Vepřová kýta po hambursku je jedním z pokrmů české kuchyně, který si zachoval svoji oblibu po generace. Své kořeny má toto jídlo v německé kuchyni hlavně v okolí Hamburku, o čem svědčí i jeho název. Recept tvoří kombinace jemného vepřového masa, hladké smetanové omáčky a chuťově a já do omáčky přidávám kapary. Což u většiny receptů nenajdete, ale doporučuji. Kombinace kapar, citrónové šťávy a jemné omáčky se běžně objevují v českých receptech, takže bych se kombinace opravdu nebála.

Hamburský styl byl symbolem elegance a jelikož suroviny jako kapary, ale třeba i smetana nebyly dříve v domácnostech běžné, byl tento pokrm podáván pouze při svátečních příležitostech a místo kapar se dávaly kyselé okurky. Dnes je toto jídlo považováno za českou klasiku a spolu s kynutým knedlíkem tvoří poměrně běžný pokrm spousty restaurací ale i domácností.

Recept na hamburskou vepřovou kýtu se smetanovou omáčkou – špikovaná hranolky mrkve, kyselé okurky a špeku

Ingredience na přípravu vepřové kýty

  • 600 g vepřové kýty
  • 2 PL másla
  • 1 PL rostlinného oleje
  • 1 větší cibule (drobně nakrájená)
  • 1 mrkev (nakrájená na malé kostičky nebo hrubě nastrouhaná)
  • 1 petržel (nakrájený na malé kostičky anebo hrubě nastrouhaný)
  • 1/4 celeru (nakrájený na malé kostičky anebo hrubě nastrouhaný)
  • 2 PL hladké mouky
  • 500 ml masového nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 PL nakládaných kaparů
  • špetka cukru
  • sůla mletý pepř dle chuti
  • mrkev, špek, kyselá okurka – maso můžete prošpikovat, ale nemusíte

Postup

1. Očištěnou, odblaněnou vepřovou kýtu nakrájíme na slabší plátky a z obou stran osolíme a opepříme.

2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a 1 PL másla a maso z obou stran zprudka do hněda opečeme a vyndáme na talíř.

3. Do výpeku přidáme zbytek másla a nakrájenou cibuli osmažíme do sklovata.

4. Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a celer a opékáme dokud zelenina nezměkne a nezačne vonět.

Pečené koleno

Lahodné vepřové koleno pečené v troubě

5. Přisypeme hladkou mouku, kterou krátce osmahneme, než se nám vytvoří jíška. Zalijeme vývarem dobře promícháme, aby v ní nebyly hrudky a přivedeme k varu.

6. Do omáčky vložíme opečené maso, přikryjeme pokličkou a necháme vařit cca 1 hodinu na mírném plameni.

Maso připravujeme v celku anebo pokrájené na plátky.
Foto: cooky.cz, Maso připravujeme v celku anebo pokrájené na plátky.

7. Když je maso měkké vyndáme jej z omáčky a omáčku přepasírujeme přes sítko anebo rozmixujeme tyčovým mixérem, aby byla hladká.

8. Do omáčky přidáme smetanu, citrónovou šťávu a kapary. Dochutíme solí a pepřem, případně špetkou cukru dle chuti.

9. Maso vrátíme do hotové omáčky a prohřejeme.

10. Podáváme s houskovými nebo karlovarskými knedlíky, případně s vařenými bramborami.

No related post selected.

Tipy a triky

Pokud vás čas netlačím nechte maso před přípravou odležet ve směsi soli, pepře a citrónové šťávy. Získá tak výraznější chuť.

Kapary můžete nahradit nakládanou okurkou nakrájenou na malé kostičky.

Tento pokrm je výborný i druhý den, kdy se chutě krásně rozleží.

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest