Nenechte se ochudit během zimy o lahodnou chuť čerstvých rajčat. Zavařte si je podle starého finského receptu a mějte rajčata po ruce i třeba během Vánoc. Díky šetrné sterilizaci zachováte bohatou chuť a živiny zeleniny. Výslednou dobrotu použijete kdykoliv nejen jako přílohu k jinému jídlu, ale také jako ingredienci pro polévku, guláš nebo spoustu dalšího. Tento tradiční recept si předávají rodiny ve Finsku již po generace a nedají na něj dopustit. Ingredience pro přípravu jsou spočítány na 1 litr marinády.
Recept na sterilovaná rajčata podle finských hospodyněk
Ingredience pro přípravu
- 4 kg rajčat
- 1 kg cibule
- 1 lžíce soli
- 1 a 1/2 lžíce cukru
- 50 ml octa
Postup přípravy
1. Rajčata si pořádně omyjeme a cibuli oloupeme.
2. Cibuli si nakrájíme na měsíčky a poté ji v míse zalejeme vroucí vodou, aby se z ní uvolnila hořkost.
3. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a sklenice na zavařování si vysterilujeme ve vroucí vodě.
4. Na dno sklenic dáme slabou vrstvu cibule a poté natěsnáme rajčata.
5. Úplně na vrch rajčat dáme opět vrstvu cibule a obsah utlačíme s citem.
6. Do hrnce dáme vařit vodu, do které přidáme sůl, cukr a ocet.
7. Během vaření mícháme, dokud se nerozpustí sůl s cukrem.
8. Hotovým lákem zalejeme zeleninu ve sklenicích a sklenice zavřeme čistými víčky.
9. Hrnec na zavaření si vyložíme kuchyňskou utěrkou a vložíme do něj zavřené sklenice.
10. Přibližně do poloviny sklenic nalejeme vodu a přivedeme k varu.
11. Vaříme 5 minut a odstavíme.
12. Zavařené sklenice položíme na linku vzhůru nohama, zakryjeme utěrkami a necháme zchladnout.
13. Skladujeme na chladném a temném místě. Vydržet by měly minimálně 18 měsíců.
Pěstování rajčat
Pěstujete si doma vlastní rajčata nebo to máte teprve v úmyslu? Dodržte několik základních pravidel pro bohatou a zdravou úrodu. V první řadě je po celou dobu vegetace na místě hnojení, bez kterého se nebude rajčatům dobře dařit. V případě, že nemáte půdu prohnojenou čerstvým hnojem na podzim, používejte klidně krystalické hnojivo, které obsahuje také složku vápníku. Nedostatek vápníku se u rajčat projevuje hnilobou od spodní strany plodu, proto to nezanedbejte. Pro bohatou úrodu je nutné odstraňovat takzvané výhony, tedy přebytečná část rostliny, kvůli kterým se zpomaluje vývoj plodů.