Sezóna marmelád a džemů je v plném proudu, letošní úroda nám v tomto směru opravdu dopřává. Zanedlouho budou dozrávat voňavá jablíčka. Také z nich můžete připravit skvělý džem! Díky vysokému obsahu pektinu jablka dobře želírují, není tedy potřeba používat speciální přípravky. Var navíc pomáhá k lepší stravitelnosti, což ocení lidé s citlivějším zažíváním, senioři, a zejména rodiny s malými dětmi. Víte, že pektin také pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu?
Jablečný džem jako všestranný hráč
Výroba pyré nebo džemu je skvělým způsobem nejen uchování jablek, ale také cestou k jejich povýšení na součást dalších pokrmů. Na to si jistě vzpomenete například před Vánocemi, až budete připravovat medové perníkové řezy – promažete-li je právě tímto pyré, vězte, že ze stolu zmizí rychlostí blesku. Tím ale výhody nekončí. Jablečné pyré se dá směle využít i přímo do těsta na moučníky, které tím získají lehkost, nadýchanost a příjemně navinulou chuť. Nebo jej můžete dát i jen tak do jogurtu.
Ingredience:
- Jablka – 4 kg;
- Voda – 150 ml;
- Cukr krystal – 1,7 kg;
- Kyselina citronová – ½ čajové lžičky.
Postup:
- Jablka důkladně omyjte, odstraňte z nich jádřince a odkrájejte případné strupy, natlučení či další vady.
- Podle velikosti je nakrájejte na čtvrtiny nebo šestiny. POZOR! Neloupat!
- Dejte je do velkého hrnce, který má silné dno.
- Zalijte čistou vodou (může být i převařená, ale vždy vychladlá).
- Na středním plameni přiveďte k varu, občas promíchejte.
- Přikryjte pokličkou a vařte do změknutí (zhruba 40 minut).
- Poté jablka důkladně rozmixujte ponorným mixérem, až vznikne hladká hmota (asi jako hrubší dětská přesnídávka).
- Propasírujte je přes jemné síto.
- K takto vzniklému pyré nasypte cukr.
- Dobře promíchejte, až se všechen cukr rozpustí.
- Přidejte kyselinu citronovou, znovu promíchejte.
- Postavte zpět na plotýnku a znovu přiveďte k varu.
- Plamen snižte na střední, pyré důkladně míchejte dřevěnou vařečkou.
- Vařte 1,5–2 hodiny, až směs zhoustne. Nezapomeňte průběžně seškrabovat hmotu ze stěn hrnce.
- Čisté sterilizované sklenice naplňte horkým pyré, poté uzavřete víčky a nechte při pokojové teplotě vychladnout. Sklenice neobracejte dnem vzhůru ani nezabalujte do deky.
- Tip: Během vaření můžete přidat i rybíz, maliny, vypeckované třešně nebo jiné drobné ovoce. Získáte tak míchaný džem skvělé chuti.

Domácí marmeláda z dýní se skořicí a zázvorem

Ovesná kaše bez vaření: Snadná a chutná snídaně plná borůvek
Zdroj: Autorský text, Healthline