Tento recept je inspirován bohatou tradicí asijské kuchyně, která si zakládá na harmonii chutí a textur. Vepřový bůček, oblíbený po celém světě, zde získává nový rozměr díky kombinaci slanosti sójové a ústřicové omáčky a pikantní vůně zázvoru. Marináda nejen dodá masu výraznou chuť, ale také pomáhá zjemnit strukturu bůčku.

Tento recept přináší dokonalou kombinaci šťavnatého masa, exotické marinády a voňavých koření, typických pro asijskou kuchyni. Ideální pro zpestření běžného rodinného menu i jako překvapení pro návštěvu.

Recept na vepřový bůček na asijský způsob

Ingredience pro přípravu

  • 800 g vepřového bůčku
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce cukru
  • 2/3 lžičky zázvoru
  • 2/3 lžičky pepře
  • 1 badyán
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1/2 lžičky soli

Postup přípravy

1. Bůček si nejdříve nakrájíme na kostičky asi 4 cm velké a ty dáme restovat na rozpálenou pánev.

2. Maso ze všech stran orestujeme, z každé strany by měly stačit tak 4 minuty.

Bůček orestujeme ze všech stran.
Bůček orestujeme ze všech stran.

3. Jakmile je maso opečené dozlatova, stáhneme oheň na polovinu a necháme asi 10 minut restovat.

4. Bůček následně vyndáme z pánve a tuk slejeme. V pánvi si necháme maximálně 2 lžíce tuku.

5. Nakrájíme 1 cibuli na kostičky a přidáme ji k rozpálenému tuku v pánvi.

6. Zlehka orestujeme a přidáme prolisovaný česnek. Restujeme spolu 3 minuty.

7. Do pánve vrátíme maso a přidáme cukr, který za stálého míchání zkaramelizujeme.

Maso vrátíme na pánev.
Maso vrátíme na pánev.

8. K masu přidáme mletý zázvor, pár kuliček pepře a 1 celý badyán.

9. Poté přidáme sójovou a ústřicovou omáčku a mírně osolíme.

10. Dobře promícháme a zalijeme tak 300 ml vody.

Podlijeme vodou.
Podlijeme vodou.

11. Směs nyní necháme vařit pod pokličkou 40 – 60 minut.

12. Mezitím si nakrájíme cibuli na širší kolečka a po potřebné době vaření vyndáme z omáčky badyán.

13. Kolečka cibule nyní přidáme do omáčky a promícháme.

Přidáme cibulové kroužky.
Přidáme cibulové kroužky.

14. Ještě tak 5 minut zahříváme a podáváme s dušenou rýží nebo nudlemi.

Vepřový bůček na asijský způsob.
Vepřový bůček na asijský způsob.

Tipy na závěr

Příloha: Skvěle se hodí dušené pak choi nebo osmažené rýžové nudle.

Pro děti: Pokud nechcete příliš výrazné koření, badyán vynechejte a zázvor použijte střídmě.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest