Hvězdou tradiční švédské pauzy na kávu a něco sladkého je právě Smulpaj – švédský koláč. Někdo ho zná i pod názvem sypaná buchta. Místo těsta je použita na tento typ koláče pouze suchá drobenka, která tvoří zlatavou krustu kontrastující s ovocem nebo tvarohem uvnitř. Ve Švédsku se nejčastěji peče s jablky, ale výborný je i s borůvkami, rybízem, rebarborou nebo hruškami. Naše verze tohoto dezertu je naplněná tvarohovou náplní, ale drobenkový základ zůstává.
Tento koláč není o dokonalosti, ale o útulnosti a chuti domova. Křupavá drobenka s náplní ovoce nebo tvarohu a šálek kávy, víc ke štěstí není třeba. Je to prostě drobenkový sen, co voní máslem a teplem domova.
Recept na švédský drobenkový koláč Smulpaj
Ingredience potřebné na přípravu drobenkového koláče s tvarohovou náplní
Drobenka – sypká směs místo těsta
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek Moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
Náplň
- 3 měkké tvarohy
- 1 hrnek Moučkového cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 3 vejce
- 3 lžíce rozinek naložených v rumu
- 2 vanilkové cukry
- kůra z 1 citronu
- plátky másla
Postup přípravy švédského koláče
1. Na vymazaný pekáč nasypeme 3 hrnky sypké směsi z mouky, cukru a prášku do pečiva.
2. Na drobenku vylijeme tvarohovou náplň, kterou si připravíme smícháním ingrediencí potřebných na náplň, kromě plátků másla.
3. Na tvarohovou náplň posypeme zbytek sypké směsi a poklademe plátky másla.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 45 minut. Necháme vychladit a krájíme na kostky.
Tipy
Koláč můžeme podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny, se zakysanou smetanou, anebo pravou švédskou vanilkovou omáčkou (vaniljsås) .

Hrnkový švédský koláč: Sypaný tvarohový koláč, který neobyčejně voní
