Ať tomu budeme říkat tak či onak, vždycky půjde o tradiční kynuté pečivo spojené se svátkem svatého Martina, který by měl přinést první sníh, pečenou husu na stůl a sladké voňavé pečivo k čaji či vínu. Na svatého Martina se v Čechách tradičně pekla husa, k ní sladké rohlíčky či podkovy, které měly připomínat otisk podkovy Martinova koně.
Rohlíčky se rozdávaly dětem, čeledi i sousedům, jako symbol štěstí a hojnosti. Dle jednotlivých regionů se plnily mákem, ořechy, tvarohem nebo povidly. I dnes jsou křehké a voňavé rohlíčky plné ořechů nebo máku krásnou připomínkou tradic, která prohřeje nevlídné listopadové dny stejně jako hrnek dobrého čaje nebo sklenka svatomartinského vína.
Recept na kynuté svatomartinské plněné rohlíčky
Ingredience potřebné na přípravu St. Martina rolls
- 500 g hladké mouky
- 1 Hera
- 3 vejce + 1 vejce na potření rohlíčků
- 10 lžic mléka
- kostka droždí
- 6 lžic cukru
- povidla nebo jiná oblíbená náplň dle chuti
Postup přípravy rohlíčků
1. Kostku droždí promícháme v hrnečku se 6 lžicemi cukru, přidáme 10 lžic vlažného mléka a necháme 10 minut v teple vzejít kvásek.
2. Zatím si v mikrovlnce roztavíme 1 Heru, přidáme 3 vejce, přisypeme hladkou mouku a vytvoříme důlek. Přilijeme hotový kvásek a vypracujeme těsto, které necháme hodinu pod utěrkou v teple kynout.
3. Hotové těsto rozdělíme na 5 stejných dílů, každý bochánek rozválíme do kulata a rozřízneme na 8 trojúhelníku. Každý naplníme povidly, nutellou, tvarohem, nebo na co máte chuť a zabalíme do uzlíčků, které pokládáme na plech s pečícím papírem

4. Rohlíčky pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů 15-20 minut.

Do těsta můžete přidat trochu rumu nebo vanilkové esence, dodá vůni a těsto zůstane vláčné. Rohlíčky se tradičně dávaly darem, zabalily do košíčků s nápisem “Pro štěstí!” Po vychladnutí rohlíčky poprášíme moučkovým cukrem.
Kuře jako husa, zelí s řepou a knedlík bez čekání. Když Martin dorazí, nemusí se péct celý den
Kynuté Svatomartinské Rohlíčky s Ořechovou Náplní
Foto a recept: Kouzlíme v kuchyni