Kdykoliv se řekne mrkvová pomazánka, mnoho lidí hned pomyslí na dietní lehkou hmotu, která nemá chuť ani texturu. Toto však není ten případ, připravíme si totiž krémovou mrkvovou pomazánku, která je nesmírně lahodná a zároveň si zachovává zdravé hodnoty. Díky mrkvi je plná vitamínů a získává barvu, zakysaná smetana ji zase dodává probiotika a bílkoviny. Každý jí zvládne připravit za několik málo minut ať už ke snídani či svačině.
Tato pomazánka je tak skvělá, že je těžké na ni něco zkazit. Samozřejmě nejlepší je s čerstvým pečivem nebo třeba opečeným toastem. Mrkev je totiž tak zvláštní zelenina, že lidé často ani nepřemýšlí, zda je vhodná do slaných či sladkých jídel. Snadno se totiž kombinuje s různými druhy koření i bylinek.
Recept na svěží mrkvovou pomazánku
Ingredience pro přípravu
- 5 větších mrkví
- 200 g zakysané smetany
- 150 g Gervaise
- sůl a pepř
- 1 – 2 lžíce citronové šťávy
- nasekaná petrželka na posyp
Postup přípravy mrkvové pomazánky
1. Mrkve si očistíme a najemno nastrouháme.
2. Přidáme k mrkvi Gervaise, smetanu, sůl, čerstvě mletý pepř, citronovou šťávu a dobře vše promícháme.
3. Podáváme s čerstvým pečivem, opečeným toastem nebo například krekry.

Sýrová pomazánka z česneku a kysaného zelí: takhle dobré jednohubky a chlebíčky jsme doteď nejedli
Zajímavosti o mrkvi
Mrkev má své kořeny (samozřejmě hypoteticky) ve starověké Persii, kde se nepěstovala ani jako zelenina, spíše jako léčivá bylina.
Je vážně dobrá pro oči, jak nám vždy říkali rodiče? Bezesporu! Obsahuje množství betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A.
Oranžová barva mrkve však není přirozená. Původně byly mrkve bílé, žluté nebo fialové a oranžovou barvu získaly až díky šlechtění. V Nizozemsku během 17. století se tak stalo na počest oranžské královské rodiny.

Mrkvová pomazánka nejen pro děti
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI