Zeptáte-li se Čechů, zejména dětí, na jejich nejoblíbenější jídlo k obědu či večeři, vsadíme se, že většina z nich odpoví: „Řízek.“ Máme jej spojený nejen s Vánocemi či nedělí u babičky, ale také s létem a výlety, ti starší z nás dokonce s dovolenými z dob, kdy dostat se za hranice bylo splněným snem, ale peněz nezbývalo, a tak si lidé vozili na Rujanu či na Zlaté Písky zásoby z domova. Řízek k nám zkrátka patří, byť jeho původ je ve Vídni.

Babičkovský tip

Nikdo z nás ovšem nechce konzumovat suché „cosi“ v trojobalu. Máme rádi masíčko pěkně šťavnaté, a když se k tomu přidají zdravotní benefity, je to značka ideál. Přesně to vědí i babičky, včetně té naší, která mi prozradila svůj fígl: řízky před smažením marinuje. Použít pro tyto účely lze například kefír, který jídlu dodá probiotika, čili pomůže trávení a střevní mikloflóře. Zároveň je skvělým zdrojem vápníku, stejně jako bílý jogurt, do něhož též lze řízky ponořit.

Obrázek k receptu: Šťavnaté řízky podle naší babičky: Základem je maso dobře naložit!
Foto: Uživatel Svorad/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Šťavnaté řízky podle naší babičky: Základem je maso dobře naložit!

Působení kyseliny mléčné

Jak jsme psali výše, klíčem k dokonalému řízku je marinování, které masu dodá skvělou chuť a jemnou strukturu. Bílý jogurt nebo kefír na něj zapůsobí kyselinou mléčnou, která maso lehce rozloží, zvláční a zároveň podpoří nasátí dalších chutí (někdo si řízky ozvláštňuje česnekem nebo bylinkami). Pokud z nějakého důvodu mléčným výrobkům nefandíte, zvolit můžete i jiné postupy marinování. Použít lze pivo, které dodá specifickou chuť. Alkoholu se nebojte, ten vyprchá.

Marinování jako cesta ke zdraví

Citronová šťáva smíchaná s troškou olivového oleje zase dodá množství vitaminu C, zdravé tuky a antioxidanty. Marinování navíc může být cestou ke snížení množství soli v pokrmu, chuť masa se totiž zvýrazní bez nadměrného solení. Díky trikům naší babičky si i vy můžete připravit řízky chutnější a zdravější!

Pánev versus fritéza

Finální fází je pochopitelně smažení, i zde ovšem záleží na detailech. Připravujete-li řízky klasicky na pánvi, měli byste použít dostatečné množství řádně rozehřátého tuku (teplota by měla dosahovat 180 °C). Je však třeba připomenout, že smažení v oleji není právě nejzdravější metodou přípravy masa, takže se určitě nedá doporučit příliš často.

V moderních domácnostech se samozřejmě využívají i zdravější způsoby, například příprava v horkovzdušné fritéze, případně lze i péci v troubě. Připravujete-li řízky klasicky na pánvi, protože zkrátka jejich chuť nejde ničím nahradit, doporučuje se je po usmažení alespoň pokládat na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

Kuřecí stehenní řízky s odlehčeným bramborovým salátem

Kuřecí stehenní řízky s odlehčeným bramborovým salátem: Lehká variace na oblíbenou klasiku

Obrázek receptu na přírodní kuřecí řízky s pikantním nádechem.

Přírodní kuřecí řízky s pikantním nádechem pro milovníky ostřejších chutí

Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest