Vinná klobása nemusí být pouze sváteční záležitostí a je škoda, že mnozí z nás ji takto berou. Tento recept ale přetváří vinnou klobásu do zcela jiného pokrmu a dostane nový kabát, tak trochu nečekaný. Sýr a voňavá cibulka dodává vinné klobáse originální profil, který si rozhodně zaslouží naši pozornost. Výhodou vinné klobásy je, že ji snadno seženeme po celý rok, i když spousta z nás má pocit, že je vidí v regálech obchodů pouze před vánoci. To je ale omyl!
Ale tento omyl je pochopitelný. Přestože má vinná klobása v naší kuchyni velmi dlouhou tradici, dříve byla opravdu k dostání výhradně před svátky. Název získala podle bílého vína, kterým se směs masa dochucovala. Víno dodávalo klobáse jemnost, vůni a zároveň působilo jako přírodní konzervant.
Recept na smažené koule z vinné klobásy se sýrem
Ingredience pro přípravu
- 500 g vinné klobásy
- 1 cibule
- 1 vejce
- 100 g strouhaného sýra Gouda
- nasekaná zelená část z lahůdkové cibule
- černý pepř
- sůl jen opatrně – klobása i sýr jsou slané
- strouhanka
- olej na smažení
Postup přípravy originálních smažených kuliček
1. Z vinné klobásy do misky vymačkáme vnitřek, přidáme vejce a nahrubo strouhaný sýr.
2. Dále přidáme trochu soli, pepř, nasekanou zelenou cibulku a vypracujeme těsto. Přidáme taky trochu strouhanky.
3. Mokrýma rukama vytvarujeme koule o velikosti pingpongových míčků a obalíme je ve strouhance.
4. Usmažíme je v oleji a necháme na ubrousku okapat.

Něco navíc
Koule lze připravit i v troubě. Stačí je vyskládat na plech s pečicím papírem, pokapat olejem a péct při 190°C asi 25 minut. Jde o zdravější variantu.
Pokud chcete ještě výraznější chuť, můžete do směsi přidat malou lžičku dijonské hořčice nebo špetku muškátového oříšku, což je tradiční koření, které se do vinné klobásy přidávalo už dříve.
Klobása ve sklenici s placičkami z kysaného zelí
Zelňačka s uzeným masem a klobásou: Polévka, která zahřeje a postaví vás na nohy
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz