Vepřová kýta po hambursku je jedním z pokrmů české kuchyně, který si zachoval svoji oblibu po generace. Své kořeny má toto jídlo v německé kuchyni hlavně v okolí Hamburku, o čem svědčí i jeho název. Recept tvoří kombinace jemného vepřového masa, hladké smetanové omáčky a chuťově a já do omáčky přidávám kapary. Což u většiny receptů nenajdete, ale doporučuji. Kombinace kapar, citrónové šťávy a jemné omáčky se běžně objevují v českých receptech, takže bych se kombinace opravdu nebála.
Hamburský styl byl symbolem elegance a jelikož suroviny jako kapary, ale třeba i smetana nebyly dříve v domácnostech běžné, byl tento pokrm podáván pouze při svátečních příležitostech a místo kapar se dávaly kyselé okurky. Dnes je toto jídlo považováno za českou klasiku a spolu s kynutým knedlíkem tvoří poměrně běžný pokrm spousty restaurací ale i domácností.
Recept na hamburskou vepřovou kýtu se smetanovou omáčkou – špikovaná hranolky mrkve, kyselé okurky a špeku
Ingredience na přípravu vepřové kýty
- 600 g vepřové kýty
- 2 PL másla
- 1 PL rostlinného oleje
- 1 větší cibule (drobně nakrájená)
- 1 mrkev (nakrájená na malé kostičky nebo hrubě nastrouhaná)
- 1 petržel (nakrájený na malé kostičky anebo hrubě nastrouhaný)
- 1/4 celeru (nakrájený na malé kostičky anebo hrubě nastrouhaný)
- 2 PL hladké mouky
- 500 ml masového nebo zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 PL nakládaných kaparů
- špetka cukru
- sůla mletý pepř dle chuti
- mrkev, špek, kyselá okurka – maso můžete prošpikovat, ale nemusíte
Postup
1. Očištěnou, odblaněnou vepřovou kýtu nakrájíme na slabší plátky a z obou stran osolíme a opepříme.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a 1 PL másla a maso z obou stran zprudka do hněda opečeme a vyndáme na talíř.
3. Do výpeku přidáme zbytek másla a nakrájenou cibuli osmažíme do sklovata.
4. Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a celer a opékáme dokud zelenina nezměkne a nezačne vonět.
Lahodné vepřové koleno pečené v troubě
5. Přisypeme hladkou mouku, kterou krátce osmahneme, než se nám vytvoří jíška. Zalijeme vývarem dobře promícháme, aby v ní nebyly hrudky a přivedeme k varu.
6. Do omáčky vložíme opečené maso, přikryjeme pokličkou a necháme vařit cca 1 hodinu na mírném plameni.
7. Když je maso měkké vyndáme jej z omáčky a omáčku přepasírujeme přes sítko anebo rozmixujeme tyčovým mixérem, aby byla hladká.
8. Do omáčky přidáme smetanu, citrónovou šťávu a kapary. Dochutíme solí a pepřem, případně špetkou cukru dle chuti.
9. Maso vrátíme do hotové omáčky a prohřejeme.
10. Podáváme s houskovými nebo karlovarskými knedlíky, případně s vařenými bramborami.
No related post selected.
Tipy a triky
Pokud vás čas netlačím nechte maso před přípravou odležet ve směsi soli, pepře a citrónové šťávy. Získá tak výraznější chuť.
Kapary můžete nahradit nakládanou okurkou nakrájenou na malé kostičky.
Tento pokrm je výborný i druhý den, kdy se chutě krásně rozleží.
pozn.: částečně upraveno AI