha. Dort se skládá z čokoládového korpusu, který je promazán vrstvičkou hladké meruňkové marmelády a poté polit čokoládovou polevou.

Jedním ze zajímavých faktů o tomto dortu je, že jeho originální receptura je přísně střeženým tajemstvím. Existují pouze dvě místa na světě, kde se tento dort podle původního receptu vyrábí: Hotel Sacher ve Vídni a Hotel Sacher v Salzburgu. Mezi těmito dvěma hotely a cukrárnou Demel probíhala dlouholetá právní bitva o užívání názvu “originální Sacher dort”.

Další zajímavostí je, že Sacher dort je obvykle podáván s neslazenou šlehačkou, což dokonale vyvažuje jeho intenzivní čokoládovou chuť.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest