Nenechte se ochudit během zimy o lahodnou chuť čerstvých rajčat. Zavařte si je podle starého finského receptu a mějte rajčata po ruce i třeba během Vánoc. Díky šetrné sterilizaci zachováte bohatou chuť a živiny zeleniny. Výslednou dobrotu použijete kdykoliv nejen jako přílohu k jinému jídlu, ale také jako ingredienci pro polévku, guláš nebo spoustu dalšího. Tento tradiční recept si předávají rodiny ve Finsku již po generace a nedají na něj dopustit. Ingredience pro přípravu jsou spočítány na 1 litr marinády.

Recept na sterilovaná rajčata podle finských hospodyněk

Ingredience pro přípravu

  • 4 kg rajčat
  • 1 kg cibule
  • 1 lžíce soli
  • 1 a 1/2 lžíce cukru
  • 50 ml octa

Postup přípravy

1. Rajčata si pořádně omyjeme a cibuli oloupeme.

2. Cibuli si nakrájíme na měsíčky a poté ji v míse zalejeme vroucí vodou, aby se z ní uvolnila hořkost.

Cibuli si nakrájíme na měsíčky a poté ji v míse zalejeme vroucí vodou, aby se z ní uvolnila hořkost.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Cibuli si nakrájíme na měsíčky a poté ji v míse zalejeme vroucí vodou, aby se z ní uvolnila hořkost.

3. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a sklenice na zavařování si vysterilujeme ve vroucí vodě.

Rajčata nakrájíme na čtvrtky.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Rajčata nakrájíme na čtvrtky.

4. Na dno sklenic dáme slabou vrstvu cibule a poté natěsnáme rajčata.

5. Úplně na vrch rajčat dáme opět vrstvu cibule a obsah utlačíme s citem.

6. Do hrnce dáme vařit vodu, do které přidáme sůl, cukr a ocet.

7. Během vaření mícháme, dokud se nerozpustí sůl s cukrem.

8. Hotovým lákem zalejeme zeleninu ve sklenicích a sklenice zavřeme čistými víčky.

Hotovým lákem zalejeme zeleninu ve sklenicích a sklenice zavřeme čistými víčky.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Hotovým lákem zalejeme zeleninu ve sklenicích a sklenice zavřeme čistými víčky.

9. Hrnec na zavaření si vyložíme kuchyňskou utěrkou a vložíme do něj zavřené sklenice.

10. Přibližně do poloviny sklenic nalejeme vodu a přivedeme k varu.

11. Vaříme 5 minut a odstavíme.

12. Zavařené sklenice položíme na linku vzhůru nohama, zakryjeme utěrkami a necháme zchladnout.

13. Skladujeme na chladném a temném místě. Vydržet by měly minimálně 18 měsíců.

Skladujeme na chladném a temném místě. Vydržet by měly minimálně 18 měsíců.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Skladujeme na chladném a temném místě. Vydržet by měly minimálně 18 měsíců.

Pěstování rajčat

Pěstujete si doma vlastní rajčata nebo to máte teprve v úmyslu? Dodržte několik základních pravidel pro bohatou a zdravou úrodu. V první řadě je po celou dobu vegetace na místě hnojení, bez kterého se nebude rajčatům dobře dařit. V případě, že nemáte půdu prohnojenou čerstvým hnojem na podzim, používejte klidně krystalické hnojivo, které obsahuje také složku vápníku. Nedostatek vápníku se u rajčat projevuje hnilobou od spodní strany plodu, proto to nezanedbejte. Pro bohatou úrodu je nutné odstraňovat takzvané výhony, tedy přebytečná část rostliny, kvůli kterým se zpomaluje vývoj plodů.

Obrázky od vás - našich kuchařů



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest