Proč slavné? Protože kdo zná trochu historii Kerska – chatové oblasti nedaleko Prahy a spisovatela Bohumila Hrabala, hned mu dojde tahle spojitost. Tak ještě jinak, to budete určitě znát, co “Slavnosti sněženek?” Tomu, kdo nezná ani tenhle film, pro vysvětlení jenom tolik, že tento slavný pán Hrabal v Kersku bydlel, napsal Slavnosti sněženek a v tomhle kultovním filmu se právě odehrává příběh s divočákem a řeší dilema “kančí se šípkovou anebo se zelím? “ Proto v proslulé restauraci v Kersku dodnes připravují Kančí se šípkovou a ti, kdo jste tenhle pokrm ještě nezkusili, určitě si tam zajeďte. Pár krát jsem ho už tam měla a řeknu vám, stojí to za to. No a Kersko stojí i za procházku, je tam třeba dodnes dům pana Hrabala.

Samozřejmě my si tento pokrm uvaříme i doma, horší asi bude sehnat to maso z divočáka, ale pokud jej máte k dispozici, můžete to zkusit. No a šípkovou omáčku, tu určitě znáte, já ji třeba připravuji i k trhané kachně. Tak teď už jdeme na ten náš recept a ať se vám jídlo vydaří tak dobře, jak je podávané v Kersku, anebo ještě lépe. Ale ne nadarmo tam mají vždycky plno. Takže to zkusíme doma.

Recept na Slavné kančí se šípkovou

Ingredience na přípravu

Kančí maso

  • 1 kg stehna z divočáka
  • uzená slanina
  • sůl, mletý pepř
  • hladká mouka
  • vepřové sádlo

Marináda

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • menší celer
  • 1 PL celý pepř
  • 1 KL celé Nové koření
  • 2 bobkové listy
  • kůra z 1 citrónu
  • pásek uzené slaniny
  • 200 ml olej
  • 100 m ocet
  • 100 ml sladké dezertní víno (případně 1PL cukru místo vína)

Postup

1. Uzenou slaninu si nakrájíme na hranolky, kterými prošpikujeme maso.

Masoo prošpikujeme slaninou.
Maso prošpikujeme slaninou.

2. Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostky.

3. Na oleji rozpražíme pásek slaniny rozkrájený na kousky a přidáme bobkový list a kuličky pepře a nového koření. Necháme uvolnit jejich vůni.

4. Přidáme nakrájenou zeleninu s cibulí a restujeme za stálého míchání.

5. Přilijeme ocet a víno, provaříme, vypneme sporá a zeleninu necháme zcela vychladnout.

Připravíme marinádu.
Připravíme marinádu.

6. Do masa vetřeme cca 2 PL oleje a vložíme do vychlazené marinády. Přikryjeme, dáme do ledničky a necháme několik dní (klidně i 7) marinovat. Maso bude krásně odležené.

Maso necháme marinovat.
Maso necháme marinovat.

7. Když maso vyndáme z marinády, osušíme ho, posypeme solí a mletým pepřem, zlehka obalíme v hladké mouce a na rozpáleném tuku ho opečeme ze všech stran.

8. Maso přendáme do pekáčku, přidáme zeleninu z marinády prohřátou na výpeku z masa, pánev ještě prolijeme horkou vodou, kterou podlijeme maso.

Domácí knedlík

Domácí kynutý knedlík, obávaná příloha snadno a rychle

9. Pekáček dobře uzavřeme, buď pokličkou anebo alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Pokud je potřeba, občas maso prolejeme šťávou, ale zase pořádně utěsníme. Pečeme, než maso není měkké (cca 1,5 hodiny).

10. Maso vyndáme z pekáčku do vyššího kastrolu a zbylou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.

Maso upečeme v troubě.
Maso upečeme v troubě.

11. Začneme přidávat červené víno, když začne vařit přidáváme šípková povidla podle chuti a hustoty. Pokud se nám zdá omáčka hustá, přidáme ještě červené víno. Pro dochucení přidáme citrónovou šťávu.

Uvaříme šípkovou omáčku.
Uvaříme šípkovou omáčku.

12. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a kynutým knedlíkem.

Takto připravené kančí maso jde konzumovat i se zelím a knedlíkem, kdo by třeba nemiloval sladké omáčky. Ale se šípkovou je to tradice a hlavně to chutná skvěle.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest