Bylinky tvoří nejdůležitější chuťovou linii v tomto skvělém receptu na kuřecí rolky. Čerstvost tu hraje zásadní roli a sice sušené bylinky jsou skvělé do omáček a pečení, ale čerstvé mají nepopíratelnou jiskru. Nemusíte se bát, tento recept zvládne opravdu každý a rozhodně není jen pro profesionální kuchaře a hospodyně.
Co se anglické slaniny týče, ta zde není pouze z důvodů pestřejších chutí. Pomáhá udržet rolky šťavnaté, protože během smažení se tuk ze slaniny mírně rozpustí a obalí maso i bylinky zevnitř, takže výsledek není suchý, ale krásně vláčný.
Recept na plněné kuřecí rolky
Ingredience pro přípravu
- 2 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- 80 g anglické slaniny
- 50 g tvrdého sýra
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekaného oregána
- 1/2 lžičky nasekaného libečku
- grilovací koření
Postup přípravy plněných kuřecích rolek
1. Prsa rozkrojíme a přes fólii neklepeme, osolíme a opepříme.
2. Sýr nastrouháme nahrubo, přidáme na drobno nakrájenou slaninu a nasekané bylinky.
3. Smícháme a naneseme na maso.
4. Pevně stočíme a trochu posypeme grilovacím kořením.

Šťavnatá kuřecí roláda s cibulovou omáčkou a jemným bramborovým pavé – osloví i náročného strávníka
5. Na rozehřátém oleji zprudka opečeme a pak trochu podlijeme vývarem nebo vodou.
6. Dusíme doměkka a potom maso vyjmeme.
7. Šťávu vysmahneme, trošku zaprášíme moukou a přidáme lžičku hořčice.
8. Podlijeme a povaříme.
Inspirace pro vylepšení
Pro zajímavější chuť přidejte do náplně sušená rajčata nebo olivy.
Zkuste do masa vetřít směs hořčice a medu před plněním.
Použijte jiné druhy masa, třeba krůtí prsa nebo vykostěná kuřecí stehna pro šťavnatější výsledek.

Kuřecí rolky plněné baby špenátem, vejci a rajčaty. Jako příloha jsou šťouchané brambory s cibulkou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI