Líbí se vám spojení čokolády a kokosu? Za mně to je velice lahodná melodie chutí. A takový je i náš dort. Hodně čokolády a nahoře i dolu a uprostřed bohatá kokosová náplň. No kdo by to. nechtěl ochutnat. už jen ten pohled na něj a představa kokosu s čokoládou láká k zakousnutí.
Navíc je dort velice snadný k přípravě a taky rychlý. Pekly jste už někdy dort bez vážení, odměřený na polévkové lžíce (PL)? Že to nejde? Ale ano, jde to a velice snadno. Tak to zkuste a uvidíte, že se tento dort stane vašim oblíbeným dezertem třeba jako nedělní sladká tečka za obědem.
Snadný čokoládový dort s bohatou kokosovou náplní
Ingredience na přípravu
Dortové těsto
- 4 vejce
- 4PL cukru
- 2 PL kakaa
- 4 PL rostlinného oleje
- 4 PL mléka 4 PL hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- čokoládové nebo kakaové mléko na pokropení korpusu
Kokosová dortová náplň
- 200 g kokosu
- 800 ml smetany na šlehání
- 3 balíčky vanilkového pudinku
- 150 g cukru
- 9OO ml mléka
- 250 g čokolády na vaření
Postup
Korpus na dort
1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáváme olej, mléko, kakao, mouku s práškem do pečiva. Všechno spolu promícháme, aby se ingredience spojily.
2. Nalejeme do kulaté formy vystlané pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout.
3. Zatím si připravíme krém. Do kastrolu dáme vařit 600 ml mléka s cukrem a kokosem. V misce rozmícháme 300 ml mléka se 3 balíčky pudinku a vlijeme do vařícího mléka s cukrem. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Pudink zakryjeme folií a dáme do chladu.
4. Z 300 ml smetany vyšleháme tuhou šlehačku a tuto po částech vmícháme do zcela vychlazeného pudinku. Vychlazený korpus vrátíme do pečící formy a navrstvíme na něj kokosový krém. Uložíme do chladu.
5. Připravíme si ganache. 500 ml smetany ke šlehání přivedeme k varu a vylijeme na rozlámanou čokoládu do misky. Mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
Red velvet mini dortíky – luxusní sametové mini dortíky zdobené chipsem ve tvaru korálu
6. Necháme trochu vychladnout (může být i vlažný) a nalijeme na kokosový krém. Odložíme do lednice, nejlepší do druhého dne.
7. Zatuhlý dort ozdobíme strouhaným kokosem.
Informace na závěr
Víte co je ganache? Tak pro jistotu. Je to právě ta vařící smetanou zalitá čokoláda, míchaná do vytvoření ganache-jednolité čokoládové směsi. Ganache může být v jiných případech i čokoláda ve spojení se zakysanou smetanou anebo ovocné pyré.