Tento recept bude skutečným objevem pro každého, kdo sní o lahodném malinovém dortu hodném nejlepších restaurací. Řezy patří mezi nepsané poklady domácí kuchyně pro jejich jednoduchost a bohatou chuť. Vzhledem připomínají klasické československé zákusky, které se pekly skoro na každou příležitost. A možná zrovna pro jejich jednoduchost a lehkost jsou oblíbené i dnes a připomínají nám, že právě krása a chuť často spočívají v jednoduchosti.
Základ řezů tvoří piškot, který pochází ještě z dob monarchie, drží celý zákusek a přitom se rozplývá na jazyku, smetanový krém s tvarohem dodává příjemný kontrast k ovoci, no a maliny nejsou jenom chutným doplňkem. Jsou malým pokladem zahrady, který se u nás pěstuje po generace. Jako děti jsme si je sbíraly na okraji lesa mezi angreštem a rybízem. Dříve se do zákusku dávaly i ostružiny nebo třešně, podle toho, co zrovna dozrávalo.
Recept na Sladké ráno s malinami, kokosem a piškotem – vynikající řezy
Ingredience potřebné na přípravu Piškotových řezu s krémem a malinami
Piškotové korpus
- 150 g cukru
- 180 g krupice
- 80 g kokosových vloček
- 500 ml kefíru nebo jogurtu
- špetka soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- pečící forma 20×30 cm
Krém
- 140 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 500 ml mléka
- 40 g kokosových vloček
- vanilková esence dle chuti
- 500 g smetanového sýra anebo jemného tvarohu
Ovocná náplň
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 50 ml vody
- 400 g malin
- 70 g cukru
- 10 g želatiny
- 60 ml vody
- kokosové vločky na posypání
Postup přípravy malinových řezů
1. V misce smícháme cukr s krupicí a kokosovými vločkami. Nalijeme kefír anebo jogurt, přidáme špetku soli a řádně promícháme. Necháme odpočívat 15 minut.
2. Těsto narovnáme do formy s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut.
3. V kastrolu smícháme cukr a škrob, přilijeme mléko a celé to řádně promícháme, postavíme na oheň a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.
4. Do uvařeného přidáme kokosové vločky a vanilkovou esenci a znovu promícháme. Mírně vychladíme, přikryjeme folií a necháme chladit.

Malinový dort s krémem a kokosem: Sladký přepych na talíři
5. V mističce si smícháme škrob s vodou a necháme stranou.
6. Do kastrůlku si vsypeme maliny s cukrem, povaříme než pustí šťávu, vlijeme škrob rozmíchaný ve vodě a uvaříme hustý ovocný pudink.
7. Vychlazený korpus polijeme smetanou nebo mlékem, Nandáme boky formy a na korpus navrstvíme horkou ovocnou náplň. Necháme zchladit.
8.V mističce si smícháme želatinu s vodou a nemáme 15 minut odpočívat.
9. V misce si rozmícháme smetanový sýr anebo tvaroh a postupně přidáváme vychladlý vanilkový pudink. Šleháme šlehačem a přidáme rozpuštěnou želatinu.Vyšleháme do hladkého krému.

Neodolatelný kokosový piškotový zákusek: tvaroh, smetana a brusinky
10. Krém navrstvíme na vychladlý malinový pudink a opět necháme vychladit, nejlépe do druhého dne.
14. Vrch koláče posypeme kokosovými vločkami.
Varianty a nápady
Maliny nahraďte borůvkami, jahodami, nebo rybízem, výsledek bude stejně skvělý. Krém můžete doplnit kapkou citronové šťávy nebo jogurtem pro větší osvěžení. Chcete li připravit dietnější variantu, použijte nízkotučný tvaroh a ovocnou náplň bez cukru.
