Podzimní období je čas, kdy se příroda začíná připravovat na chladnější dny a tak bychom měli i naše tělo připravit. Pokud jste si mysleli, že salát je vhodné jíst pouze v létě, tak to jste se mýlili. Zeleninu je nutné konzumovat celý rok. V chladnějším období je pouze lepší konzumovat tepelně zpracovanou zeleninu. Proto vám přinášíme tento výborný salát a tím je: Quinoa s pečenou mrkvi, sušenými rajčaty s dokonalým medovo-hořčičným dresinkem, který je doladěný česnekem.
Quinoa v zeleném salátu (ideálně salátový mix) je skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny, zatímco pečená mrkev přináší sladkost a vitamíny, které potřebujeme, abychom zůstali zdraví a plní života. Přidáním pokrájených sušených rajčat navíc dodává salátu bohatou a intenzivní chuť. A to vše krásně doplní medovo-hořčičný dresink, který má nádech pikantnosti díky použitému česneku. Česnek je přírodní antibiotikum, tudíž pomáhá našemu tělu, aby na něj nepřišly žádné neduhy.
Recept na Salát s Quinoou, pečenou mrkví, sušenými rajčaty a medovo-hořčičným dresinkem
Potřebné vybavení
- Trouba na upečení mrkve
- sporák na uvaření quinoi
- Hrnec
- Zapékací miska
- prkýnko
- ostrý nůž
- Síto
- Škrabka
Suroviny
- 1 hrneček quinoi
- 5 ks mrkve (oškrábaná a nakrájená na kostičky)
- 50 g nakrájených sušených rajčat v oleji (množství přizpůsobte vašim chutím)
- 150 g mixu salátů (propláchnutý)
- bylinková italská sůl (můžete nahradit solí a italskými bylinkami)
- 1 lžíce olivového oleje
Dresink
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 lžička medové hořčice
- sůl italské bylinky
- balzamiko (volitelné, tentokrát jsem nepřidala)
Postup
- Nejprve si připravíme dresink: smícháme veškeré suroviny dohromady a necháme chvíli odležet, aby se česnek krásně rozležel. Ideálně připravte den předem, ale není nutné.
- Očistíme si mrkev a nakrájíme na kolečka nebo kostičky, velikosti a tvary záleží na vás. Nakrájenou mrkev dejte do zapékací misky. Mrkev zakápněte olejem a dochuťte bylinkovou solí. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 15 minut. Pečeme do měkka a ideálně i trošku do zlatova.
- Nyní si uvaříme quinou podle návodu na obalu.
- Jakmile máme vše uvařené/upečené, necháme chvíli vychladit.
- Dokončíme salát: smícháme omytý a okapaný mix salátu. Salát dáme do mísy, přidáme nakrájená sušená rajčata. Olej z rajčat můžeme též trochu nalít do salátu. Poté přidáme vlažnou quinou a mrkev. Vše důkladně promícháme s připraveným medovo-hořčičným dresinkem.
- Hotovo můžeme podávat s opečeným pečivem, či jako přílohu k masu, nebo samostatně. Dobrou chuť.