5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Podzimní období je čas, kdy se příroda začíná připravovat na chladnější dny a tak bychom měli i naše tělo připravit. Pokud jste si mysleli, že salát je vhodné jíst pouze v létě, tak to jste se mýlili. Zeleninu je nutné konzumovat celý rok. V chladnějším období je pouze lepší konzumovat tepelně zpracovanou zeleninu. Proto vám přinášíme tento výborný salát a tím je: Quinoa s pečenou mrkvi, sušenými rajčaty s dokonalým medovo-hořčičným dresinkem, který je doladěný česnekem.

Salát s Quinou suroviny
Cooky.cz: Suroviny na přípravu salátu s quinoou, pečenou mrkví, sušenými rajčaty a dresinkem

Quinoa v zeleném salátu (ideálně salátový mix) je skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny, zatímco pečená mrkev přináší sladkost a vitamíny, které potřebujeme, abychom zůstali zdraví a plní života. Přidáním pokrájených sušených rajčat navíc dodává salátu bohatou a intenzivní chuť. A to vše krásně doplní medovo-hořčičný dresink, který má nádech pikantnosti díky použitému česneku. Česnek je přírodní antibiotikum, tudíž pomáhá našemu tělu, aby na něj nepřišly žádné neduhy.

Cooky.cz: Salát s Quinoou a pečenou mrkví a dresinkem.

Recept na Salát s Quinoou, pečenou mrkví, sušenými rajčaty a medovo-hořčičným dresinkem

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 4 porce

Potřebné vybavení

  • Trouba na upečení mrkve
  • sporák na uvaření quinoi
  • Hrnec
  • Zapékací miska
  • prkýnko
  • ostrý nůž
  • Síto
  • Škrabka

Suroviny

  • 1 hrneček quinoi
  • 5 ks mrkve (oškrábaná a nakrájená na kostičky)
  • 50 g nakrájených sušených rajčat v oleji (množství přizpůsobte vašim chutím)
  • 150 g mixu salátů (propláchnutý)
  • bylinková italská sůl (můžete nahradit solí a italskými bylinkami)
  • 1 lžíce olivového oleje

Dresink

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 1 lžička medové hořčice
  • sůl italské bylinky
  • balzamiko (volitelné, tentokrát jsem nepřidala)

Postup 

  • Nejprve si připravíme dresink: smícháme veškeré suroviny dohromady a necháme chvíli odležet, aby se česnek krásně rozležel. Ideálně připravte den předem, ale není nutné.
  • Očistíme si mrkev a nakrájíme na kolečka nebo kostičky, velikosti a tvary záleží na vás. Nakrájenou mrkev dejte do zapékací misky. Mrkev zakápněte olejem a dochuťte bylinkovou solí.
    Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 15 minut. Pečeme do měkka a ideálně i trošku do zlatova.
  • Nyní si uvaříme quinou podle návodu na obalu.
  • Jakmile máme vše uvařené/upečené, necháme chvíli vychladit.
  • Dokončíme salát: smícháme omytý a okapaný mix salátu. Salát dáme do mísy, přidáme nakrájená sušená rajčata. Olej z rajčat můžeme též trochu nalít do salátu. Poté přidáme vlažnou quinou a mrkev. Vše důkladně promícháme s připraveným medovo-hořčičným dresinkem.
  • Hotovo můžeme podávat s opečeným pečivem, či jako přílohu k masu, nebo samostatně. Dobrou chuť.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Chod: Salát
Kuchyně: Evropská kuchyně
Klíčové slovo: česnek, medovo-hořčičný dresink, pečená mrkev, podzimní salát, Quinoa, salát, sušené rajčata



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest