Tato polévka je opravdovou raritou a určitě ji nezná každá hospodyně nebo kuchařka. Jedinečná kombinace kyselé chuti naložených rajčat s jemně sladkou chutí se harmonicky spojuje na talíři. Použité koření povyšuje polévku na zajímavý gastronomický zážitek a jde přesně o takové jídlo, které chcete nabídnout váženým hostům nebo rodině ve významný den. Dokonce si ji umím představit jako polévku na svatební hostině.

Nakládaná zelená rajčata jsou bohatá na kyseliny, které jim dodávají svěží a lehce pikantní tón. Takže se skvěle hodí nejen do polévky, ale také do omáček a salátů, chutney. Ve srovnání s červenými rajčaty mají ty zelené vyšší obsah pektinů – to znamená, že přirozeně snadno zahustí jídlo bez použití škrobu nebo mouky. Také obsahují méně cukru a pokrmy jsou lehčí.

Recept na sladkokyselou polévku ze zelených rajčat

Ingredience pro přípravu

  • 400 g nakládaných zelených rajčat
  • 150 g rajčatové pasty
  • olej
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 brambora
  • cukr
  • sůl a pepř
  • zastřené vejce

Postup přípravy polévky

1. Nejdříve si v hrnci na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájené šalotky.

2. Poté přidáme nasekaný česnek a chvíli restujeme.

3. Dále přidáme nakládaná rajčata bez nálevu, rajčatovou pastu a na kostičky nakrájenou a oloupanou bramboru.

4. Mírně podlijeme a dochutíme cukrem, solí a černým pepřem.

Obrázek receptu na Lahodná zelená rajčata v nálevu.

Lahodná zelená rajčata v nálevu

5. Vaříme, dokud nebude vše měkké a hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.

6. Podáváme se zastřeným vejcem a případně čerstvým pečivem.

TIP: Zastřené vejce připravíme tak, že ho vyklepneme do rozvířené osolené a vroucí vody, stáhneme plamen a pozvolna vaříme cca 3 minuty.

Krémová polévka z nakládaných zelených rajčat.
Foto: freepik.com, Krémová polévka z nakládaných zelených rajčat.

Sladké a kyselé dnes prostě frčí!

Přestože je v dnešní gastronomii zcela běžné, že kombinujeme nejrůznější chutě, někoho může kombinace sladkého a kyselého mírně zaskočit. Nemluvíme tady o tom, že tato kombinace je zcela standardní v asijské kuchyni, ale o té evropské variantě. S takovými tóny se v české kuchyni setkáváme spíše v omáčkách, avšak v této polévce jde o naprostou trefu do černého. Proto se toho nebojte a uvařte ji dost pro celou rodinu!

Obrázek receptu na chutney ze zelených rajčat.

Chutney ze zelených rajčat

zdroj: Recept a foto Hana Kuncová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest