Sezóna marmelád a džemů je v plném proudu, letošní úroda nám v tomto směru opravdu dopřává. Zanedlouho budou dozrávat voňavá jablíčka. Také z nich můžete připravit skvělý džem! Díky vysokému obsahu pektinu jablka dobře želírují, není tedy potřeba používat speciální přípravky. Var navíc pomáhá k lepší stravitelnosti, což ocení lidé s citlivějším zažíváním, senioři, a zejména rodiny s malými dětmi. Víte, že pektin také pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu?

Jablečný džem jako všestranný hráč

Výroba pyré nebo džemu je skvělým způsobem nejen uchování jablek, ale také cestou k jejich povýšení na součást dalších pokrmů. Na to si jistě vzpomenete například před Vánocemi, až budete připravovat medové perníkové řezy – promažete-li je právě tímto pyré, vězte, že ze stolu zmizí rychlostí blesku. Tím ale výhody nekončí. Jablečné pyré se dá směle využít i přímo do těsta na moučníky, které tím získají lehkost, nadýchanost a příjemně navinulou chuť. Nebo jej můžete dát i jen tak do jogurtu.

Ingredience:

  • Jablka – 4 kg;
  • Voda – 150 ml;
  • Cukr krystal – 1,7 kg;
  • Kyselina citronová – ½ čajové lžičky.
Obrázek k receptu: Sladká jablečná pohádka: Voňavý džem, který budete tajně chodit ujídat!
Foto: Sovkusom, Recept na: Sladká jablečná pohádka: Voňavý džem, který budete tajně chodit ujídat!

Postup:

  • Jablka důkladně omyjte, odstraňte z nich jádřince a odkrájejte případné strupy, natlučení či další vady.
  • Podle velikosti je nakrájejte na čtvrtiny nebo šestiny. POZOR! Neloupat!
  • Dejte je do velkého hrnce, který má silné dno.
Obrázek k receptu: Sladká jablečná pohádka: Voňavý džem, který budete tajně chodit ujídat!
Foto: Sovkusom, Recept na: Sladká jablečná pohádka: Voňavý džem, který budete tajně chodit ujídat!
  • Zalijte čistou vodou (může být i převařená, ale vždy vychladlá).
  • Na středním plameni přiveďte k varu, občas promíchejte.
  • Přikryjte pokličkou a vařte do změknutí (zhruba 40 minut).
  • Poté jablka důkladně rozmixujte ponorným mixérem, až vznikne hladká hmota (asi jako hrubší dětská přesnídávka).
  • Propasírujte je přes jemné síto.
  • K takto vzniklému pyré nasypte cukr.
  • Dobře promíchejte, až se všechen cukr rozpustí.
  • Přidejte kyselinu citronovou, znovu promíchejte.
  • Postavte zpět na plotýnku a znovu přiveďte k varu.
  • Plamen snižte na střední, pyré důkladně míchejte dřevěnou vařečkou.
Obrázek k receptu: Sladká jablečná pohádka: Voňavý džem, který budete tajně chodit ujídat!
Foto: Sovkusom, Recept na: Sladká jablečná pohádka: Voňavý džem, který budete tajně chodit ujídat!
  • Vařte 1,5–2 hodiny, až směs zhoustne. Nezapomeňte průběžně seškrabovat hmotu ze stěn hrnce.
  • Čisté sterilizované sklenice naplňte horkým pyré, poté uzavřete víčky a nechte při pokojové teplotě vychladnout. Sklenice neobracejte dnem vzhůru ani nezabalujte do deky.
  • Tip: Během vaření můžete přidat i rybíz, maliny, vypeckované třešně nebo jiné drobné ovoce. Získáte tak míchaný džem skvělé chuti.
Obrázek receptu na Marmeládu z dýní se skořicí a.zázvorem.

Domácí marmeláda z dýní se skořicí a zázvorem

Ovesná kaše

Ovesná kaše bez vaření: Snadná a chutná snídaně plná borůvek

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest